Kettős mérce

De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól, a kétlelkű és minden útján állhatatlan ember.
(Jakab 1:6-8)



Miért van az, hogy gyakran olyan elvárásokat támasztunk mások felé, amit mi magunk sem tudunk betartani?

Ha azoknak a keresztényeknek életét megvizsgálnánk, akik keményen küzdenek az olyan társadalmi gonoszságok ellen, mint például a pornográfia, abortusz és homoszexualitás, bizony jó néhányuk személyes erkölcsi szintjét igencsak híján találnánk. Aztán vannak olyan keresztények is, akik szentül élnek, a legjobb arcukat mutatják a gyülekezetben és az otthonukban, a társadalmi moráljuk mégis megkérdőjelezhető, mert rasszista elveket vallanak és előítélettel teli hozzáállással fordulnak embertársaikhoz. 

Mert az mégsem járja, hogy önmagunk felé elnézőek vagyunk, míg mások felé szigorú elvárásokat támasztunk. Hogyan egyeztethető össze elveinkkel az, hogy a környezetünktől magas erkölcsi szintet várunk el, míg a személyes életünket olyan erkölcstelen módon éljük meg, hogy az megszégyeníti Istent?


A magányunkban elvégzett cselekedeteink mélyen befolyásolják a nyilvános tetteinket. Ha jól belegondolunk, egy férfi, aki hűséges feleségéhez, de szomszédjához vakbuzgó fanatizmussal fordul, nem jobb annál a házasságtörőnél aki társadalmi igazságszolgáltatásért küzd. Isten elvárja tőlünk az erkölcsös életet, hűségesen és tisztán megélve, a személyes és a társadalmi szinten is. Isten egy következetes, elvhű életet kér tőlünk. Akárhogy is nézzük, az erkölcsi megalkuvásnak mindig következménye van.

Atyám, kérlek mutasd meg nekem, amikor máshogy beszélek, mint cselekszem. Mutasd meg kérlek ha kettős mércével mérek az életemben. Szeretném, ha  Te lennél Ura a gondolataimnak és cselekedeteimnek, akkor is amikor egyedül vagyok, és akkor is amikor emberek között nyilvánulok meg.

(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals, Double Standards, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések