Hosszasan szemléld...

Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám. Megtaláltok engem - így szól az Úr -
(Jeremiás 29:13-14)


Nagyon szeretem a festményeket elnézegetni. Tulajdonképpen nem is nézegetni szoktam a képeket, hanem időt szánva rájuk, hosszasan szemlélni szeretem őket. Mert ezek az alkotások a mélyebb mondanivalójukat csak így fedik fel.

Egyik nap bekerekeztem egy tárlatra, ahol megpillantottam egyik kedvenc művészem festményét. Ez a festő arról híres, hogy szeret titkokat "elrejteni" az alkotásában. Hosszas és aprólékos megfigyelés árán lehet ezekre az elrejtett meglepetésekre rálelni. Az említett kép egy hegyi jelenetet ábrázolt, amint egy vadász lovával gázlót keres a folyón.


Első pillantásra a kép nem volt más mint egy átlagos Western hangulatú festmény, de a vadász ijedt arckifejezése felkeltette az érdeklődésemet, sejtvén, hogy más is el van rejtve a képen. Így hát közelebb mentem a kerekes székem segítségével, és a sziklák mögött indián harcosok alakját fedeztem fel. Tovább szemlélve a képet, még több indiánt fedeztem fel a fák mögött, majd még több időt töltve a festmény előtt, az íjak és nyilak formái körvonalazódtak ki az ágak vonalaiban, és a sziklatömbök harcosok mérges ábrázatává változtak. Minél tovább maradtam a kép előtt, annál több dolgot fedeztem fel rajta, és egyre nagyobb örömömet is leltem a festményben. Végül megtaláltam mindazt, amit a művész üzenni akart a festménnyel.


Miért meséltem mindezt most el? Mert a Művészek művésze szeretné, ha felfedeznéd az üzenetének rejtett kincseit. Ehhez azonban egy futó pillantásnál többre van szükséged.

Gyakran csak egy megszokott megközelítés szerint olvassuk a Bibliát, ritkán tekintünk a felszín alá. Isten szeretne Igéje által meglepni bennünket, így azt szeretné, ha hosszasabban szemlélnék, és odaadóbban kutatnánk Szavát. Minél több időt töltesz Vele, annál mélyebb dolgokat fedezel fel Benne, és egyre nagyobb örömed lesz Jézusban.

A mai nap Uram, segíts, hogy ne rohanva olvassam el a fenti gondolatokat. Nyisd fel a szememet, hogy valóban megláthassam üzenetedet. 

(Forrás:Joni and Friends Daily devotionals, Take a Longer Look, 
http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések