A körön kívül

„…és azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek; és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket.”

1 Korinthus 1:28

Amikor középiskolás voltam, rengeteg tevékenységben vettem részt aktívan. De néhány gyermekkori trauma miatt fájdalmasan bizonytalan is voltam.
Nem találtam semmi fogódzkodót ahhoz, hogy megmentsem az életemet. Az egyetemi focimeccseken a pálya szélén találtál volna meg a szurkolólányokkal, de nem voltam a csoportjuk legitim tagja. Nem sokat törődtek velem. Viszont nem hibáztatom őket ezért, mert én sem törődtem magammal.
Talán ez ismerősen hangzik neked is. Valami történt az életedben, ami a körön kívül taszított. Egyrészt nem akarsz túl nagy hatalmat adni mások véleményének, de nem akarsz úgy élni sem, hogy egy hazugság van a lelkedbe ágyazva.
Isten szeret téged. Mesterien tervezett meg téged. És a legjobb munkáját alázatos és megtört embereken keresztül végzi, akik tudják, hogy szükségük van rá.
Egy nap imádkozva kiáltottam Istenhez, mert tudtam, hogy hamis képet alkotok magamról, de nem tudtam, mit tegyek. Az Úr a szívembe súgta: Susie, egész életedben kívülállónak érezted magad, de ez a kör valójában csak illúzió. Nincs értéke a mennyben. Aztán elképzeltem, ahogy az Úr egy kört rajzol körém ezt mondva: Az én körömben vagy, és csak ez számít. Az igazság azon a napon beépült a lelkembe.
Isten következetesen olyan embereket használ, akik látszólag kívülállóak, és úgy tűnik, hogy Ő ezt nagyon szereti. Átlagos, törékeny és gyenge embereket vesz, és úgy helyezi őket, hogy megállítsák az ellenséget, és így segítsenek Istennek megvalósítani végső céljait a földön:
  • József kívülálló volt, ami a testvéreit illeti. Aztán Egyiptomban bennfentes lett. Isten előléptette őt, és egy nemzet megmentésére tette alkalmassá. (1Mózes 50.)
  • Mózest az egyiptomiak nevelték fel. De Isten elhívta őt, hogy lépjen ki, és csatlakozzon népéhez, Izraelhez - Mózes számára jelentős áldozatok árán -, hogy kivezesse őket a fogságból és a szabadságba. (Olvassa el a Kivonulás könyvét.)
  • Jézus a körön belül volt - a mennyben ült, Istennel és a Szentlélekkel -, és leszállt a trónjáról, hogy belépjen a mi világunkba. Ő, aki nem ismert bűnt, bűnné lett, hogy mi Isten igazságává válhassunk általa. (2 Korinthus 5:21) Ő kívülállóvá lett, hogy mi, akik az Ő nevét viseljük, a belső kör részeseivé váljunk - a Királyság örököseivé, akiket betöltött az Ő Lelke, akiket megbízott, hogy végrehajtsák az Ő céljait a földön. Halleluja! (Evangéliumok)
  • Pál bennfentes volt: római polgár és a keresztények üldözője. Isten letaszította őt a lóról, és elhívta. Pál aztán követte Jézust, és együtt járt azokkal, akiket egykor üldözött, és Isten arra használta őt, hogy megváltoztassa a világot. (ApCsel 9)
Isten újra és újra felborítja a fennálló állapotot. Szándékosan választja ki a gyengéket, a kitaszítottakat, a peremre szorultakat az Ő nagyszerű céljaira, ahogyan az 1Korinthus 1:28 mondja: „…és azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek; és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket.”
Hány ember megy végig az életén úgy, hogy azt hiszi, kívül áll egy olyan körön, amely a mennyben nem képvisel értéket? Mi változna meg számodra, ha megértenéd és elfogadnád a helyedet a kegyelem asztalánál? Mi lenne, ha valóban úgy tekintenél magadra, mint Isten szeme fényére?
Talán úgy érzed, hogy kirekesztett vagy, mint én - kívül estél mások körén, sőt még Isten körén is. Barátnőm, bár mások talán nem választanak téged, Isten mindig téged választ. Ő úgy teremtett téged, ahogy vagy, és van célja és terve arra, hogy hogyan akar használni téged - úgy, ahogy vagy. Amit mások gondolnak rólad, és amit te gondolsz magadról, az soha nem összehasonlítható azzal, amit Isten gondol rólad, az Ő lányáról!
És a legjobb hír az, hogy ha úgy akarjuk látni magunkat, ahogyan Isten lát minket, csak annyit kell tennünk, hogy megkérdezzük Őt, hogy mi az Ő látásmódja, nézőpontja rólunk. Ő gyönyörködik életünk minden részletében.


Mennyei Atyám, szeretlek Téged! Ébressz bennem új hitet. Bocsásd meg, hogy nagyobb hangsúlyt adok annak, amit magamról gondolok, mint annak, amit Te gondolsz rólam. Szeretnélek jobban megismerni Téged! Nyisd meg a szememet, hogy lássam, amit Te látsz. Add, hogy kézzelfoghatóan érezzem jelenlétedet és szeretetedet. Változtass meg engem belülről kifelé. Olyan bátor, alázatos bizalommal akarok járni, élni és imádkozni, hogy hegyek mozduljanak meg, és sokan megismerjenek Téged. Ébressz szenvedélyt a lelkemben, Uram! A Te nevedben figyelmen kívül hagyom az elutasítást, és magamévá teszem az elfogadást. Elutasítom a közömbösséget, és elfogadom az elkötelezettséget. Adj nekem új látást arról, hogy hová viszel engem, és tölts be erős hittel, hogy követni tudjalak oda. Féltve őrzőm a szívemet, és bízom benned, hogy biztos alapot adsz nekem a Te céljaid megvalósításához. Jézus nevében, Ámen.

https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2022/09/27/outside-the-circle
https://www.pexels.com/hu-hu/foto/muveszet-viragok-kor-tervezes-2652346/

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések