Új lappal: hogyan hozzuk helyre megromlott kapcsolatainkat


Felépítik az ősi romokat, helyreállítják a régi omladékokat, újjáépítik a lerombolt városokat, amelyek nemzedékeken át romokban hevertek.” 


 Ézsaiás 61:4

Helennek, az édesanyámnak sajnos nem volt szeretetteljes kapcsolata az anyukájával. Gyermek-és felnőttkorában folyton az anyukája dühkitöréseinek, alkoholfüggőségének és szorongásának következményeivel kellett együtt élnie. Ha valami nem úgy sikerült, anyukája azonnal kikelt magából és olyan szavakkal dobálózott, mint: „Soha nem tudsz semmit rendesen megcsinálni” vagy hogy „Te olyan hülye vagy”. Édesanyámnak minden egyes mozdulatára figyelnie kellett, ha el akarta kerülni a szóbeli vagy érzelmi bántalmazásokat.
Édesanyámhoz hasonlóan talán te is tudod mit jelent megromlott családi kapcsolatban élni. És ugye tudjuk, hogy minél közelebbi a kapcsolat, annál nagyobb a veszteség a szakítás után. Néha könnyebb a szomszéddal vagy a munkatárssal jól kijönni, mint a saját testvérünkkel, szüleinkkel vagy gyermekünkkel. A leggyengédebb kapcsolatok romlanak meg a legkönnyebben.
Ha ilyen cipőben jársz, biztosan megkérdezed magadtól: „De hogyan vágjak bele? Hogyan kezdeményezzem a helyreállítást? Mit mondjak neki?”. Ha abban a kiváltságos helyzetben lehetnék, hogy összeüljek veled egy csésze kávé mellett és ezekről a személyes dolgokról beszéljünk, akkor biztosan kérném imában az Úr segítségét, hogy adjon ötleteket a helyreállítást illetően. Mert tudom, hogy Nála ezekre a kérdésekre is megvannak a válaszok. Még tanulom, hogy ilyen helyzetekben mit kell tenni, de úgy gondolom, hogy Isten a következőkhöz hasonlót tanácsolná:
  1. Ismerd fel a generációs mintát: a nagymamám azért viselkedett úgy ahogy, mert nem látott jobb mintát maga előtt. Senki nem tanította meg neki hogyan küzdjön azokért, akiket szeret, és hogyan védje magát az előző generációk bűneitől és szívtépő fájdalmaitól. Az előző generációk mintáit fel kell ismerni, meg kell változni és megújítva kell továbbadni a következő generációnak.

  1. Vállald a felelősséget: könnyebb a másik szemében észrevenni a szálkát, mint a sajátunkban a gerendát. A Galatákhoz írt levél 6. fejezetének 5. verse emlékeztet minket „Hiszen mindenkinek saját magáért kell felelősséget vállalnia”. Vizsgáld meg a szívedet és kérd imában, hogy meglásd azokat a dolgokat, amelyekért bocsánatkéréssel tartozol.

  1. Húzd meg a határokat: néha szükségünk van arra, hogy lecsillapodjunk mielőtt olyasvalamit mondanánk, amit megbánnánk, vagy azért is hogy még több fájdalomtól mentsük meg magunkat. Nincs semmi baj azzal, ha meghúzzuk a határt, mert így tudjuk védeni a saját szívünket és magát a kapcsolatot is. A kényesebb témákat jobb egy ideig hanyagolni, amíg a kapcsolat egészségesebb és erősebb nem lesz.


  1. Szentelj időt arra, hogy megbeszéld Istennel: ajánld fel Istennek az ajkaidat, hogy a helyreállításra és az Ő céljaira tudd használni a szavaidat a mindennapi kommunikációdban. Kérj nyitott füleket, hogy meghalld azokat a szavakat, amelyeket szeretne, ha meghallanál. Ha a félelem helyett az Isten iránti hűség vezérel bennünket, akkor Ő meglátogat és megmutatja a következő lépést a kapcsolat helyreállását, megváltását illetően.


  1. Kezdeményezd a gyógyulást: mondd meg a szerettednek, hogy a kapcsolatot választod és hogy készen állsz arra, hogy új lappal indítsatok. Ha megtaláljátok a hasonlóságot egymás között és mindketten ugyanúgy vágytok arra, hogy közeli, jó kapcsolatban legyetek, akkor máris legyőztetek minden különbözőséget, nehézséget.


Nem tudjuk erővel megtenni ezeket a lépéseket, de Jézus képessé tesz bennünket arra, hogy határainkon felül tudjunk szeretni – Ő azt a fajta mély törődést ülteti el bennünk mások iránt, amellyel Ő is van irántunk. Ha úgy élünk a jelenben, mint a múltban, akkor megfosztjuk magunkat attól az örömtől és szabadságtól, ami az Úr Jézus munkája által a miénk lehet.
A mai fő igénkben Ézsaiás helyreállításról beszél: Felépítik az ősi romokat, helyreállítják a régi omladékokat, újjáépítik a lerombolt városokat, amelyek nemzedékeken át romokban hevertek.” Ézsaiás 61:4 Mindig kiváló küldetés egy kapcsolatot helyreállítani vagy megtenni valami azért, hogy a generációk jó irányba haladjanak. Kezdj új lappal és használd azt a tüzet, amelyet Isten a szívedre helyezett, hogy reményt hozz a családodnak és a kíváncsi szemeknek. Érzed az elhívást, hogy felkelj, helyrehozz és újjáépíts a saját befolyási körödön belül? És azt a megkönnyebbülést és megnyugvást is érzed, amellyel ez járni fog?
Ahhoz, hogy helyrejöjjön a kapcsolatod – az anyukáddal, a lányoddal, a testvéreddel vagy bárki mással az életedben – valahol útközben tudatosan irányt kell változtatnod. Az újjáépítés nem fog menni, hacsak tudatosan el nem engeded mindazt ami megtörtént vagy pont nem történt meg, és azt is, hogy ki mit és hogyan mondott neked és az milyen érzéseket váltott ki belőled. De Istennel menni fog, mert Ő egy igazi „útépítő”. Ő készítette elő a megbocsátás útját édesanyámnak, akinek sikerült kezdeményeznie a helyreállást az anyukájával úgy, hogy az anyukája nem is volt mindig nyitott erre. Isten ugyanezt az utat tudja előkészíteni számodra is.
Uram leborulok előtted és arra kérlek, hogy ölelj át a jelenléteddel. Kenj fel kérlek, hogy tudjam segíteni családunkat és a generációs mintáinkat a helyreállásban. Mutasd meg, hogyan kezdjek neki. Mutasd meg amikor várnom kell a beszéddel, és azt is, amikor mozdulnom kell a Te erődben. Szeretlek, Uram. Jézus nevében, Ámen.
NAPI IGAZSÁG
Ha kinyitja a száját, bölcsen beszél, jóságos tanítás (árad) a nyelvéről.” Példabeszédek 31:26
Bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy miután meghaltunk a bűnöknek, az igazságnak éljünk: az ő sebei által gyógyultatok meg.” 1 Péter 2:24



(Forrás: Proverbs31 Ministries Daily Devotional, https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2019/04/03/start-fresh-repairing-fractured-relationships
Fordítás: Sáfrány Beáta
Fotó: http://career.iresearchnet.com)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések