Két fül és egy száj...ez eleget mond

Ha valaki azt hiszi, hogy kegyes, de nem fékezi meg a nyelvét, hanem még önmagát is becsapja, annak a kegyessége hiábavaló.
Jakab 1:26 


Azt szeretném, hogy a szavaim életét szóljanak. A szavaimat és a hangsúlyt, amivel szólok az emberek áldására szeretném használni és vágyom igazán jól szeretni őket. Nem ez az, amire mindannyian vágyunk?

A szívem elcsitul ahogy az Új Szövetségben olvasom Jakab iránymutatását szavaink fontosságáról.

Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra,mert az ember haragja nem szolgálja Isten igazságát.
Ha valaki azt hiszi, hogy kegyes, de nem fékezi meg a nyelvét, hanem még önmagát is becsapja, annak a kegyessége hiábavaló.
(Jakab 1:19‭-20,26
.)

Ismerem ezeket a verseket. Valószínűleg te is. Talán fejből tudod is őket, vagy esetleg a fürdőszoba tükrödre is ki van írva egy cetlin. Viszont ahogy nem túl finom módon Jakab is emlékeztet bennünket arra, hogy tudni és csinálni két különböző dolog. Nem elég, hogy csak ,,ismerői" legyünk Isten szavának. Ha nagy hatású és Istent bemutató nők szeretnénk lenni, akkor azért tenni is kell.

Szóval nézzük meg részenként a verset, hogy jobban értsük, mit mondd arról, hogy lehetünk biztosak abban, hogy életet szólnak a szavaink.

Legyünk gyorsak a hallásra

Ahhoz, hogy jó hallgatóság legyek, le kell halkítanom a belső hangomat. Nem kell azonnal a válaszon gondolkozni, amíg a másik ember beszél, sokkal inkább figyelni szükséges. Figyelni és jelen lenni a pillanatban. Meg kell hallanom. Amikor csak hallgatok, akkor sokkal inkább lehetek kegyelmes, megértő, nagylelkű és tisztelettudó a másikkal.

Bajba is kerülhetek, ha nem figyelek. Isten tudta, hogy ez egy problémás terület lehet sokunk számára. Az Ő szavával egy jobb irányba próbál terelni bennünket. Legyünk gyorsak a hallásra.

Legyünk késedelmesek a szólásra és késedelmesek a haragra

Lehet hogy ez egy nagy újság nektek, de nekem sok mindenről megvan a véleményem. Ráadásul akár meg is tudom győzni magam, hogy az embereknek hallaniuk kell. Főleg a férjemnek. Muszáj tudnia, hogy hogyan állok hozzá mindenhez, amit mond, vagy gondol. Ugye? És a gyerekeim? ,,Oh a gyerekeim nagyon szeretik, amikor napjában hússzor is hallhatják a véleményem."-Soha el nem hangzó mondat tinédzser gyermekek szüleitől

Szóval a késedelmes szólás irányelvét hallva, kicsit kiegyenesedek a székemen ülve.

Aztán ott van ez a késedelmes a haragra rész.

Említettem már, hogy egy kicsit tüzes vagyok? Néhány ember magában tudja tartani a dühét. Na én nem vagyok ez az ember. Az én dühöm könnyen egy kedves kis tűzijátékká tud válni. Csak egy kis gyújtás és hangosan, színesen szikrázni kezdek.

Ezzel az igazán sebezhető beismeréssel tovább is léphetünk a következő kihívást jelentő pontunkra, ami elvezet minket az igazság felé, amire Isten vágyik tőlünk.

Fékezzük meg a nyelvünket.

Pál apostol azt mondta a hívőknek Efézusban, hogy ,,Semmiféle bomlasztó beszéd ne hagyja el a szátokat, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják."(Efézus 4:29) 
Fontos kiemelni a verséből a semmiféle szót. Nem hagy semmilyen rést, vagy kifogást az olyan kezdetű mondatokra, mint ,,de pedig ő azt mondta..."

Neked és nekem talán problémánk van a szavaink megváltoztatásával, de ennek a problémának nincs ránk szüksége. Mi Isten gyermekei vagyunk akiket betöltött az Ő igazságával. Barátnőm itt az ideje egy új napnak új szavakkal.

Fel a fejjel, hátra a vállakkal. Mély levegő. Megtervezett lépés előre.

Csináljuk.

Drága Uram, bocsásd meg kérlek minden olyan alkalmat, amikor engedtem, hogy bűnös viselkedés lopakodjon be a gondolataimba és beszélgetéseimbe. Imádkozom a zsoltáríró szavaival: Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!
(Zsoltárok 139:23‭-‬24)

Jézus nevében, Ámen.

             


(forrás:www.girlfriendsingod.com
Gwen Smith-Two Ears, One Mouth...Enough Said
fotó:pinterest.com)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések