Reggeli Jézussal


"Amint kiszálltak a partra, parazsat láttak ott, rajta halat és még kenyeret. ...Jézus ezt mondta nekik: Jöjjetek, egyetek. " 

(János 21:9, 21:12a)



A napom fénypontja a reggeli.


Így hát, amikor a mai igét olvastam, örömmel tekintettem bele Jézus és tanítványai bensőséges pillanatába, de nem tudtam elképzelni, hogyan lehetne ezt a történetet ránk vonatkoztatni, az események után kétezer évvel. 

Hadd írjam le egy kicsit a jelenetet.

Jézus egy maroknyi halászt hívott össze, hogy az Ő tanítványai legyenek, akik 3 éven keresztül szoros barátságban voltak Vele, mindaddig, amíg el nem árulták és keresztre nem feszítették Őt. Jézus halála után a hitük romokban hevert, addig míg Jézus meg nem lepte őket , és meg nem jelent előttük a feltámadt testében. Persze, örültek Jézusnak, de össze is voltak zavarodva. 

Jézus élt, de többé már nem velük töltötte a mindennapokat, Mester nélkül maradtak. Igaz, hogy megígérte nekik, hogy elküldi nekik Szent Szellemét, de még nem ment fel a Mennybe, így most egy olyan csapat tanítvány voltak, akik nem ismerték a küldetésüket. Kimentek halászni, de semmit sem fogtak egész éjszaka, még halászként is kudarcot vallottak. 

Nem tudjuk pontosan, hogy a tanítványok miért tértek vissza a régi foglalkozásukhoz, de mi is ugyanezt csináljuk hasonló helyzetben, nem? 

Amikor Istenre várunk, hogy cselekedjen, és Ő nem azt teszi amit mi elvárunk, nem igyekszünk elterelni a figyelmünket, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül? Én például ilyenkor nagykanállal habzsolom a fagyit a dobozból, miközben a közösségi médián szörfözgetek. Lehet, hogy te pedig az online vásárlást választod, egy pohár rozéhoz vagy egy romantikus filmhez nyúlsz, vagy talán egy mérgező kapcsolatba menekülsz. 

A figyelem elvonás csak pillanatnyi kényelmet nyújt, de általában nem oldja meg a mélyben gyökerező problémákat, sőt, még jobban megbonyolítja azokat. Ezek a férfiak egész éjszaka fent voltak, de nem fogtak semmit. Hajnalra fáradtak, éhesek voltak, és össze voltak zavarodva. 

Ebben a kétségbeesett pillanatban, Jézus belépett a képbe. 

Amikor a hajnal megvilágította az eget, Jézus megkérte őket, hogy a hajó másik oldalán engedjék le a hálót, és csodával határos módon a háló ekkor megtelt hallal. Jézus egy pillanat alatt megoldotta azt, amivel ők egész éjjel küzdöttek. 

Lenyűgöző látni számomra, hogy Jézus nem szidta le őket amiért a régi szokásaikhoz visszatértek. Nem intette meg őket, amiért kételkedtek az Ő ígéreteiben. Ehelyett felkereste őket, megadta nekik amire szükségük volt és meghívta őket, hogy reggelizzenek Vele.


Reggeli.


A legegyszerűbb étkezés a nap folyamán nagyon sokunk számára, a divatos étkészlet és lenvászon szalvéták nélkül, gyakran azokkal osztjuk meg, akik látnak minket zuhanyzás előtt, és akik szeretnek bennünket így is-úgy is. 

Ebbe a meghitt jelenetbe hívta be Jézus barátait azon a reggelen. Mialatt a hálójukkal vesződtek, Jézus várt rájuk a parton és készítette nekik a reggelit. Amikor elkeseredetten kikötni készültek, Jézus megkérte őket, hogy tegyék félre a keserűségüket és reggelizzenek Vele. Az étkezést követő beszélgetés gyógyulást, életet és örömöt hozott a tanítványok megsebzett szíve számára. (olvasd el János evangéliumának 21. fejezetéből a 15-23. verseket, ahol a valaha megtörtént legszívhezszólóbb reggeli beszélgetést örökíti meg a Szentírás) 

Ez a meghívás, hála érte, most is érvényes mindannyiunk számára. 

Ha van valaki, aki megérti a fájdalmunkat, az Jézus. Fizikait, érzelmit és még a kapcsolatit is? Igen – mert Jézus minden jellegű próbát megtapasztalt. Azért élte meg mindezeket, mert szereti az embert. Amikor szomorúak vagyunk, Jézus nem küld el bennünket, hogy szedjük már össze magunkat. Ehelyett meghív bennünket, hogy találjuk meg az áldást és kegyelmet miközben közeledünk hozzá. 

Reggeli közben? Igen. 

Sokszor még a reggeli szájszaggal együtt is. 

Atyám! Bocsáss meg amikor, el akartam nyomni a fájdalmamat pótcselekvésekkel. Ehelyett hozzád szeretnék fordulni. Megígérted, hogy soha sem fogsz elfordulni azoktól akik teljes szívvel keresnek Téged, ezért kérlek, segíts nekem, hogy Te legyél az első, akihez futok az érzéseimmel. Jézus nevében, Ámen.





kép:pinterest








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések