Ne mondd azt, hogy imádkozol értem...

Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott ige.

(Példabeszédek 25:11)

A lelkiismeretem rávilágított arra, hogy sokszor üres szavakkal dobálózom. Könnyelműen teszek olyan megjegyzéseket, amelyek az adott beszélgetésben jól hangzanak. De mindig őszintén is gondolom ezeket a kijelentéseket?


Ezek az üres szavak enyhülést hozó apró ígéretek lehetnek beszélgető partnerünk számára, azonban következetesség nélkül nem valószínű, hogy meg is tartjuk ezeket a fogadalmakat.


Nem arról van szó, hogy ezek a szavak helytelenek, vagy rossz szándékúak lennének. A legjobb esetben azonban mégis üresen hangzanak, és ha nem vigyázunk, akkor gyakran sebet is ejthetnek. Úgy gondolom, hogy a környezetemben élő emberek sokkal többet érdemelnek ennél.

Olyan nő szeretnék lenni, aki úgy élem meg Isten Szavát a gyakorlatban, hogy én magam is szavahihető vagyok.


A Biblia világossá teszi, hogy a szavaink igenis számítanak, mert súlyuk van. A Példabeszédek könyvének 25. fejezetéből a 11. vers így hangzik: "Mint az aranyalma ezüsttálon, olyan a helyén mondott szó."

Ha azonban szavainkat nem követi a megígért tett, akkor nagyon sok sérülést okozhatunk, mert úgy teszünk ekkor, mintha ajándékot nyújtanánk át valakinek, de végül mégsem adjuk azt oda.

A következő három, üresen is hangozható mondatot szeretném ezentúl átgondolva használni:

1. Imádkozom érted.

Az természetes, hogy szeretnék imádkozni emberekért, de sajnos nem mindig tartom be ígéretemet, mert időnként elfelejtkezem róla.


A jó szándék még nem jelent következetes imádkozást is.


Ezentúl tehát, vagy ott, azonnal imádkozom az adott személyért, vagy egy imanaplót hordok magamnál, hogy feljegyezzem ígéretemet.


2. Találkozzunk valamikor.

Mostantól vagy ott, rögtön megbeszélek egy időpontot, vagy őszintén bevallom magamnak és a beszélgető társamnak, hogy időzavarral küszködöm. Az emberek kegyét kereső énemnek még meg kell harcolnia ezt a kérdést.


Nekem mindig fájdalmat okoz, amikor azt tapasztalom, hogy a felém hangzó ígéret csupán üres beszéd volt. Azzal tisztában vagyok, hogy én nem befolyásolhatom a másik ember nekem tett fogadalmait. Azonban a fájdalomból tanulva, felállíthatok egy szabályt magamnak, hogy én nem okozok a másik embernek ilyen jellegű sérülést.


3. Én jól vagyok, és te?


Jól tudom, hogy időnként ez a helyénvaló és udvarias köszöntés, de gyakran akkor is így reagálok, amikor sokkal nyitottabbnak és őszintébbnek kellene lennem.

Gyakran vonakodom jó barátaim előtt is felfedni, hogy mi van a felszínes "jól vagyok" mondat mögött. Meg kell tanulnom bátrabban megnyílni, mert ezáltal lehetővé teszem, hogy barátaim is hasonlóan megnyíljanak felém.


Most tehát bevallottam az én három üres mondatomat, és az arra irányuló elhatározásomat, hogy ezentúl valóban azt mondjam amit gondolok, és azt gondoljam amit mondok.


Határozzuk el mindannyian, hogy szavahihető nők leszünk. Most azonnal. A mai napon. Ezáltal nem csak a barátságaink fognak megerősödni, hanem az Úrral való kapcsolatunk is hitelessé fog válni, mert így, a gyakorlatban fogjuk megélni a Biblia szavait.

Drága Uram! Köszönöm, hogy a lelkiismeretemen keresztül figyelmeztettél az üres szavaimra. Beszédem erőteljes eszköz, melyeket a Te szolgálatodban szeretnék használni. Jézus nevében, Ámen.


"...ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan."

(1János 3:18)

(Forrás: Don't say You'll Pray For Me © 2014 by Lysa TerKeurst. All rights reserved., http://proverbs31.org/devotions/devo/dont-say-youll-pray-for-me/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések