Vigyázz nagyon magadra!....

(5 Mózes 4,9)



Ebben a mai Igében a figyelmeztetés egészen személyesen hangzik, egyes szám, második személyben: „…vigyázz nagyon magadra…”. Nem kollektíve a népet szólítja meg, hanem az egyénre fókuszál. Isten úgy gondolkodik, hogy a leszármazottak egyen-egyenként vegyék komolyan azt, amit mondani akar. Van, amikor nem, mint népet szólongat az Isten, hanem személyes a hangja, s meg kell hallanunk nekünk magunknak is, milyen üzenete van a számunkra.

Sokan erre talán azt felelik, hogy mit tehet egyetlen ember? A közmondás is azt mondja: „Egy fecske nem csinál nyarat.” Pedig ez nem igaz. Nagyon is sok múlik egyetlen ember akaratán, döntésén, Istenhez való megtérésén. Sokszor nem akarjuk ezt elhinni igazán. Isten Igéje itt pontosan erre bátorít. A nép tagjai vegyék komolyan személyes felelősségüket a nép életében. – Egy kínai tanmese szerint egyszer egy nagyon szegény jegyespár szeretett volna lakodalmat, de mivel szegények voltak, azt kérték, úgy osztozzanak örömükben a meghívottak, hogy mindenki hozzon egy kancsó bort a vendéglátásra. A vendégek ezt egy nagy dézsába öntötték bele, amikor megérkeztek. Eljött az összes vendég és mikor elkezdődött a vacsora, felszolgálták a bort is. Mikor azonban meríteni kezdek a dézsából, abban csak víz volt. Talán nem kell magyarázni: mindenki azt gondolta, hogy a többiek bort hoztak, senki sem fogja észrevenni, hogy én vizet hoztam. Így aztán megszégyenülve oszlott szét a násznép és szomorúságra fordult az ifjú pár öröme. Ez a kis példázat ragyogóan mutat rá arra, hogy mennyire fontos az egyén felelőssége. Azzal, hogy komolyan vesszük életünket, szolgálatunkat, és vigyázunk magunkra, az másokra is jótékony hatással van. Ez jó annak a közösségnek is, ahova tartozunk…


 (Berencsi Balázs)



Megjegyzések

  1. jajj, hat en ezt mar nagyon regota hiszem... az eletem sok-sok teruleten bebizonyosodott mar,hogy egy ember dontese, tette, milyen sokat szamit. lehet peldakep,akit kovetek,erot adhat, vagy radobbent dolgokra. nagyon jo,hogy most olvashattam errol, koszonom nektek, holgyek.
    puszi,andrea

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések