Mi Isten akarata?

Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város.


(Máté ev. 5:14)

Az angol MSG fordítás szerint:

Azért vagytok itt, hogy világosság legyetek, és magát Istent tükrözzétek ebben a világban. Mert Isten nem egy titok, amit magunknak kellene megtartanunk.


Régebben úgy gondoltam, hogy életbevágóan fontos megismernem Isten rám vonatkozó akaratát. Úgy hittem, amennyiben életem egy adott időszakában biztos vagyok az Ő nagy tervében, akkor a döntéseimet ennek fényében tudom meghozni és így tudok igazán belesimulni az Ő akaratába.

Mi Isten akarata? Maradjak a munkahelyemen, vagy lépjek tovább?

Mi az Ő akarata, melyik iskolába írassam be gyermekeimet?

Mi Isten akarata, vállaljam el az adott Bibliakör vezetését, vállaljak el egy önkéntes munkát egy alapítványnál, vagy menjek el egy missziós útra?

Gondolkodom, imádkozom, beszélgetek a barátaimmal, olvasom a Bibliámat. Megerősítések után kutatok, amelyek a megfelelő irányba terelnének.

Hiszen úgy gondolom, hogy egyetlen jó döntés létezik, és annak érdekében, hogy Isten akaratában maradhassak, meg kell hoznom a helyes döntést.

Mindez egy olyan egyszerű nőre, mint amilyen én vagyok, hatalmas terhet ró. Hiszen két jó dolog között kell döntenem. Tehát aggódva kutatom, hogy mi Isten akarata rám vonatkozóan.

És ha rosszul közelítem meg a dolgokat?

Mi van akkor, ha Isten akaratának meglelése ennél sokkal kézenfekvőbb?

Jó dolog barátokkal konzultálni, megerősítések után kutatni, de talán Isten sokkal inkább azt szeretné, ha a válaszok helyett inkább Őt magát keresnénk.

Utunkat meghatározó nagy jeleket várunk Istentől, miközben Ő csupán azt akarja, ha egyszerűen csak odafigyelnénk Rá.

Igen, forduljunk Hozzá teljes szívből, és kérdezzük meg Őt, hogy a lehetőségek között melyik tartogatja számunkra a leghatározottabb igent.

Nyáron férjemet felhívta az egyik éttermünk üzletvezetője. Épp egy nagyon forgalmas napon voltak túl, a vendégek egymásnak adták a kilincset. Egyszer egy férfi megszólította az üzletvezetőt, és átadott neki egy üdvözlőkártyát, a következő szavak kíséretében: "Kérlek add át ezt a lapot a munkatársaidnak.", majd elcsukló hangon így folytatta: "Szerettem volna, ha mindenképpen tudjátok."

Miközben az üzletvezető köténye zsebébe rejtette az üzenetet, a vendégünk sarkon fordult és elment.

Kicsivel később munkatársunknak alkalma adódott elolvasni a levelet.

Kimondottan, az üzletben dolgozókat szólította meg a levélíró, köszönetét fejezve ki nekik. És nem a kiszolgálásért vagy az ételért volt hálás, hanem a mosolyukért.

Elmondása szerint, épp azt tervezte, hogy véget vet az életének azon a napon. De azzal, hogy munkatársaink megajándékozták őt egy közvetlen beszélgetéssel, és egy mosollyal, a reménység ajándékát adták meg számára.

Amikor férjem elmesélte a történetet, és felolvasta a levelet, elsírtam magam.

Mélyen megindultam.

Egy elsöprő érzés kerített hatalmába, rádöbbentem, hogy tulajdonképpen így munkálkodik Isten. Olyan emberekkel keresztezi utunkat, akiknek a Tőle származó reménységre  van szükségük, közben pedig halk hangon így késztet bennünket: "Te meg tudod adni nekik azt a reménységet, melyre szükségük van, ne zárkózz hát el tőlük."

Talán a szabadidőd egy részét kell feláldoznod. Talán a megélt tapasztalataidat kell elmesélned valakinek megerősítésül. Vagy talán, mint a történetben szereplő vendégünknek, egyszerűen a mosolyodat kell valakire ráragyogtatnod. 
Amikor odafigyelünk Istenre, akkor mindenképpen egy változás következik be. Olyan ez, mintha az engedelmességünk folytán a világban uralkodó sötétség megtörne, és Isten fénye ragyogná be azt. Erről szól a legjobb döntés. Erről szól az Istenre figyelés.

A fenti igeversben azt olvashatjuk, hogy a világ világosságává kell válnunk: "Azért vagytok itt, hogy világosság legyetek, és magát Istent tükrözzétek ebben a világban. Mert Isten nem egy titok, amit magunknak kellene megtartanunk." Isten azt szeretné, ha így ragyogna a világosságunk. Ez az Ő akarata. Ez az Ő terve. Ezt parancsolja nekünk.

Ha a jelenben megszokjuk, hogy az Ő utasításainak engedelmeskedjünk, akkor a jövőben egyre inkább fogékonyak leszünk Isten tervének megismerésére.

Mert amint percről percre megtanuljuk az engedelmességet, és Isten utasításait követni, egyre inkább rá fogunk hangolódni Isten hullámhosszára. Isten perspektívájából fogjuk meglátni a dolgokat, így az Ő akarata szerint hozhatjuk meg döntéseinket.

Drága Uram, világítani szeretnék Érted a mai napon.  Mutasd meg nekem, hogy kinek közvetíthetném a Tőled jövő reménységet. Jézus nevében kérem ezt, Ámen




Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.
Róma 12:2


(forrás: September 11, 2014, Lysa Terkeurst, What's God Will? http://proverbs31.org/devotions/devo/what-is-gods-will/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések