Miként leld örömödet a családodban, 1. rész

Ura szívből bízik benne, vagyona el nem fogy. Egész életén át javát munkálja urának, nem kárát. Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó.


(Példabeszédek könyve 31:11-12,30)



A család fogalma mindenkinek mást és mást jelent. De mi is tulajdonképpen a család? Annyi biztos, hogy korántsem az mint régen volt. Most már nem egyszerű és átlátható, hanem összetett és sokszor nehezen követhető kapcsolatok szövevénye. Jelenleg azon emberek közössége, akik együtt élnek:

  • Párok gyerekekkel
  • Gyermektelen párok
  • Egyedülálló nők gyerekekkel
  • Egyedülálló férfiak gyerekekkel
  • Nagyszülők unokáikkal
  • Szülők felnőtt gyermekekkel, akik már egyszer kirepültek otthonról, most pedig visszaköltöztek
  • Közeli barátok együtt élő közössége
  • Rokoni kapcsolatok nélkül együtt élő emberek

És ők mind családot alkotnak, mert a család azon emberek csoportja, akik egy háztartásba tartoznak. És mi a célja a családnak? Tökéletes családot nem találunk, nem is volt ilyen a történelem folyamán. De a család célja Isten természetének és tulajdonságainak személtetése. Más szóval a család az a hely ahol leginkább Istenről tanulhatunk. Egy vasárnapi iskolában az elsősöket  megkérték, hogy rajzolják le, szerintük miként néz ki Isten. Amikor a lelkész bekukkantott a csoportszobába, hogy megnézze, hogy haladnak a feladatukkal a kicsik, akkor örömmel mutogatták neki rajzaikat. Volt aki egy gyönyörű szivárványként szemléltette Istent. Volt aki egy idős bácsit rajzolt, amint kilép egy gomolygó felhőből, de talán a legjobban sikerült rajz egy kislányé lett, aki így szólt: "Pontosan nem tudom, hogy néz ki Isten, így hát lerajzoltam apukámat."
A család intézménye nagyon fontos Isten szemében. Már a gyülekezet létrehozása előtt létezett, és egy tervet is készített számára, hogy miként töltse be feladatát. A terv középpontjában a szeretetet helyezte. Mert a családi kötelék azt jelenti, hogy szeretve vagyunk. A kérdés most már csak az... hogy mi magunk miként szeressük a családtagjainkat?

Tudom, hogy mindannyian vágyódunk arra, hogy egy olyan családban élhessünk, ahol szerethetünk és ahol mi is szeretve vagyunk. A Példabeszédek könyvében a király elénk tár egy női eszményképet, egy olyan nő képét, akit a király édesanyja fia mellett látni szeretett volna. Ez a leírás a tökéletesség példája, de nem csak a nők számára, hanem minden családtagnak örök érvényű tanítást hordoz. Az asszony életét szemlélve megtanulhatjuk hogyan szeressük saját családunkat.

Építs bizalmat

Példabeszédek könyvének 31. fejezetének 11. verse azt mondja, hogy "Ura teljes szívből bízik benne" A "teljes szívből bízni" kifejezés az jelenti, hogy bizalommal lenni iránta, menedéket találni nála, vagy rá támaszkodni. A Bibliában említett nő egy életen át építette ezt a bizalmat. Ő bízott Istenben, és személyes kapcsolatban volt Vele. Nem lehetünk bizalomra méltók, ha nincs bennünk a bizalom lelkülete, mert ha nem bízunk Istenben, másban sem tudunk igazán megbízni. Ha nem találunk menedéket, és nem támaszkodunk Jézusra, akkor összerogyunk amikor a környezetünk ránk támaszkodna. Mert a bizalom összezúzza a félelmet. 
56. Zsoltár 3. verse ezt mondja: "Ha félek is, benned bízom! Istenben, akinek igéjét dicsérem, Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?!"

A bizalom nagyon törékeny dolog, és ha egyszer megsérül, nagyon nehéz újraépíteni. Amikor fiúnk kicsi volt, nagyon szeretett édesapja vállán lovagolni. Egyszer aztán egy fiataloknak szervezett estén egy srác viccelődve hasba vágta férjemet Az ütés erősebbre sikerült, mint szerette volna, a férjem megbotlott, kisfiúnk pedig a padlóra esett. Jered Az eset után már nem szívesen lovagolt apukája vállán. Hónapokba telt, mire bizalmát sikerült újraépítenünk.
Megnyugtató családi kapcsolatok érdekében, első lépésként először Istenben kell bíznunk, ezután leszünk csak alkalmasak a bizalmi kapcsolatok kiépítésére. A családunknak szüksége van arra hogy teljes szívből bízhasson bennünk. Sohasem lesz igazi boldogság abban az otthonban, ahol nincs meg ez a bizalmi légkör. A család mindig egy "csapatot" jelent, és semmi sem ássa alá jobban a család boldogságát, mint a bizalom hiánya.
Tehát bízz Istenben, és építsd ki a bizalom légkörét családodban.

Atyám, nagyon köszönöm a családomat, akikkel megajándékoztál.Olyan szeretettel akarok feléjük fordulni, amelyre szükségük van. Segíts kérlek, hogy a bizalmunk egyre inkább erősödjön egymásban, miközben én magam is egyre jobban bízom benned. Atyám kérlek segíts, hogy bizalomra méltó lehessek, hogy olyan nővé formálódjam, akivé tenni szeretnél a családom boldogsága érdekében. Jézus nevében, Ámen


(Forrás: Mary Southerland,How to Enjoy Your Family Part 1, http://www.girlfriendsingod.com/2014/how-to-enjoy-your-family-part-1-2/ used with permission)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések