Az ellenség sémái

"Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van."

 (1 János 2:16)

Gyakran imádkozom azért, hogy Isten éles látást adjon nekem az ellenség ellenem szőtt terveit és cselszövéseit illetően, mert szeretném felismerni és egyben kikerülni őket. Hiszem, hogy Isten az imáimra adott válaszának egy részét az 1 Mózes 3-ban (ahol arról olvashatunk, hogy Sátán hogyan próbálja rászedni Évát) és a mai igeversünkben mutatta meg: "Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van." (1 János 2:16). 

Ahogyan ezeket az igéket tanulmányoztam, Isten megmutatta, hogy a Sátán hogyan próbál elnyelni minket. Ezek a támadási módszerek olyanok mint egy háromágú vasvilla, amellyel próbál sebet ejteni a szívünkön, és amellyel próbálta Jézust is rászedni a sivatagban, mint ahogyan a Máté 4:1-11-ben is olvashatjuk. Látni fogjuk később, hogy mindez azt mutatja, hogy habár az ellenség erőteljes, de kiszámítható is. 

És akkor nézzük is meg közelebbről hogyan támadta Sátán Évát és Jézust: 

1. Fizikai megelégülés utáni vágyakozás olyan mértékben, hogy megszállottá váljanak: legyen az szex, drogok, alkohol vagy étel. 

Évát gyümölccsel csábította, mert az "jó volt eledelre" (1Mózes 3:6b), Jézust pedig kenyérrel miközben Ő a 40 napos böjtöt tartotta (Máté 4:3-4). 

Sátán mindig azt a fizikai érzékünket támadja, amely épp túl nagy hangsúlyt kap az életünkben - legyen az az ízlelés, a szaglás, a hang, az érintés vagy a látás. Isten szerint az érzékeink jók, azért is adta őket, hogy élvezzük, de az Ő határain belül. Ha egyszer is arra használjuk őket, amire nem Isten szánta őket, már is ott vagyunk, hogy szükségeinket nem Istennél szeretnénk kielégíteni. 

2. Dolgok utáni vágyakozás olyan mértékben, hogy fejet hajtsanak a materializmus istene előtt. Egyre több mindent a szemük elé tenni, hogy azok után vágyakozzanak, és így ne a lényegre figyeljenek. 

Évánál Sátán rámutattott arra, hogy milyen kívánotos a szemnek az a fa (1Mózes 3:6c), Jézus szemei elé pedig a világ összes országát és annak dicsőségét tárta, és azt mondta, hogy mindazt neki adja (Máté 4:8-10). 

Sátán fel-felvillantja az újabbnál újabb és nagyobb, látszólag jobb dolgokat és próbálja megkívántatni velünk, és elhitetni, hogy azokra nekünk mindenképp szükségünk van. Olyan gondolatokkal csábít, mint: "Ez majd megelégit engem". "Ez majd boldoggá tesz engem". Aztán a dolgok elviselődnek, eltörnek, elavulttá válnak - bizonyítva ezzel azt, hogy mennyire ideiglenes minden anyagi dolog itt a földön. 

3. Dicsekvővé tenni őket azzal kapcsolatban, amijük van vagy amit tesznek. Elterelni a figyelmüket és megszállottá tenni őket a státuszuk és saját jelentőségük miatt, hogy aztán saját büszkeségükbe fulladjanak bele. 

Sátán azzal az ígérettel is csábította Évát, hogy ha enged neki, megnyílik a szeme és olyan lesz, mint Isten (1Mózes 3:4-5). Jézust pedig azzal, hogy vesse le magát a templom párkányáról és parancsolja meg angyalainak, hogy mentsék meg Őt (Máté 4:5-7). Ez lenyűgözte volna az embereket és Jézus státusza és jelentősége nagyot nőtt volna a világ szemében. 

Hasonlóképpen minket is arra csábít, hogy mások fölé emeljük magunkat. Hamis az az elgondolás, hogy mindenképp olyan valakivé kell válnunk, akit a világ méltónak tart. Mert ezáltal egy világi, testi szükség keletkezik, amit csak azzal tudunk betölteni, ha az emberek észrevesznek, dicsérnek, tisztelnek minket és ezzel táplálják a büszkeségünket. Így semmi mással nem büszkélkedünk csak saját magunkkal. 

Drága, testvérem, ennél a pontnál meg kell állnunk és emlékeztetnünk magunkat, hogy nem kell hagynunk, hogy a Sátán túszai legyünk. Tudjuk, hogy kivel állunk szemben, és már a sémáinak egy részét is ismerjük. De az ellenség ereje össze sem hasonlítható Isten ígéreteinek felszabadító erejével. 

Látjuk, hogy hatalmas különbség volt abban, ahogyan Éva és Jézus válaszolt Sátán kísértéseire. Éva beszélgetésbe elegyedett vele, s így engedte, hogy mindent szépen megmagyarázzon. Vele ellentétben Jézus Mózes 5. könyvéből vett idézettel válaszolt minden egyes kísértésre, mondván "Meg van írva, hogy..." - és ezzel Isten igazságával elhallgattatta a Sátánt. 

Hogy mi hogyan válaszolunk a kísértésekre, az csak rajtunk áll. 

Vajon Isten mindent felülmúló igazságával fogunk élni életünk minden egyes pillanatában, döntésében, lépésében - vagy hagyjuk, hogy Sátán behálózzon minket a hazugságaival? 

Drága Atyám, köszönöm, hogy megmutattad az ellenség ellenem használt sémáit. Habár az ellenség gonosz, tudom, hogy nem fog győzni az életemben, mert a segítségeddel a Te igazságodban és világosságodban tudok járni. Jézus nevében: Ámen. 









NAPI IGAZSÁG 

"Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el" (1 Péter 5:8) 

"Írtam nektek, ifjak, mert erősek vagytok, és Isten igéje lakik bennetek, azért legyőztétek a gonoszt. Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete." (1 János 2:14b-15)

(Forrás: Proverbs31 Ministries, Daily Devotional, Lysa TerKeurst: The Enemy's Plans Against You, https://www.proverbs31.org/read/devotions/full-post/2019/03/14/the-enemys-plan-against-you, fordítás: Sáfrány Beáta, fotó: photogrist.com)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések