Erre azt válaszolta Jézus: Menj, hívd a férjedet, és jöjj ide!17Az asszony így szólt: Nincs férjem. Jézus ekkor azt mondta neki: Jól mondtad, hogy nincs férjed,18mert öt férjed volt, és a mostani nem férjed, ebben igazat mondtál.19Az asszony így válaszolt: Uram, látom, hogy te próféta vagy.20A mi atyáink ezen a hegyen imádták Istent, ti pedig azt mondjátok, hogy Jeruzsálemben van az a hely, ahol Istent imádni kell.21Jézus azt mondta neki: Asszony, hidd el nekem, hogy eljön az óra, amikor nem is ezen a hegyen, nem is Jeruzsálemben fogjátok imádni az Atyát.22Ti azt imádjátok, akit nem ismertek, mi azt imádjuk, akit ismerünk, mert az üdvösség a zsidók közül támad.23De eljön az óra, és az most van, amikor az igazi imádók lélekben és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is ilyen imádókat keres magának.24Az Isten Lélek, és akik őt imádják, azoknak lélekben és igazságban kell őt imádniuk.25Azt mondta neki az asszony: Tudom, hogy Messiás jön, akit Krisztusnak neveznek, és amikor ő eljön, mindent megjelent nekünk.26Jézus azt válaszolta: Én vagyok az, aki veled beszélek.27Közben megjöttek a tanítványai, és csodálkoztak, hogy egy asszonnyal beszél, de egyikük sem mondta: „Mit akarsz?” vagy „Mit beszélsz vele?”28Akkor az asszony otthagyta a vizeskorsóját, elment a városba, és azt mondta az embereknek:29Gyertek, lássatok egy embert, aki mindent megmondott nekem, amit cselekedtem. Vajon nem ez a Krisztus?30Kijöttek azért a városból, és odamentek hozzá.
(János 4:16-30)


„Tudom, ki vagy!“ – mondja Jézus az asszonynak a kútnál. Ismeri őt és a történetét. Ismeri szükségét és nyugtalanságát. Ismeri személyes élethelyzetét, és mély vágyódását az igazi lelki élet után. És Jézus kijelenti magáról, hogy Ő az, aki szomjúságát oltani tudja.
Új reményt ad neki. „Tudom, ki ő!“ mondja az asszony a falubelieknek. Eddig kerülte velük a kapcsolatot. A Jézussal való találkozás azonban megváltoztatta őt. Most odafordul az emberekhez, és nyíltan beszél a múltjáról (29.). Mindenek előtt azonban Jézusról, hisz nem tudja magában tartani mondanivalóját: a mélyreható találkozás Jézussal annyira eltölti, hogy mindenképpen mesélni akar róla másoknak is.
 
 Vajon mi átéltük már, hogy Jézus
ismer bennünket személyesen?
Ismerjük Őt? Milyen következmé-
nyei vannak ennek az életünkben?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések