Ügyelj szavaidra

Uram, tégy zárat a számra, őrizd ajkaim ajtaját!



Zsoltár 141:3
(angol fordítás szerint)

Olyan gyakran előfordul. Feszít a mondandód, de mielőtt szavaidat megszűrnéd a Szentlélek jelenlétében, a mondat kicsúszik a szádon. Elejtesz egy pontosan időzített jelzőt amivel manipulálod a dolgokat. Bedobsz néhány flörtölő, csábító szót. Szavaiddal belemarsz a másik emberbe. Kifejezésre juttatod, hogy veled nem érdemes kötözködni...


Bármi is volt a szándékod, szavaid célba érnek. Folt esik valaki hírnevén. Kétséget ültettél el egy szívben. Érzelmeket törtél darabokra. Bizonyságtételt kérdőjeleztél meg. Egy lelket súlyosan megsebesítettél...

Egyszer valaki így imádkozott: "Mielőtt megmozdulnék, mielőtt megszólalnék, valódi bölcsességért kiáltok." Ez egy megfontolandó tanács minden keresztény számára, akik elhalkítják a Lélek figyelmeztető szavát, és akik lassúak a hallásra és gyorsak a szólásra. Matthew Henry így fogalmazota meg a fenti gondolatot egy imádságában: "Mivel az ajkaim ajtók a szavaim számára, azért könyörgöm, hogy a kegyelem őrizze ezt az ajtót, hogy egyetlen szó se hagyja el ajkaimat, mely tiszteletlenség lenne Isten felé, és fájdalmat okozna embertársaimnak."

Ha ezek után még mindig úgy gondolod, hogy néhány meggondolatlan szó nem árthat, a következő mondatokat ajánlom figyelmedbe:

A nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket, miközben maga is lángba borul a gyehenna tüzétől.
(Jakab 3:6)

Aki vigyáz a szájára, megtartja életét, aki feltátja száját, arra romlás vár.
(Példabeszédek 13:3)

A gondolataid, az akaratod, az érzelmeid súlyos veszélyben vannak, amikor tisztátalan és bántó szavakat mondasz ki. Tehát, amikor legközelebb megszólalnál, tedd fel magadban a következő kérdést: "A mondandóm sebet fog ejteni vagy segíteni fog-e? Isten dicsősége fog ragyogni beszédem által? Vajon szégyenkeznem kellene-e, ha más is fültanúja lenne szavaimnak?" 


Uram, mielőtt megmozdulnék, mielőtt megszólalnék, valódi bölcsességért kiáltok.





(Joni and Friends Daily Devotionals, Guard Your Words, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések