Jól végzett munka

 "Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy mint az embereknek," (Kolossé 3:23).



16 éves koromban kaptam az első munkámat, egy kórházban dolgoztam beteghordóként. Rám bízták a betegek szállítását a radiológiai osztályra és vissza. Nem tudom, mit gondoltak a betegek, amikor látták, hogy jövök a kerekesszékkel vagy a hordággyal, de szerencsére mindannyian túléltük.


Lehet, hogy sokat beszélünk róla, de lehet, hogy nem sokat, de a mindennapi életünk része: A MUNKA. Az Egyesült Államokban még ünnepnap is van a munkaerő hozzájárulásának megünneplésére - Labor Day.


Az, hogy hogyan érzékeljük a munkánkat, egyénenként változik. Egyesek számára minden a fizetésről szól. Néhány szerencsés ember számára a munka középpontjában a szenvedélyük áll. Ők minden nap azzal tölthetik a napjukat, amit szeretnek, és ezért fizetést kapnak.


Sokan vannak olyanok is, akik dolgoznak, de nem kapnak fizetést, mint például az otthon maradó anyák és gondozók, vagy azok, akik már nyugdíjasok, de még mindig önkénteskednek.


Függetlenül attól, hogy "miért" vagy "mit" dolgozunk, egy dolognak következetesnek kell lennie a dolgozó hívő ember számára: "Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy mint az embereknek," (Kolossé 3:23).


Mint én, aki több mint 30 éve dolgozik (jaj, ezt hangosan írtam?), megtanultam, hogy többféleképpen is bizonyíthatjuk a gyakorlatban, hogy "az Úrnak dolgozunk":

1. Feladataink elvégzése.

Azért vagyunk a munkahelyünkön, hogy dolgozzunk, és ezt jól kell tennünk. Ez azt jelenti, hogy alaposan és időben végezzük el a feladatainkat. Az embereknek bennünket, keresztényeket kell látniuk, mint a jó munkavállaló mércéjét. Munkamorálunk vagy Krisztushoz irányíthatja az embereket, vagy távolíthatja őket tőle.


József története az Ószövetségben jól tükrözi ezt a gondolatot. "Potifár ezért Józsefre bízta mindenét, és semmire sem volt gondja mellette, legfeljebb csak arra, hogy megegye az ételt." (1Mózes 39:6) Ha felcserélnénk "Potifár" nevét azoknak az embereknek a nevével, akiknek dolgozunk, beilleszthetnénk a mi nevünket József nevének helyére?


2. Konstruktív visszajelzés.


Ha másnak dolgozunk, lehet, hogy évente értékelnek minket. Néha lehetőséget kapunk arra is, hogy visszajelzést adjunk. Pillanatnyilag könnyű félelemből hallgatni, de később panaszkodni a dolgok elvégzése miatt.


József történetét folytatva láthatjuk, hogy amikor lehetőséget kapott, József egy tervvel látta el a fáraót (lásd 1Mózes 41. könyve). Ennek köszönhetően sok életet mentett meg. Ugyanez az Isten Lelke van bennünk, amely ötleteket és meglátásokat ad nekünk, amelyekkel mások nem rendelkeznek. Áldássá válhatunk a munkaadóink és a körülöttünk élő emberek számára, ha hajlandóak vagyunk megosztani azt, amit Isten belénk helyez.


Akár visszajelzést adunk, akár visszajelzést kapunk, alázatos lélekkel kell ezt tennünk.


3. Megfontolt kommunikáció.

"Beszédetek legyen mindenkor kedves, sóval fűszerezett , hogy így mindenkinek helyesen tudjatok felelni". (Kolossé 4:6)


MINDIG, függetlenül attól, hogy milyen a személyiségtípusunk, introvertáltak vagy extrovertáltak vagyunk, és függetlenül attól, hogy mi történik otthon, vagy milyen rossz volt a forgalom, legyünk tisztelettudóak és kedvesek mindenkivel, akivel a munkahelyünkön találkozunk.


Józsefnek a börtönből a palotába való átmenete egyetlen, a fogolytársaihoz intézett kérdésen múlott: "Miért nézel ma olyan szomorúan?" (1Mózes 40:7b, NIV). Ez a kérdés vezetett oda, hogy megfejtette álmaikat, és végül megnyitotta előtte az ajtót, hogy a fáraó elé álljon.


A "jó reggelt", a "kérem" és a "köszönöm" kimondása nagy utat tehet meg! Amikor az emberek szemébe nézünk, és megkérdezzük, hogy vannak, személyes szinten mutatjuk ki az aggodalmat. Ki tudja? Talán, mint József életében, ennek eredményeképpen előléptetésre kerülhet sor.


4. Számoljuk meg az áldásainkat.

A munkaképesség kiváltság. Maga a munka célt szolgál, függetlenül attól, hogy mit csinálunk, vagy hogy ki ismeri el fontosnak a hozzájárulásunkat. Lehet, hogy nem mindig érezzük így, de a munkánk Isten áldása. Most rajtunk múlik, hogy áldássá váljunk azok számára, akikkel együtt dolgozunk.


Drága Atyám, köszönjük a lehetőséget és a képességet, hogy dolgozhatunk. Segíts, hogy dicsőítselek Téged mindenben, amit teszek. Jézus nevében, Ámen.





Forrás:

Anitha Abraham

A Job Well Done- Daily Devotion - 2022 September 02

proverbs31.org

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/09/02/a-job-well-done

Fotó: canva.com


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések