„Isten minden léleknek szabadságot ad, hogy gondolkozzon és kövesse a saját meggyőződéseit …

            1. Kor,3:3 azt mondja: „Mert még testiek vagytok, mert amikor irigykedés, versengés és visszavonás van köztetek, vajon nem testiek vagytok-e?” Pál Isten ihletése alatt azt mondja, hogy ha irigység, visszavonás és megosztottság van a gyülekezetünkben, azért van, mert még testiek vagyunk. Gondoljuk, hogy Isten a különböző szolgálatok és az egyház közötti versengést másképp szemléli, mint tette Pán napjaiban? A következő vers azt állítja: „Mert mikor egyik ezt mondja: Én Pálé vagyok, a másik meg: Én Apollósé, nem testiek vagytok-e? Amikor magunk között harcolunk, Sátán mosolyog, mert tudja, hogy az övé vagyunk.       Az ördög játékát játszottuk eddig, és ideje ráébrednünk útjaink téves voltára.
            A Galáciabeliekhez írott levél 5. fejezete a Lélek gyümölcseiről beszél, melyek a következők: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.” (22-23. versek). Meg kell kérdeznem magamtól: „Szeretetteljesen viselkedtem azok iránt, akikkel nem értek egyet?  Az öröm lelkületét éreztem magamban felőlük?
                 Sokat szenvedek azoktól, akikkel talán nem értek egyet bizonyos dolgokban? Szelíd és béketűrő lelkületű vagyok? Vagy pedig életem a test cselekedeteit nyilvánítja ki, amelyekről Pál az előző versekben beszél, például gyűlölködést, patvarkodást (veszekedést, egyet nem értést, vitát), vetélkedést (behozni vagy felülmúlni másokat), haragot, civódást, irigységet és gyilkosságot. Isten biztosan komolyan gondolja, mert azt mondja: „Akik ilyeneket cselekszenek, Isten országának örökösei nem lesznek” (21. vers)Ha kritizáló lelkületet tanúsítunk; ha szeretjük a viszályt, ha szeretünk felügyeletet gyakorolni mások felett. Ha a kritizálás és a viszálykodás, vagy felügyelet gyakorlása közben akadályoznak minket és dühösek leszünk, akkor Káin bélyegéből részesülünk. „És Káin haragra gerjedt és fejét lecsüggesztette.” (Gen, 4:5). „Isten minden léleknek szabadságot ad, hogy gondolkozzon és kövesse a saját meggyőződéseit … Minden olyan dologban, ahol elvek is jelen vannak ki-ki a maga értelme felől legyen meggyőződve” (Róm, 14:12, 5) Krisztus országában nincs fennhéjázó elnyomás, se viselkedési kényszer” (JÉ, 550, 551
(Jim Hohnberger)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések