Minden... vagy csak néhány dolog?

Őbenne lettünk örököseivé is, mivel eleve elrendeltettünk erre annak kijelentett végzése szerint, aki mindent saját akarata és elhatározása szerint cselekszik, hogy dicsőségének magasztalására legyünk, mint akik előre reménykedünk Krisztusban.
Efézusi levél 1:11-12

Felfigyeltél a fenti versben leírt tényre, hogy Isten minden velünk történő dolgot úgy alakít, hogy az Ő tervébe és akaratába beilleszkedjen? Sőt, a fenti versek összecsengnek a Római levél 8. fejezetének 28. versével: "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott." Isten felhasználja győzelmeinket és a bennünket érő tragédiákat arra, hogy mi, akik Krisztusban bízunk, teljes összhangba kerülhessünk Vele.

Néhányan berzenkedünk a "minden" szó hallatán. Talán a "néhány dolog", az "esetenként", vagy azon dolgok melyeket "meg tudunk magyarázni vagy érteni", illeszkednek bele igazán az Ő akaratába ránk vonatkozóan. Isten tényleg szó szerint érti, hogy minden értünk van?

Mindenképpen. Mert a "minden" magában foglalja a szívfacsaró fájdalmakat, és azon  baleseteket is, melyek fenekestől felforgatják életünket. Ha csak a könnyen elfogadható kellemetlenségekről, vagy a bennünket meglegyintő problémákról lenne szó csupán, akkor Isten nem lenne szuverén Úr. A mi hatalmas Istenünk azonban örömét leli abban, hogy minden dolgot - és valóban MINDENT - az Ő akaratával összhangban munkáljon a mi érdekünkben.


A fenti igevers nehezen lenyelhető gyógyír lehet azok számára, akik éppen egy szívszorító fájdalmat, balesetet, betegséget vagy olyan eseményt dolgoznak fel, mely teljesen megváltoztatja életük folyását. A hívő ember azonban éppen abban lelheti vigasztalását, hogy fájdalmára odafigyelnek és Isten tervének részét képezi. Ne gondold azonban azt, hogy egy mennyei hatalom játékszere, életed problémáiban egy kegyetlen tréfa áldozata vagy. Tudni azt, hogy Isten mindent, - és nem csak néhány dolgot, - együtt munkál célja érdekében, mégis reményt és békét hozhat számodra.

Hatalmas Istenem! Átadom neked a mai nap eseményeit. Kérlek segíts, hogy türelmesen fogadjak mindent, és ezzel a Te dicsőségedet szolgálhassam.


(forrás: Joni and Friends Daily Devotionals, Everything....or Some Things? http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések