Légy Te a válasz mások imáira

„Ne csak a magatok érdekeit nézzétek, hanem mindenki törődjön a testvérei érdekeivel is!” 

Filippi 2:4





Egyik nap egy csapat tinédzserrel ültem az imaház előtti füves részen, keresztbetett lábakkal élveztük a napsütést – találkozónk volt, és épp egy kis szünetet tartottunk, hogy szürcsöljünk valami hideget. Volt köztünk egy lány, aki épp akkor tért vissza egy fejlődő országból, és már alig vártam az élménybeszámolóját. 

Gyorsan meg is szólítottam: “Renee, mesélnél egy kicsit az utadról? Mi volt a legemlékezetesebb számodra?”Arra gondoltam biztos egy gyerekről fog mesélni, aki már a mosolyával elnyerte a szívét vagy a gyülis alkalomról, ami sokkal másabb, mint a miénk. De tévedtem. 

“Oh, ez könnyű: soha nem fogom elfelejteni, mert ezalatt az út tanultam meg: mégpedig azt, hogy a saját kultúránkban milyen könnyen meg tudjuk válaszolni a saját imáinkat” 

Na, ezen meglepődtem és azon gondolkodtam, hogy mégis mit ért azalatt, hogy “megválaszolni a saját imáinkat”.. hisz egyedül Isten válaszolja meg az imákat, nem? De mielőtt megkérhettem volna, hogy fejtse ki, már folytatta is. 

“Ugye amikor imádkozunk, akkor meghajtjuk a fejünket, hálát adunk és kérjük Istent, hogy adja meg a “mindennapi kenyerünket”. És aztán mi történik? Behuppanunk a kocsinkba, elmegyünk a boltba, és megvesszük magunknak a kenyeret. Azt is szoktuk kérni, hogy tartson minket biztonságban és melegben, ugye? Aztán a szülők fogják magukat és megveszik a legjobb gyerekülést az autóba, és még a kandallót is jól befűtjük, ha egy kicsit didergős az idő. Annyira könnyű a mi kultúránkban megválaszolni a saját imáinkat. De azok az emberek akikkel az út során találkoztam nem így vannak ezzel. Ők úgy kérik a mindennapi kenyeret, hogy közben nem tudják, hogy lesz-e elég élelem mindenkinek a családban aznap estére. Az ő imáik bátrak, merészek, mert olyan dolgokért imádkoznak, amit bizony nem mindig tudnak ők maguk biztosítani.” 

Azelőtt soha nem gondolkodtam el ezen, úgyhogy jól felkavarta a szívemet és az elmémet. Felmerült a kérdés: hogyan tudnám megválaszolni mások imáját a bőséggel vagy azokkal a kiváltságokkal amelyek nekem adattak, így segítve és bátorítva őket? 

A mai vers a Filippi levélből - „Ne csak a magatok érdekeit nézzétek, hanem mindenki törődjön a testvérei érdekeivel is!” - pontosan az erre irányuló törekvésre világít rá. Nemcsak annyi a feladat, hogy megválaszoljam a saját imáimat, hanem, hogy keressem a lehetőséget és használjam az időmet és azokat a forrásokat, amik megadattak nekem arra, hogy mások imameghallgatása tudjak lenni. 

Rengeteg éhező és sebzett lelkű ember él a világon, akiknek élelemre, szállásra vagy épp biztonságra van szükségük. Vagy épp érzelmi támogatásra és lelkiekben való megerősítésre várnak. Vagy csak hallgató fülekre, és arra hogy hallják, Isten szereti őket és nem feledkezett el róluk. Lehet, hogy a lelki növekedésben kellene egy kis segítség nekik. Gondolunk ezekre az emberekre amikor imádkozunk, vagy csak a saját érdekeinket nézzük? 

Remélhetőleg minél régebb ismerjük az Urat, annál inkább észrevesszük mások igényeit is. A kis beszélgetés ezzel a lelkileg fogékony tinilánnyal megváltoztatott bennem valamit. Utána kezdtem el azért imádkozni, hogy Isten segítsen észrevennem azokat, akiknek az én segítségemre van szükségük. Hogy aztán hátra tudjak lépni és hitben figyelni ahogyan Ő irányít ebben és munkálkodik. 

Te hogy vagy ezzel? Mivel van tele az imalistád: saját szükségleteiddel vagy esetleg másokéval is? Talán itt az ideje elkezdeni azért imádkozni, hogy Isten használjon bennünket arra, hogy mások imameghallgatásai legyünk. 

Atyám, taníts nagylelkűnek lennem az időmet, a tehetségemet és a forrásaimat illetően! Kérlek használj engem miközben megválaszolod a szükségben lévők imáit! Segíts, hogy hajlandó és elérhető legyek, hogy mindig kövesselek, amerre és akihez vezetsz! Jézus nevében, Ámen. 


NAPI IGAZSÁG 

Példabeszédek 3:27 “Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd!” 

Zsidókhoz írt levél 6:10 “Mert nem igazságtalan az Isten, hogy elfeledkeznék a ti cselekedeteitekről és arról a szeretetről, amelyet az ő nevében tanúsítottatok, amikor a szenteknek szolgáltatok és most is szolgáltok









Forrás:Proverbs31 Ministries, Daily Devition, Karen Ehman, Be The Answer to Their Prayers, https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2019/12/17/be-the-answer-to-their-prayers
fordítás: Sáfrány Beáta
Fotó: Pinterest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések