Gyökössy Endre: A szeretet szimfóniája



Istenről való elgondolásaink mindig a mi elgondolásaink maradnak, ezért nem fedhetik Isten Lényét, valóságát. Nekünk Istennek Önmagáról való gondolatából kell kiindulnunk, ha valamit helyesen akarunk tudni Róla. Istennek pedig önmagáról való gondolata: Jézus Krisztus.
Mi szükség volt a dolgok felbolygatására? A kérdésre kérdéssel válaszolok: Mi szükség van egy lyukas fog kifúrására? Ha fúrás nélkül tömnének be egy szuvas fogat, az előbb-utóbb még jobban fájna. Ha olykor-olykor nem „fúrunk” le lényünk mélyéig, s úgy tömjük be, kitisztítás nélkül, sajogni kezd. Hogy ez mennyire igaz, bizonyítja sokféleképpen sajgó életünk, amibe pedig már annyi Igét tömtünk. S az Igék alatt mégis újra és újra belénk hasít a fájdalom. Közben érezzük: valami nincs rendben! Nincs bizony, mert megspóroltuk a „tisztogatást”.
Szolgálatunknak nem lehet ez a vezérszava: mindenki, hanem ez: bárki.
Még beszédben is kerüld a negatív szavakat! A sok „nem” helyett tanulgassuk az „igen”-t. „Ez a pohár félig üres”, mondjuk inkább így: „ez a pohár félig tele van”! Vagy: „Ezt én nem tudom”helyett „megpróbálom”. A pozitív szavak leülepednek a tudatalattiban, lelkünk középpontjában és feloldják a negatívizmust.
Az ember lelki életének három fő ellensége: a félelem, a magányosság és a bonyolultság. A félelem megbénítja, a magányosság letöri, a bonyolultság összekuszálja az életet.
Ne védekezzünk szüntelen. Leggyakrabban az komplikálja az életünket, hogy szüntelenül védekezünk, magyarázkodunk, kimagyarázkodunk, előre gondolkodva érvelünk, míg bele nem bonyolódunk még jobban a dolgokba.
A hívő ember nincs biztonságban addig, míg ki nem bír bármit is! Sőt, míg bármit, ami vele történik, fel nem tud használni.
Aki egészen Őrá hangolódott, azt már bármilyen irányú szél egy irányba viszi: közelebb Jézushoz.



KÉT NAPPAL A PÁSKABÁRÁNY ÜNNEPE ELŐTT


Evangéliumokban leírt események Máté Márk Lukács János Napszak Helyszín
A Szanhedrin elhatározza Jézus megölését 26:1-5 14:1-2 22:1-2

Reggel A Főpap palotája?
Mária megkeni Jézust – a halálára utalva 26:6-13 14:3-9

12:2-8 Este Betánia
Júdás megbeszéli a papokkal Jézus  elárulását 26:14-16 14:10-11 22:3-6



Templom?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések