A fontosat válaszd a sürgető helyett

„Gondosan ügyeljetek tehát arra, hogyan éltek, ne mint esztelenek, hanem mint bölcsek. Jól használjátok fel az időt, mert rossz napokat élünk!” Ef 5,15-16 (KNV)

Elém került egy statisztika, aminek nehezen akartam hinni. Azt állította, hogy a ma élő embereknek sokkal több szabadidejük van, mint az előttünk élt generációknak bármikor. Ez csak tévedés lehet, úgyhogy utánanéztem.

Ám minden kutatás ugyanezt igazolta, hiába érezzük legtöbben az ellenkezőjét, hisz sosincs elég időnk, és egyre nagyobb a rohanás. Miért tűnik hát úgy, mintha kevesebb szabadidőnk lenne, mikor épp az ellenkezője igaz?

Arról van szó, hogy technológiában gazdagok és időben szegények vagyunk. Az elmúlt évtizedek fejlődése hatalmas időmegtakarítást hozott magával. Gyorsabb lett a házimunka. A kommunikáció szinte azonnali. Az információkért csak az ujjbegyeinket kell megmozgatnunk. De mindezek a technológiai előrelépések elhitetik velünk, hogy többet tudunk tenni, gyorsabban tudjuk tenni, és ez kötelességünk is.

Ami még rosszabb, a technológia figyelemelterelésre is alkalmas. Sms-ek, értesítések, email-ek, szociális média, játékok, és a múlt héten megnézett cipőről felvillanó digitális reklámok, hogy akár egy kattintással már meg tudd szerezni magadnak.

Anélkül, hogy tudnánk róla, programozók ezrei szállnak harcba az időnkért. Minél hosszabban fenn tudják tartani a figyelmünket, annál többet kérhetnek a hirdetőktől, amiért célba vettek minket. Miközben tehát te ostorozod magad, mert úgy érzed, mobilfüggő lettél, az igazság az, hogy a digitális világot arra tervezték, hogy minél több idődet lefoglalja.

És hacsak nem döntünk bölcsen, el is rabolja az időnket, amit sokkal értelmesebben tölthetnénk az életünk részét képező emberekkel és a feladatokkal, melyeket Isten arra rendelt, hogy véghezvigyük őket. A Szentírásban az Efezusi levél így ír erről: „Gondosan ügyeljetek tehát arra, hogyan éltek, ne mint esztelenek, hanem mint bölcsek. Jól használjátok fel az időt, mert rossz napokat élünk!” (Ef 5,15-16).

Ám nemcsak a digitális szétszórtság miatt érezzük, hogy nem győzünk mindennek eleget tenni. Sokan úgy vagyunk huzalozva, hogy hajlamosak vagyunk helytelenül felhasználni az időt. Alapvető érzékenységeknek nevezem ezeket a hajlamokat. Van olyan köztük, amelyik jellemző rád?

- Optimizmus (általában rosszul méred fel, mennyi időre van szükséged valamihez).
- Perfekcionizmus (megnehezíted a feladatokat magad számára, hosszú időt töltesz azzal, hogy amit teszel, tökéletes legyen – mégsem vagy vele soha megelégedve).
- Túlzott felelősségvállalás (a szükségesnél többet vállalsz, hogy elfogadjanak vagy elismerjenek).
- Rábólintási függőség (igent mondasz a kérésekre, hogy ne okozz csalódást másoknak).
- Túlzott bűntudat (túlvállalod magad és túlkompenzálsz, hogy ne legyen lelkiismeret furdalásod).

Ezek az érzékenységek nagy hatással vannak arra, hogyan használjuk fel az időnket. Szabotálják Isten legjobb terveit számunkra, és fölösleges stresszben tartanak. Alapvető érzékenységeink hatására szellemi csata zajlik az elménkben, és könnyen eltérítenek a bölcs döntésektől.

Isten arra kér, legyünk bölcsek. Válasszuk azt, ami lényeges, és ne a haszontalan vagy sürgetőnek látszó dolgokat, amik állandó stresszben és rohanásban tartanak, eltántorítanak a céltól, megfosztanak az elégedettség érzésétől. Ha nem így teszünk, kockáztatjuk, hogy időnket fontosnak látszó dolgokra pazaroljuk, és csak visszatekintve vesszük majd észre, hogy mennyire nem voltak azok.

Mielőtt döntesz időd eltöltéséről, gondold át, valóban van-e értelme, vagy csak evilági haszontalanság. Hangolódj rá Isten hangjára, mely a fontos, értelmes irányba vezet. Hallgass Rá.



Uram, köszönöm az idő csodálatos ajándékát. Segíts minden nap felismernem véges földi időm örökkévaló értékét, hogy a te dicsőségedre használjam, s képes legyek arra összpontosítani, ami kedves a Te szemedben. Szabadíts meg bizonytalanságaimtól, rossz érzelmi beállítottságaimtól, a perfekcionizmustól, a fölösleges lelkiismeret furdalástól, a túlzott felelősségérzettől, melyek hatására nem döntök bölcsen az időmről. Jézus nevében, Ámen.


Valorie Burton: Choosing the Meaningful Over the Urgent; Daily Devotion 2019.05.06.
http://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2019/05/06/choosing-the-meaningful-over-the-urgent; fordítás:eszmelkedesek.blogspot.com; kép: pinterest.com

Megjegyzések

  1. Mennyire igaz minden szava!
    Tanulni kell nemet mondani a sokféle időhúzásra, amire sátán akar rávenni bennünket.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések