Üzenet a bölcseknek

„Hol van a csecsemő, aki azért született, hogy a zsidók királya legyen?” (Máté 2:2a, NCV fordítás)


Figyeld meg bármelyik karácsonyi történetet, és valószínűleg látni fogsz olyan szereplőket, akik egyáltalán nem illenek az istállóba: a Bölcseket. Már megszoktuk őket, de ha közelebbről megnézed, nem illenek oda, a díszes, előkelő ruhájukkal, különleges ajándékaikkal.

Számomra azonban a karácsonyi történetnek ők a legelbűvölőbb figurái. Nem sokat tudunk róluk. Nem tudjuk, hogy kik ők, vagy, hogy honnan jöttek. A Biblia mágusoknak hívja őket. A mágusok filozófusok, tudósok és csillagászok voltak. Meglehetősen gazdagok és jól képzettek voltak. Ennyit tudunk róluk.

Azt viszont biztosan tudjuk, hogy bölcsek voltak. Tény, hogy sokat tanulhatunk a karácsonyi történetben általuk bemutatott bölcsességből.

Egyebek mellett megtanulhatjuk a Bölcsektől, hogy az igazság keresői legyünk. A bölcs emberek nem elégszenek meg a találgatásokkal, feltételezésekkel. Tudni akarják az igazságot Istenről, saját múltjukról és jövőjükről. A Bölcsek megkérdezték: „Hol van a csecsemő, aki azért született, hogy a zsidók királya legyen?” (Máté 2:2a – NCV fordítás)

A Bölcsek keresték Jézust. A bölcs férfiak és nők ma is keresik Őt.

Az életben az emberek kétféle módon közelítik meg az igazságot: vannak, akik spekulálnak, és vannak, akik valóban keresik az igazságot. A spekulálók találgatnak, feltételezéseket formálnak az igazságról. A spekulálók azt gondolják, hogy tudják, milyen Isten.

A spekulálók szeretnek vitatkozni Istenről, de mindez csak feltevés, mert valójában nem is akarják megismerni az igazságot. Csak beszélni akarnak róla.

Isten szereti azokat, akik odaszánják idejüket az igazság megkeresésére. A keresők négy dolgot tesznek:
  • Kérdeznek.
  • Tanulnak.
  • Figyelnek, hogy mi történik körülöttük.
  • Megtesznek mindent, ami abban segíti őket, hogy a választ megtalálják.


Kutatnak Jézus után mindennel, amijük van. Isten szereti a keresőket. A Bibliában azt olvassuk, hogy „Ha keresni fogod az ÚRat a te Istenedet, megtalálod, ha teljes szíveddel és teljes lelkeddel keresed.” (5Mózes 4:29, NIV fordítás)

Ha őszintén, komolyan odaszánod magad az igazság felfedezésére, nem fogod elmulasztani.
Isten nem engedi.

Beszéljetek róla

Miért bölcs dolog Jézust keresni?
Visszatekintve az életedre inkább spekuláló, vagy az igazság keresője voltál? Miért?
Nevezz meg az életedben egy lelki keresőt, akinek beszélhetsz többet Jézusról, és meghívhatod a gyülekezetbe. Imádkozz ezért a személyért!




forrás:https://napiremeny.blog.hu/2014/12/24/uzenet_a_bolcseknek
foto:pinterest

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.12.17)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések