Szavak, melyek építenek

"A nyelv szelídsége életnek fája; az abban való hamisság pedig a léleknek gyötrelme."


Példabeszédek 15:4

Mindannyian hallottuk már a mondást, “ha nem tudsz valami jót mondani, inkább ne is mondj semmit”. Talán, az Ige bizonyítja, hogy anyánknak igaza van. Amikor az érzelmeink hevesek, gyakran elfelejtünk vigyázni a szavainkra. Aggodalmunkat akár egy ártatlan félre is rávetíthetjük.

Az Efézusi levél figyelmeztet arra, hogy az érzelmek milyen hatással lehetnek a szavakra és a tettekre. Pál azt mondja, haragudjunk, de ne vétkezzünk (Efézus 4:15). A Zsoltárok 4:5 emlékeztet arra, hogy érzelmeinket inkább tartsuk magunkban, minthogy engedjük, hogy azok irányítsák tetteinket. A szavainknak építenie kell, nem pedig rombolni. Jézus is figyelmezteti követőit a szavak fontosságára. 

Ha időt adunk a Szent Szellemnek, hogy beszéljen hozzánk, illetve rajtunk keresztül mielőtt válaszolunk, különösen, amikor levertek vagyunk, akkor segít, hogy gyengédséggel tudjunk felelni. Ha így teszünk, akkor a helytelenítés szavai helyett a kegyelem szavait mondjuk ki.

Hogyan vezették a múltban az érzelmeid a másoknak adott válaszaidat? Hogyan tudod megállítani a félelmedet, hogy a jövőben már ne romboljon a szavaiddal? Isten azt akarja, hogy az Ő szeretetével és kegyelmével teljünk meg. A szánk pedig az elsődleges csatorna, ami az Ő üzenetét közvetíteni tudja a világnak. 

Mennyei Atyám, köszönöm a kegyelmedet. Segíts, hogy azt minden nap a szavaimmal is ki tudjam jelenteni az engem körülvevő világnak. Imádkozom, hogy segíts ellenőrzés alatt tartani az érzelmeimet, hogy pontosan tudjalak Téged tükrözni az életemben. Bocsáss meg, amikor engedem, hogy a félelem dominálja a szavaimat. Jézus nevében, Ámen.

forrás:Youversion: Félelem és Aggodalom
fotó: pinterest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések