Állj meg és figyelj

A tudós ember takarékoskodik beszédével, és aki értelmes, az higgadt lelkű. 


(Példabeszédek 17:27)

Gyakran előfordul. Amikor találkozol egy baráttal vagy ismerőssel akit régen láttál, elkezdtek beszélgetni, és mielőtt feleszmélnél, máris rengeteg dolgot elmondtál... magadról. Szégyenkezve döbbensz rá, hogy csak rólad szólt az egész, sem a beszélgetőtársad, de még Isten sem kapott helyet a csevegésben. Pedig micsoda ajándék, ha megfontoltan tudjuk használni szavainkat!
  

Éppen ezért szeretek a férjemmel vagy a legjobb barátaimmal utazni. Ki tudunk engedni és csendben lenni egymás társaságában. Nincsenek erőltetett beszélgetések. A levegőt nem töltjük be üresen csengő szavakkal. Hatalmas áldás a szeretett személy mellett ücsörögni, néha egy-egy mosollyal egymásra nézni, és élvezni a csendet, mely körbevon benneteket. A barátságok, -  akár két ember közöttiről legyen szó, vagy magával az Istennel megélt szeretetkapcsolatról, - mindig a csendben mélyülnek el.

Ha képesek vagyunk megállni és nem beszélni, időt adva magunknak, hogy valóban megértsük a gondolatokat, akkor megtanulhatjuk azt, amit egyedül a csend képes megadni: a meghallgatott szavak a fejünkből a szívünkig érnek. Mert egyedül ebben a csendben tudjuk meghallani Isten szíve dobbanását, és az Ő szelíd, csendes hangját. És ebben a csendben olyan lelki mélységekre csodálkozhatunk rá, melyek messze túlmutatnak a kimondott szavakon. 


A mai napon, ha találkozol egy baráttal, figyelj arra, hogy kevesebbet beszélj, és többet hallgasd őt figyelmesen. Ez elmélyítheti a barátságotokat. A ma esti imádban, pedig kevesebb szavat mondj, inkább szánj időt arra, hogy egyszerűen odafigyelj Istenedre.

Atyám, szeretnék értelmes és higgadt lelkű emberré válni. Tudom, ehhez megfontoltan kell a szavaimat kimondanom. Kérlek bocsásd meg, hogy oly gyakran meggondolás nélkül beszélgetek Veled, vagy a környezetemmel. A mai napon nem kérésekkel szeretném megtölteni imámat, hanem szavak nélküli csendes dicsőítéssel. Köszönöm, hogy ebben a csendben akarsz tanítani engem, Istenem!



(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals, Stop and Listen, http://www.joniandfriends.org/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések