Miként csodálkozik rá hitedre Jézus?

Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez: "Bizony, mondom néktek, senkiben sem találtam ilyen nagy hitet Izráelben.


Máté 8:10




Néhány hete, egy olyan telefonhívást kaptam, mely drasztikusan megváltoztatta a napomat. Az első reakcióm az volt, hogy üzenetet írtam néhány barátomnak, kérve őket, hogy hordozzák imában azt a nehéz életkörülményt, amit a telefon értesítés eredményezett. Később, rácsodálkoztam, hogy Isten miként munkálkodott azon a napon az életemben. A barátaim hite segített átvészelni a helyzetet.

Időnként, amikor a Facebook hírfolyamát pörgetem, ledöbbenek és rácsodálkozom az írásos hozzászólások stílusára. Valószínűleg a hozzászóló személyesen nem így képviselné a véleményét. Ha nem vigyázunk, az idegenek kemény, gyűlölködő szavai megremegtetik az emberek iránt érzett bizalmunkat.

Máskor pedig örömmel csodálkozom rá olyan rövid videókra amelyben például egy ember megállítja a forgalmat, hogy az anya kacsa sértetlenül kelhessen át az úton kicsinyeivel. Ilyenkor az emberiségbe vetett hitem egy kicsit helyrerázódik.

Gondolj arra az eseményre, amikor legutóbb, akár pozitívan, akár negatívan rácsodálkoztál valamire. Reményteljes, vagy reményt vesztett voltál akkor? Mi váltotta ki benned akkor azt az érzést?

A „rácsodálkozás” szót negatív és pozitív értelemben is használhatjuk. A Bibliában mindkettőre találunk példát, amikor Jézus rácsodálkozott az előtte álló ember hitére.

Az egyik példát Márk evangéliumának 6. fejezetében, a 1-6. versben olvashatjuk. Jézus szülővárosában, Názáretben volt, és az Ige azt mondja, hogy a názáretiek hitetlensége miatt: „Nem is tudott itt egyetlen csodát sem tenni, azon kívül, hogy néhány beteget - kezét rájuk téve – meggyógyított” (5.vers). A 6. vers szerint Jézus csodálkozott az emberek hitetlenségén.

De látunk egy teljesen ellentétes leírást is, ami a Máté evangéliumának 8. fejezetének az 5-13. versében találunk. Itt azt látjuk, hogy egy százados arra kéri Jézust, hogy gyógyítsa meg szolgáját. Százados telve volt hittel és reménnyel Jézus iránt. A leírásban azt olvassuk, hogy a szolga azonnal meggyógyult. A 10. vers szerint pedig Jézus elcsodálkozott a százados hitén.

Két különböző történet arról, hogy Jézus miként csodálkozott el valaki hitén. Az egyiket a kételkedés a másikat az elszántság táplálta.

A mélybe néző kérdésem pedig az, hogy ha Jézus ránk tekint a mai napon, milyen csodálkozással figyel bennünket?

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, -engem is beleértve, - akkor ki kell mondanunk, hogy a hitünk időnként nem közelíti meg a százados hitét.

Az életkörülményeink gyakran szkeptikussá tesznek bennünket a hitéletünkben. Amikor hiszünk és nem látjuk az eredményét, a kétség egy idő után arról próbál meggyőzni bennünket, hogy a hit nem megragadható, legalábbis számunkra nem elérhető.

Azonban a mai nap egy jó lehetőség arra, hogy elhatározzuk, hogy nem a Márk evangéliumának a 6. fejezetében megörökített Názáreti emberek hitéhez hasonlóan éljünk. Mert azon a napon, Názáretben nagyon sokan elmulasztották, hogy megtapasztaljanak egy csodát, azért mert nem hittek Jézusban. Én nem szeretném, hogy hitetlenségem miatt Isten ne tudjon munkálkodni és csodát tenni az életemben.

Amikor szkeptikussá válok, igyekszem visszagondolni a legutóbbi megtapasztalásomra, ahol Isten kinyilatkoztatta hűségét az én van a környezetemben élők életében. Újra és újra rágondolok a megnyilatkozásának valóságára.

De ha éppen nem is jut eszünkbe ilyen személyes megtapasztalás, mindig az Igéhez nyúlhatunk. A Zsidókhoz írt levél 11. fejezete telve van a hit bizonyítékával olyan emberek életében akik előttünk jártak.

Kedves Barátom! Isten nem tökéletes hitet vár el tőlünk,
Ő arra kér bennünket, hogy ne adjuk fel, mindig, minden körülményben kapaszkodjunk Őbelé.

Időnként úgy fogjuk megélni a mindennapjainkat, mint a százados, de lesznek olyan napok is, amikor a Márk evangéliumának 6. fejezetében megörökített Názáretiekhez hasonlóan fogunk érezni. Akárhogy is vagy a mai napon, Isten arra vágyik, hogy a mustármagnyi hitedet ajánld fel neki.

Istenünk! Köszönjük, hogy a hitben járás nem tökéletességet jelent. Segíts kérlek, hogy megtapasztaljam Jelenléted bizonyosságát a mai napon, az Igédben és a személyes életemben is. Jézus nevében, Ámen.




(Forrás: Proverbs31 Daily Devotions, Nicki Koziarz: Which Amazed Would You Be?, August 5, 2021, 
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/08/05/which-amazed-would-you-be?fbclid=IwAR0zA3nhGgtI7GUSopwWe8QUUCRP7v4juCpx2kXiCsh8XJLoC7ovrFSr3vw
fotó:refinery29.com)

Megjegyzések

  1. Ha őszinte vagyok magamhoz, nem időnként, hanem általában nem közelíti meg a hitem, a százados hitét! Pedig nagyon szeretném!!!
    De Atyánk dolgozik rajtam, nem vagyok még kész! De az leszek! Megígérte!❤ - Fil. 1:6

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések