"Lelki tevékenységeink"


"Azután így beszélt Mózeshez az ÚR: Szólj Izráel fiainak egész közösségéhez, és ezt mondd nekik: Szentek legyetek, mert én, az ÚR, a ti Istenetek, szent vagyok."

(Mózes III. könyve, 19:1,2)


Feltűnt már, hogy néhány tevékenységünket sokkal szentebbnek, lelkibbnek tartjuk a többinél? Az éneklés, a gyermek hittanoktatás, vagy egy szeretet kosár elkészítése egy beteg barátunknak gyakran oly magasztosnak tűnik.

De mi a helyzet, amikor épp az autódba tankolsz? Vagy amikor a kuponodat adod át a pénztárosnak az élelmiszerboltban? És amikor arra vársz, hogy az eladó zacskóba tegye a megvásárolt dolgaidat?

Előszeretettel szelektáljuk a "vallásos" tevékenységeinket egy csokorba, és az "általános" dolgainkat a másikba. Mózes III. könyvének 19. fejezete épp erre a problémára világít rá. Az egyik versben Mózes így szól: "Ne lopj!", az ezt megelőző versben pedig így olvassuk az Igét: "Szőlődet se böngészd végig, és a szőlődben lehullott szemeket ne szedd föl. Hagyd ott azokat a nyomorultaknak és a jövevényeknek. Én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek!" (III.Móz. 19:10) Máskor pedig így fogalmaz: "Szeresd felebarátodat mint magadat", majd a következő versben így szól: "Állatodat más fajtával ne párosítsd!" (III. Móz. 19:18-19)



Mózes vajon miért nem gyűjtötte a lelki vonatkozású dolgokat egy fejezetbe, majd a kevésbé fontosakat egy másikba? Semmi tévedés sincs abban, hogy Isten egy lélegzetvétellel mondta ki ezeket a rendelkezéseket, összekeverve a "lelkit" a "gyakorlatiassal", mert Isten szemében minden egyes cselekedetünk szentnek számít.

Isten szeretné, ha megértenénk, hogy az élet minden területe lelki vonatkozású, hiszen minden cselekedetünk az Ő uralma alatt áll. Ő szemmel tartja azt, hogy miként "gondozod a szőlőskertedet", és az is, hogy miként beszélsz az eladóval az üzletben, vagy hogy miként "párosítod az állataidat", és hogyan viszonyulsz a szomszédaidhoz. Minden egyes cselekedeteddel magát Istent dicsőítheted meg. Ne feledd ezt akkor sem, amikor legközelebb ebéd után épp mosogatsz...
  
Drága Istenem, szeretném megtanulni, hogy minden egyes cselekedetem által miként dicsőíthetnélek Téged. Kérlek emlékeztess, hogy minden egyes tevékenység lelki a Te szemedben, függetlenül attól, hogy mily csekélynek vagy jelentéktelennek tűnik is.


(Forrás: Joni and Friends Daily Devotionals, The "Spiritual" Activities, http://www.joniandfriends.org/)
(fénykép:https://www.facebook.com/hellocountry?fref=photo)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések