Korlátaink

De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért a Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban; mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.


(Korinthusbeliekhez írt II. levél, 12:9-10)



Édesapám ölében ülve, figyelve ahogy kikeveri az olajfestéket a vásznán... talán ezek voltak a legkorábbi emlékeim a festészetről. Nem sokkal később már én magam is saját zsírkrétáimmal ott rajzoltam mellette. Az alkotás számomra mindig egy vad és örömteli kaland volt, nagyon szerettem ujjfestészkedni, színezőkönyvemet élettel megtölteni, vagy az éttermekben a papírszettekre rajzolgatni.

A balesetem után minden megváltozott. Az alkotást többé már nem egy csodálatos korlátlan kreativitás felfedezéseként éltem meg. Mivel a vállamtól lefelé lebénultam, szembe kellett nézzek azzal, amit addig művészként sohasem tapasztaltam meg: a korlátaimmal.


Ekkor csak az akadályokat láttam. A számmal kellett tartanom a ceruzákat és ecseteket. A szemem csupán centikre volt a festővászontól. A gyenge nyaki izmaim gyorsan elfáradtak. Képtelen voltam a radírt megfogni. Ezeket megélve, a művészetek iránti érdeklődésemnek teljesen el kellett volna fakulnia.

De a korlátaimnak célja volt. Rákényszerültem, hogy a kompozíciót körültekintően tervezzem meg. És mivel nem tudtam radírozni, meg kellett szoknom, hogy gondolkozzam, ami talán a legfontosabb nevelőeszköz egy művész számára. Most már tudok örülni a gyengeségeimnek és nehézségeimnek, mert a festményeim sokkal kifejezőbbek lettek. Egyedül Istené a dicsőség !

A szenvedés és a kreativitás a mélyben mindig összekapcsolódtak. Mert a korlátaink a megadásra, önmagunk feladására kényszerítenek bennünket, így tudjuk igazán átadni magunkat Alkotó Istenünknek. Amikor ezt meg tudjuk tenni, akkor teret engedünk az Ő kreativitásának, hogy az rajtunk keresztül áramolhasson. 

Istenem, Te csodálatos módon meg tudod áldani a keveset. Átadjuk Neked korlátainkat, mert így Szentlelked sokkal többet tehet általunk mint mi azt elgondolhatnánk. Áldalak Uram, a gyengeségeimért!


(Forrás: Joni and Friends Daily Devotionals, Limitations, http://www.joniandfriends.org/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések