Velünk az Isten

 Isten karácsony ünnepén arról győz meg minket, hogy nem nélkülünk és nem ellenünk, hanem velünk van. A 700 éves prófétai ígéret megvalósulásaként született gyermek, Mária fia a Jézus név mellett ezt a nevet is kapta: Immánuel, ami azt jelenti: velünk az Isten.

Ama betlehemi jászolban nemcsak ember született, hanem emberi alakba öltözve megjelent az isteni élet teljessége, hústestben. Jézusban Isten van velünk, Isten jött hozzánk. Az emberi nemmel, az emberi természettel Isten Jézusban közösséget vállal.

Isten Jézusban bizonyította be, hogy nem csak igazságos, hanem irgalmas is. Nem felülről kormányoz, hanem lehajol hozzánk. Nem távoli, közönyös idegen, nem "ismeretlen Isten", hanem eljött hozzánk, hogy segítőtársunk legyen az emberi élet egész útján, hiszen ezt az utat a születésétől a sírig végigjárta.

Velünk az Isten gyermekkorunkban. mert kisgyermekként született ő is e világra; minden földi gyermek kistestvére lett. Kedvesen fejezi ki ezt Bódás János: " A karácsonyi Jézushoz" című verse: "Jézus, te is születtél. Milyen fiú lehettél? Verekedni szerettél? Hát mosdani...Vagy jobb voltál minden földi gyereknél? - Ó, te égi, tiszta fény, követni mernélek én, szakadékok peremén, ha tudnám: te is így kezdted gyermekként, akárcsak én."

Velünk az Isten serdülőkorban, mert a 12 éves Jézusról írja az evangélium (Lk 2, 52), hogy "gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben."

A fiatalok emberré válásának, kiteljesedésének ez a négyféle vonatkozás mutatja a teljes távlatát; bármelyik marad el a négy közül, ez a személyiség károsodásával jár. Segítsük a ránk bízott fiatalokat erre a teljes kibontakozásra!

Jézusban velünk az Isten a munkás felnőttkorban. Jelenléte, a belőle áradó erő teszi mindenfajta munkánkat valóban áldásossá, eredményessé. Simon Péter, a halász egész éjszaka fáradozott, mégsem fogott semmit a galileai tavon, de amikor Jézus parancsára evezett mélyre, s vetette be a hálót, az szakadozott a sok haltól. Semmilyen munkánk nem hiábavaló, nem értelmetlen és nem jelentéktelen - Vele. Akár otthon, akár más munkaterületeken. Jelenlétében örömmel, áldással, Tőle kapott erővel végezhetünk minden munkát!

Jézus velünk van, ha bűneink ránk szakadnak. Olykor ólomsúllyal tudnak ránk szakadni emberileg jóvátehetetlen vétkek, mulasztások, egész elrontott életünk. S ilyenkor is velünk van, mint a bűnösök Barátja. Leleplezi minden titkunkat, lelkünk mélyéig - de kegyelmet is hirdet. "Meg vannak bocsátva a te bűneid, eredj el békességgel, többé ne vétkezz!" - így hangzik Jézus ajkáról az életmentő, lélekmentő, újjáteremtő bűnbocsánat.

Jézus velünk van a betegágyon. Van hatalma testet- lelket ma is meggyógyítani. Vagy, ha a testi betegség terhét nem veszi le rólunk, akkor is elegendő kegyelmet ad, mint Pálnak. ( Ungár Aladár, két lábának amputálása után írta: "Milyen irgalmas hozzám az Isten; lábak helyett szárnyakat adott, körülményeim fölé emelkedhetem. Fölülről nézve minden egészen más.")

Jézus velünk van a magányunkban. Amikor a Bethesda-parti 38 éve béna felsóhajtott: "Nincs emberem!" Jézus melléje lépett és meggyógyította. Felujjonghatott - s vele együtt minden magányos, aki mellé Jézus ma is odalép: Nincs emberem - de van Krisztusom!


Jézus velünk van gyászunkban. A fiát gyászoló özvegy, a lányát gyászoló házaspár, s fivért gyászoló nővérek könnyét törli le, megmutatva a halál fölötti hatalmát; s minket is biztat ígérete: Ő a halálnál erősebb. Megvigasztalt szívvel térhetnek haza Vele a gyászolók a sírhantok mellől. Velünk van könnyeink között, miközben így szól: "Boldogok akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak ." Akiknek nem kövül meg a szívük, hanem tudnak sírni, a könnyeiken át meglátják Istent.

Velünk van halálunkban Jézus, mert hozzánk hasonlóan megízlelte a halált; velünk van a sírban mert őt is sírba tették, amikor levették a holttestét a keresztről. Mi pedig vele leszünk a feltámadásban, a mennyi dicsőségben, ahol nekünk jobbja mellett helyet készít. ( Bizony mondom néked, ma velem leszel a paradicsomban."Lk 23,43)

Hogy Jézusban velünk az Isten, ezt hit által tapasztaljuk meg. Jézus kortársai közül is sokan voltak, akik nem hitték; kimaradtak abból a gazdag kegyelemből, amit ő hozott, felajánlott mindnyájunknak. De boldogok voltak, akik hitték kortársai közül, és azután, mindmáig.

Vigyük ezt az üzenetet tovább embertársainkhoz. Ne csak szóval; lássák meg az emberek, hogy velünk az Isten. Nem akkor látják meg, ha ezzel kérkedünk, hanem ha alázatosak vagyunk. Nem abból tűnik ki legjobban, hogy valakivel vele van Isten, ha annak minden sikerül, ha jólét és szerencse kíséri lépteit, hanem inkább abból, hogy bajban, bánatban, betegségben is van vigasza - és ő is támasza, vigasza, reménysége másoknak. Ha valakivel vele van az Isten, az áldozatból, szolgálatból tűnik ki, amit másokért végez. A krisztusi szeretetből ami szívéből és életéből sugárzik. Ezek hirdetik, hogy csakugyan velünk van az Isten; velünk, nyomorult, szegény bűnösökkel, akiket kegyelembe fogad és megerősít.

Az első karácsony után az angyalok visszatértek a mennybe, a pásztorok a nyájukhoz, a keleti bölcsek a hazájukba - de Jézus itt maradt. Karácsony kettős ünnepe hamar elmúlik- de velünk van és velünk marad az Isten.

Siklós József


Forrás: Vetés és aratás - Evangéliumi folyóirat
28. évfolyam 4. szám, 1990
Kép: pinterest.com


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések