A szeretet ellentétje

Ezért erkölcsi érzékükben eltompulva, gátlástalanul mindenféle tisztátalan tevékenységre vetemedtek szenvedélyes epekedésükben
(angol fordítás szerint, Efézusi levél 4:19)


Mit tartasz a szeretet ellentétjének? Talán az "utálat" lenne a válaszod?  Annak ellenére, hogy sokan egyetértenének veled, most mégis arra biztatlak, hogy az epekedésre tekints úgy, mint a szeretet antonímiájára. 

A szeretet kész arra, hogy megtalálja a megfelelő időt az adásra, az epekedés alig várja, hogy elvehessen. A szeretet soha sem helyezi magát előtérbe, az epekedés azonban mindig a saját önző kívánságait tartja szem előtt. A szeretet türelmes és kedves, az epekedés azonban majd szét robban a türelmetlenségtől. A szeretet nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Ezzel szemben az epekedés kiforgatja az igazságot, és élvezi, ha fehérre moshatja a gonoszságot, ezáltal elfogadhatóvá téve azt.
Ha ennél bővebb definícióra vágysz, lapozd fel a Korinthusi levél 13. fejezetét, és helyettesítsd be a "szeretetet" az "epekedés nem" kifejezéssel. Rá fogsz döbbenni, hogy a jellemvonások között majd megtalálod többek között az érzéketlenséget, az érzékiséget, a tisztátalanságot és az állandó kielégítés utáni vágyat.
 
Van-e olyan személy életedben, akinek az ideje, figyelme vagy vonzódása után áhítozol? Lehet, hogy nem egy személy után kapkodsz, hanem egy pozícióra vágyódsz, vagy hatalomvágy él benned. Ne feledd, ha szélsőségesen óhajtozol akár egy személy vagy valami iránt, akkor az felemészt téged. Tedd hát fel magadnak a következő őszinte kérdést, "A napomból mennyi időt töltök el  erre a személyre, tárgyra vagy pozícióra gondolva? vagy a következőt: "Ki vagy mi felé sodródnak a gondolataim, amikor kikapcsolódom?"
 
Ha úgy értékeled, hogy szükségtelenül sokat foglalkozol gondolataidban azzal a bizonyos személlyel vagy tárggyal, akkor azt tanácsolom, hogy gondold át a Kolossé levél 3. fejezetéből az 5. verset: "Öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami csak erre a földre irányul: a paráznaságot, a tisztátalanságot, a szenvedélyt, a gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami bálványimádás,"


Uram, szeretném a gondolataimat az odafelvalókkal betölteni a földi dolgok helyett. Kérlek mutasd fel életemben azokat a vágyaimat, amelyek  után epekedem, és segíts, hogy meg tudjam azokat ölni a tagjaimban. Segíts kérlek, hogy életem a tiszta és igaz szeretetet tudja bemutatni.

(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals, Love's Opposite http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/ )

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések