Nem lesz tenger?!

És láttam új eget és új földet, mert az első ég és az első föld elmúlt, és a tenger sincs többé. És a szent várost, az új Jeruzsálemet is láttam, amint alászáll a mennyből az Istentől, felkészítve, mint egy menyasszony, aki férje számára van felékesítve.
(Jelenések könyve 21:1-2)

Először, amikor ezeket a verseket olvastam, elkezdtem nyafogni: "Jól értem, hogy az új mennyben és az új földön nem lesz tenger? És a középpontjában egy város fog állni?" Mivel a vidéket mindig jobban szerettem a városnál az újjáteremtett Földről szóló bibliai leírás először nem tűnt túl vonzónak.

C.S. Lewis régen leírt sorai épp a félelmeimet szólították meg:

"A mennyről alkotott elképzelésünk gyakran tiltások sorozatát fogalmazza meg: nem lesz étel, ital, házasélet, és nem lesz idő sem...ezeket ellensúlyozva, hogy megerősítsük magunkat, inkább a pozitív dolgokra koncentrálunk, mégpedig arra, hogy szemtől szembe fogjuk látni az Urat, és az Ő jelenlétét élvezhetjük majd...A szemünkben a tiltások mégis egyfajta igazságtalanul nagy hangsúlyt kapnak, mert úgy gondoljuk, hogy az Isten jelenléte nem kiteljesíteni fogja személyiségünket, hanem inkább elnyomja majd azt. De nem szabad így gondolkodnunk. Inkább higgyük azt, hogy ezek a "nem lesz" felsorolások a kiteljesedett életünk fordított oldalát mutatják csupán."

Teljesen egyetértek Lewis-al. Arra irányuló vágyamat, hogy az új Földön legyen óceán és festői táj, csupán korlátolt emberi elképzelésem ihleti. Mert a Mennyben tapasztalt látvány nem szegényesebb lesz a eddig tapasztalt élményeimnél, hanem hiszem, hogy sokkal nagyobb gazdagságot és szépséget fogok majd az új otthonomban megélni, mint most, itt, ezen a Földön.   

Milyen is lesz mindez? Lewis bővebben rávilágít erre: "A megélt földi tapasztalataink olyanok, mint a ceruza rajzok fehér papíron. Ha  a földi élményeink elhalványulnak az újjáteremtett életünkben, azt olyan értelemben kell értenünk, mint ahogy a vonalrajz is halovánnyá válik a valódi táj mellett. Ne úgy gondoljunk rá mint az elfújt gyertyafényre,  hanem úgy mint egy gyertya lángra ami csak azért válik láthatatlanná, mert valaki elhúzta a sötétítő függönyt, vagy szélesre tárta a spalettákat, és beengedte a felkelő Nap sugarát."

Hiszem, Uram, hogy a Menny nem kevesebbet, hanem sokkal többet tartogat annál mint amit valaha megéltem ezen a Földön. Kérlek tedd ezt a tényt valóságossá számomra ezen a napon.

(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals, No Sea?!  http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések