Alázatban végzett szolgálat

.

"... az alázatosságot öltsétek fel, mert az Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad. Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején."
1Péter 5:5-6



Péter apostol személyét nem igazán szoktuk az alázatossággal összekötni. A heves és szókimondó Péter gyakran megfontolatlanul beszélt és ösztönszerűen cselekedett. Ez a csiszolatlan, kemény halászember gondolkodás nélkül kimondott szavai miatt gyakran megszégyenítette önmagát és a többi tanítványt is. Mit tudhatott ő az alázatról?


Amikor Péter az első levelében a fenti szavakat az alázatosságról leírta, úgy hiszem, hogy mondandóját az Urának emlékéből merítette, mely tisztán és élénken élt benne. Valószínű, hogy Jézusra gondolt, amikor az elárultatása éjszakáján a felső szobában voltak. Minden bizonnal visszaemlékezett arra az eseményre, amikor Jézus egy törölközőt kötött a derekára, letérdelt a mosdótál mellé, és gyengéden minden tanítványa lábát megmosta. Péter volt az, aki megpróbált ellenállni, de az Úr egy olyan tanítást mutatott be az alázatos szolgálatról, amelyre Péternek, mindenki másnál nagyobb szüksége volt.

A görög nyelvben jártas tudósok szerint az "öltsétek fel az alázatosságot" kifejezés azt jelenti, hogy "úgy kösd magadra az alázatot, ahogy egy szolga maga köré köti a kötényét". Úgy gondolom, ez egy találó kép mindannyiunk számára, akik példaképünknek a szolgáló Úr Jézust tartjuk.

Keresztény vezetők leghitelesebben úgy tudják megélni feladatukat, ha egy szolga kötényét kötik maguk elé. Másokat vezetni azt jelenti, hogy alázatban megmossuk a lábukat, és úgy szolgálunk feléjük, hogy minden esetben őket helyezzük magunk elé, érdeküket mindig fontosabbnak tartjuk sajátunknál. Ha valamilyen vezető szerepben talál a mai nap, mert a gyerekeidet, munkatársaidat vagy barátaidat kell irányítanod, a legelső megnyilvánulásod feléjük a szolgálat legyen. Mégpedig az alázatban végzett szolgálat...



Szolgáló Úr Jézus, hálaadással és imádattal borulok le Eléd. Hódolattal hajtom meg magamat Előtted, és a hatalmad alá helyezem magam, a Te fegyelmező kezed irányítson engem. Mindenért hálával áldozom Neked, Uram.






(Forrás: Joni and Friends Daily Devotionals, Humility, http://www.joniandfriends.org/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések