A konfrontáció művészete, 1. rész

 Jó szándékúak a baráttól kapott sebek

(Példabeszédek könyve 27:6)

Gyámoltalanként születünk. Később, öntudatunkra ébredve a magányt is megtapasztaljuk. Mivel Isten társas lénynek alkotott bennünket, az emberi kapcsolatok létfontosságúak számunkra, és egy tükröt is tartanak elénk. A Szentírás lapjain Isten újra és újra hangsúlyozza az egészséges kapcsolatok értékét és előnyét. Ennek ellenére, sokszor úgy érzem, hogy az élet sokkal egyszerűbb lenne, ha mentesülhetnénk ezen kötelékektől, mert őszintén megvallva ezen kapcsolatok időnként igencsak embert próbálóak, különösen az úgynevezett "smirgli"emberek nehezítik meg életünket.

Ezek a bonyolult kapcsolatok és a szüntelenül belénk döfő emberek úgy tűnik állandó helyet kapnak környezetünkben, és nincs igazán esélyünk a menekülő útvonal kihasználására. Így tehát kénytelenek vagyunk egy döntést hozni. Vagy megtanuljuk kezelni ezeket az embereket, vagy mindenféle pótmegoldásba menekülünk, kitérve Isten szándéka elől. Ezek a pótlékok aztán felemésztik energiánkat, ahelyett, hogy a békés együttélést munkálnák az életünkben.

A házasságok sokszor konfliktusokkal és viharokkal terheltek, mert mindkét vagy az egyik házastárs "smirgli" ember. Barátságok hullanak szét, és munkatársi kapcsolatok romlanak meg a dörzspapír emberek szüntelen támadása miatt.

És ezek az emberek ritkán döbbennek rá és fogadják el, hogy ők okozzák a problémákat a kapcsolataikban. Mesterien hárítják át a felelősséget és hibáztatnak másokat azokért az érzelmi felfordulásokért, amelyek árnyékként követik őket.

Az egészséges kapcsolatok egyik értékes kincse, hogy megtanulunk adni és elfogadni. A barátságokban megtanulhatjuk, hogy miként bízzunk meg emberekben. A munkahelyek pedig kitűnő lehetőséget adnak személyiségünk megvizsgálására és a konfliktusok helyes kezelésére.
Minden egészséges emberi kötelék jellemzője az a rugalmasság, amely segít elfogadni azokat az embereket akik az idegeinkre mennek a hibáikkal és csípős megjegyzéseikkel együtt. A probléma ott kezdődik, hogy a smirgli emberek nem hajlandóak erre a rugalmasságra, mert attól tartanak, hogy bármilyen változás kirekesztené őket. De sajnos éppen a bántó és gyakran fájdalmat okozó magatartásuk az, amely ezt az elfordulást eredményezi.

A kérdés az, hogy milyen szerepet kell vállalnunk ezen nehéz természetű emberek kezelésében. Hogyan lelhetünk rá a megoldásra?

Minden egészséges kapcsolat alapszükséglete a konfrontáció művészete. A konfrontáció egy érzelmi megoldása a konfliktus békés megoldásának. Ahogy Isten is különválasztja tőlünk a bűnt, Ő azt várja el, hogy mi is ugyanígy cselekedjünk a dörzspapír emberekkel. Szét kell tudnunk választani a személyüket a cselekedeteiktől, szeretve a bűnöst, de elfordulva a bűnüktől, a gyengeségeiken túllátva, az erősségeikre koncentrálva.

A legtöbb ember nem szeret konfrontálódni, sőt, mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje azt. De ezzel azt sugallja, hogy egyetért az adódó problémával. Ne feledjük, hogy a hallgatásunk az egyetértésünket fejezi ki. Éppen ezért a konfrontáció az az ajándék, amelyet minden egészséges és kevésbé kiegyensúlyozott kapcsolatunknak megadhatunk. Ez azonban olyan lelki műtétet jelent, amely fájdalommal jár. A beavatkozás hiányában azonban a viszály és nézeteltérés rákos daganata elburjánzik, halálos mérgét elvetve az életünkben.

Atyám, minden kapcsolatomban Téged kívánlak tisztelni, és megdicsőíteni. Taníts meg a Te szereteteddel szeretni. Segíts tiszta szívvel, és helyes indítékkal konfrontálódni. Jézus nevében, Ámen.
Az élet tulajdonképpen arról szól, hogy miként éled meg emberi kapcsolataidat. A következő idézetekben olvasd el a barátság alapjait, és próbáld a mindennapi életedbe hasznosítani ezeket a tanácsokat:

Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél.
(Példabeszédek 18:24)

1. Hogy viszonyulsz a nehézségekhez? Próbálj meg jó barát lenni, mert: " Mindig szeret a barát..." (Példabeszédek 17:17)

2. Adj hálát barátaidért: "Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok" (Filippieknek írt levél 1:3)




(Forrás:Girlfriends in God Daily Devotionals, Mary Southerland, The Art of Confrontation, Part 1. , http://www.girlfriendsingod.com/2014/the-art-of-confrontation-part-1/, used with permission. )

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések