Öltésről öltésre

„Gyermekeim, ne szóval szeressünk, hanem cselekedettel és valóságosan.” 

1Jn 3,18

Mikor a Chitwood család négy tagja leül a tévé elé, azon megy a huzavona, ki kaparinthatja meg nagymama régi foltvarrásos takaróját, hogy beleburkolózzon. A takaró kellemesen melegít, és felidézi nagymama szeretetét.

A gyakori használat nyomot hagyott a takarón: néhol elvékonyodott, egy-egy helyen a töltet is látszik, és kimoshatatlan pecsétek vannak rajta. Bizonyos részeken azonban nem fogott az idő: a tűzéseken. Ezek a legvékonyabbnak látszó vonalak a legerősebbek: az öltések összetartják a takarót.

Az apró öltések ereje házasságunkról tanít. A Máté 19,6-ban Jézus azt mondja: „Úgyhogy már nem két test, hanem egy. Amit tehát Isten egybekötött, ember azt el ne válassza.” Isten azt akarja, hogy a házaspár egy testté váljon, és ezt az egységet élje meg a mindennapokban is.

Az egység meglapozásához járulnak hozzá a kis „öltések”, amik a házasság anyagát megerősítik. Ezek apró szokások, amik nem kerülnek sok időbe és fáradságba, de figyelmet igényelnek.

Három területen kezdhetünk kialakítani és gyakorolni ilyen speciális kis szokásokat a házasságunkban: a gondolatok, a szavak és a cselekedetek terén.

Vedd számba először is a férjeddel és a házasságoddal kapcsolatos gondolataidat. Amikor feszült egy nehéz nap végén, arra gondolsz, hogy túl kéne tennie magát rosszkedvén, vagy megpróbálsz segíteni neki? Végigmenve a koszos, rendetlen garázson, arra gondolsz, hogy ideje lenne már kitakarítania. Ehelyett találj inkább egy időpontot, amikor a gyermekekkel nekiláthatsz a rendezésnek.

A szavak szintjén. Milyen hangnemben beszélsz férjeddel? Szavaid lesújtják vagy felemelik? Gondolkozz el a szavakon, amiket használsz, mikor róla beszélsz másoknak. Határozd el, hogy gyermekeidnek, édesanyádnak, legjobb barátnődnek valamiért megdicséred ma a férjedet, és nem mondasz róla semmi bíráló megjegyzést.

Gondolj a cselekedeteidre – Jézus szolgává lett, másokért való szeretetből lemondott jogairól. Hogyan közvetítheted Jézus szeretetét házastársad felé? Mutasd ki a szeretetedet olyan egyszerű tettekkel, hogy szurkolsz neki, ha focizik a barátaival, megveszed vagy elkészíted kedvenc nyalánkságát, fontosnak tartod az intim együttléteket.

Ezekkel a kis szokásokkal megelőzzük házasságunk szövetének szétfoszlását, ahogy az öltések összetartják nagymama régi takaróját. Imádságban vedd számba a fenti területeket, kérd Istent, mutassa meg, hogyan erősítheted az egységet, amit házasságotok jelent. Meglásd, örülni fogsz, hogy varrsz ma néhány öltést, mert látni fogod, hogy házasságotok szövete ellenáll majd a holnap feszítéseinek, nyomásainak.

Uram, kérlek, nyisd fel a szememet, hogy megláthassam azokat a kis szokásokat, amikkel megerősíthetem házasságunk egységét. Add meg nekem a szándékot, hogy a mindennapi befektetéssel gazdagítsam, megtiszteljem a házasságomat. Jézus nevében, Ámen.


(Forrás:Encouragement for today, 2011.02.01. Melanie Chitwood, www.proverbs31.org, fordítás: www.eszmelkedesek.blogspot.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések