Szabadság lelke, vagy Kain bélyege?


A szabadság lelkével ellentétben áll Káin bélyege. Káin bélyege a felügyelet gyakorlásának, a parancsolgatásnak és a mások feletti uralkodásnak a lelkülete. Káin bélyege kényszerít; erőszakot, elnyomást, üldözést és megfélemlítést alkalmaz. Nézzük meg hogyan működött ez névadójának életében.
          
           Az egyházban ma, minden egyházban, az efféle erőszak járványszerűen terjed. Persze nem szó szerint vágjuk le hittestvéreinket. Ilyen nem teszünk. A nyelvünkkel öljük meg őket. Beszélünk róluk, elpusztítjuk jó hírűket, pletykát terjesztünk, és éppoly gyilkos a mi befolyásolási övezetünkben, mint Káin volt oly régen. Azért tesszük ezeket, mert nem értünk egyet velük, vagy ők nem értenek egyet velünk és nekilátunk, hogy tönkretegyük őket, pontosan azért, mert nem tudunk uralmat gyakorolni felettük, nem tudjuk irányítani, ellenőrizni őket. Ha nem úgy látják a dolgokat, ahogy mi, akkor a felügyelet, az erőszak, vagy pusztítás, tönkretétel magatartásával viszonyulunk feléjük, mert az én nem követheti a maga útját.
            Egy bibliakommentár azt mondja: „Bárki, legyen akár prédikátor, akár gyülekezeti tag, aki arra törekszik, hogy bármely más ember viselkedését kényszerítse vagy uralja, sátán eszközévé válik, hogy végezze az ő munkáját és a mennyei világegyetem előtt Káin bélyegét viseli.”  Milyen sokan vannak köztünk olyanok, akik ha nem látnak úgy, ahogy Isten, egyszerre csak azon kapják magukat, hogy Káin bélyegét viselik, és mindezt azért, mert felügyeletet gyakorlunk és manipulálni akarunk, amikor másokról van szó. Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a vakbuzgó vallásoskodók, akik megpróbálják a többieket is arra kényszeríteni, hogy úgy lássák a dolgokat, ahogy ők, és cselekedjenek az ő késztetéseiknek megfelelően, a legrettenetesebb rémtetteket követték el, akár a múltban, akár a jelenben.
(Jim Hohnberger)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések