KÖNYVKLUB - Corrie Ten Boom: A Menedék, Hatodik fejezet: A titkos szoba

1. Peter szerint 50 év felett „az élet lényegében már véget ér”. Corrie-ékat vén matrónának látja, akik mi más érdekes elfoglaltságot találhatnának maguknak, mint unalmas prédikációk hallgatását. Velük szemben ő fiatal, tele életerővel, energiával, tehetséggel. És mire használja ő ezt az életerőt, fiatalságot? Hőstettével (a tiltott Wilhelmus eljátszása a templomban) pillanatnyi dicsőséget szerez magának, veszélybe sodorva ezzel nemcsak magát, hanem szeretteit (Flip például elveszítheti ezért az állását) is. Peter a pillanatnak él, nem teremt értéket, nem „épít”, nem „szeret”.
Vele ellentétben a vén matrónának látott nagynénjei nagy dolgokkal járulnak hozzá Isten országának építéséhez: szeretnek, adnak, „építenek”… vagyis az életük sokkal gyümölcsözőbb, produktívabb, értékekkel telítettebb.

Miért vagyunk hajlamosak azt hinni, hogy egy fiatalnak több a lehetősége; gazdagabb, értékesebb az élete?
A Biblia szerint akik hisznek az Isten Fiának nevében, azoknak örök életük van (1Jn 5:13). Az örökkévalósághoz képest a 20 és az 50 éves kor is életünk legeslegeleje. Mi mégis sokszor nagy jelentőséget tulajdonítunk az évek múlásának. Miért?

***

2. Corrie-ék csalással (lopással, hazugsággal) szerezték az élelmiszerjegyeket.

Mi mit gondolunk erről?
„A cél szentesíti az eszközt” elv minden helyzetben igaz? Mikor igen, és mikor nem?
Corriék tette az életet (nem a sajátjukat), a szeretetet szolgálta. Nem az önzés, nem a kényelem vezérelte őket. Lehet-e ez az ilyen szempontból kérdéses jogosságú tetteink mércéje?
Ha előfordul az életünkben, hogy előnyösen igyekszünk kijátszani helyzeteket, kiskapukat keresünk, fondorlatoskodunk, ravaszul próbálunk megkerülni szabályokat, kötelességeket, esetleg előnyünkre ferdítjük kicsit az igazságot… azt mi milyen célból tesszük?

***

3. Ahhoz, hogy Corrie-ék a földalatti ellenálláshoz „saját forrásokra” leljenek, nagyon sok jó kapcsolatuk kellett, hogy legyen a városukban. Ezeket a kapcsolatokat korábban nem azért ápolták, mert tudták, hogy később profitálhatnak belőlük! Nem tudták, hogy később hasznukra fog válni a sok közeli ismeretség.

Nekünk milyen kapcsolataink vannak a környezetünkben élő emberekkel?

***

4. Háborúban, katasztrófahelyzetben mindig más a helyzet, de akkor is megdöbbentő, hogy Corrie-ék milyen természetességgel fogadták be például az első zsidó nőt! A mai elidegenedett világban ez szinte már elképzelhetetlen. Mi biztos rögtön a saját és szeretteink biztonságát féltenénk.

Vágyunk mi egyáltalán arra, hogy ilyen befogadó szívűvé váljunk? Mi kell ehhez?


(Andi)
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések