Engedd el, és add át Istennek!

Akkor ezt mondta Mózesnek az Úr: Miért kiáltasz énhozzám? Szólj Izráel fiaihoz, hogy induljanak!
(Mózes II. könyve, 14:15)


Kegyes kijelentések, mint az "Engedd el, és add át Istennek!" nagyon jól hangzanak, de bizonyos kérdéseket vetnek fel. Például, "Ki végzi a munkát, miközben mi Krisztusban növekedünk?", "Teljesen átadjuk-e az irányítást Istennek, ügyelve, hogy mi ne erőlködjünk ebben a folyamatban?" "Esetleg előreszegett fejjel nyomulunk előre, igyekezvén a legtöbbet kihozni a helyesnek ítélt dolgokból?"

Ha már valaha is küszködtél hasonló kérdésekkel, akkor emberedre találtál, ugyanis Mózes is hasonló dolgokkal vívódott. Mózes II. könyvének 14. fejezetében azt olvassuk, hogy Mózes kivezette az izraelitákat Egyiptomból, azonban vándorlásuk során meg kellett állniuk a Vörös Tenger szélénél. Nyomukban a fáraó hadseregével, a nép kétségbe esett. A 13.-14. versben olvashatjuk, hogy Mózes az alábbi szavakkal buzdította őket: "De Mózes így felelt a népnek: Ne féljetek! Álljatok helyt, és meglátjátok, hogyan szabadít meg benneteket ma az Úr! Mert ahogyan ma látjátok az egyiptomiakat, úgy soha többé nem fogjátok látni őket" (az angol fordítás szerint így szól a fenti vers: Ne féljetek! Álljatok szilárdan, és meg fogjátok látni az Úr szabadítását a mai napon. Az Úr fog helyettetek harcolni, nektek csak nyugodtnak kell lennetek."

A fenti mondat az "Engedd el, és add át Istennek!" megközelítése volt a problémának. Azonban ez nem azt jelentette, hogy a nép passzívan adja meg magát az események alakulásának, ezt Isten is világossá tette a következő versekben : "Akkor ezt mondta Mózesnek az Úr: Miért kiáltasz énhozzám? Szólj Izráel fiaihoz, hogy induljanak! Te pedig emeld föl a botodat, nyújtsd ki a kezedet a tenger fölé, és hasítsd ketté, hogy szárazon menjenek át Izráel fiai a tenger közepén."

Az Úrnak nem az a szándéka hogy akár Te vagy akár Mózes nyugodtan üldögéljen. Ha veszély fenyeget, ha kísértés leselkedik valakire, ha egy barátnak segítségre van szüksége, ha az ellenség támadni készül, Isten nem akarja, hogy gyermekei nyugodtan várakozzanak. Mert az "Engedd el, és add át Istennek" kijelentés csak az egyik oldalát mondja el a küzdelemnek. A másik oldalon neked kell előre lépni az Ő erejében.


Izraeliták Istene, kérlek segíts, hogy a mai napon ne csupán nyugodtan várakozzam, hanem bátorsággal előre is tudjak lépni a Te akaratod szerint.
 
(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals, Let Go and Let God, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések