Ékes korona

"Ékes korona az ősz haj, az igazság útján található."

(Példabeszédek könyve 16:31)

Amikor Kennel Oroszországban jártunk, összeismerkedtünk egy idős asszonnyal, aki a hotelben a padlót mosta fel minden nap. Tolmács segítségével megköszöntük a munkáját. Idős volt és ráncos, kerek, pirospozsgás orcáját szorosan megkötött színes sál keretezte. Az arca ragyogott csillogó kék szemétől és arany fogú mosolyától. Több rétegből álló szoknya volt rajta, vastag harisnyával és csizmával. Söprűvel a kezében idős barátunk nem illett a csillogó hotelba, talán ezért is vonzódtunk annyira hozzá.

Sok, hozzá hasonló orosz "bábuskával" találkoztunk ottlétünk alatt. Imádkozó nagymamáknak hívták őket. Ők voltak azok a rendíthetetlen hívők, akikről Sztálin könyörtelenül így fogalmazott: "Ha sikerül megszabadulnunk ezektől az öregasszonyoktól, akkor a fiatalok a markunkban lesznek."

Sztálin vágya nem vált be. Köszönjük Istenünknek mindazokat az imádkozó nagymamákat, akik átívelő kapocsként szolgáltak egy ateista generáció és a mostani nyitott, Jézusról őszinte kérdéseket felrakó fiatalok között.

Milyen hálásak lehetünk azokért az idős, imádkozó hívőkért, akik az imát életük hivatásának tartják! Egyszer, az örök életben látni fogjuk majd, hogy Krisztus evangéliuma milyen széles körben terjedt az idős keresztények kitartó imájának köszönhetően.

Ha akár egyetlen ősz hajszálad is van, akkor már alkalmas lehetsz a Példabeszédek könyvéből említett vers betöltésére. De életed egy igaz élet is, amelyet az idős hívőkhöz hasonló, az Úrhoz folyamodó közbenjáró ima jellemez?

Áld Istenedet az életedben lévő, hatvanöt évnél idősebb emberért, azért a barátért vagy rokonért, aki a köszvénye, ráncai és gyenge látása ellenére is az Úrban bízik. Mert nekik is, akik az ékes koronát viselik, szükségük van imáinkra.

Atyám, ahogy egyre több ősz hajszálam lesz, kérlek segíts, hogy az Irántad való hűségem is egyre inkább növekedjék. Ne ijedjek meg gyarapodó éveim számától, hanem lehetőségként tekintsek rájuk melyekben elmélyíthetem hálaadásomat és a közbenjáró ima életemet.

(Forrás: Joni and Friends Daily devotionals, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/ Crown of Splendor)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések