Kapcsolatrecept

„Mert ő egész lelkével szerette Dávidot.”

1Sám 20,17b

Sokszor hallom édesanyámtól, hogy szerencsésnek mondhatom magam, ha van egyetlen igaz barátnőm. Az életen át tartó szoros kapcsolatokra nehéz szert tenni.

Annyian keresik az értelmes kapcsolatokat manapság, és mégis olyan kevesen találják meg. Egyre inkább elmagányosodik társadalmunk, mintha mind kevesebb embernek lenne igaz barátja, olyan, akivel egész életükön át kitartanak egymás mellett. Pedig nem csak vágyunk az ilyen kapcsolatra, de szükségünk is van rá.

A nők természetszerűleg vonzódnak egymáshoz. A lányok életükben először általában a „legjobb barátnőjükben”, és nem a „legjobb barátjukban” csalódnak. Mi, nők, ragaszkodunk a barátságainkhoz. Meggyászoljuk, ha véget ér; nemcsak magát a barátságot, hanem a megosztott titkokat, a bizalmat, az elfogadottság érzését, amiben sütkéreztünk. Ha csalódunk, a fájdalom mélyre hatol, s kételkedni kezdünk abban, hogy létezik-e egyáltalán igaz barátság.

Ha igaz barátságra keresek példát a Bibliában, mindenekelőtt Dávid és Jonatán története jut eszembe, ahogy az 1Sámuel 19-ben leírták.

Jonatán, Saul király fia, Dávid legjobb barátja volt. Az apja, a király, egyre inkább gyűlölte Dávidot, mert látta, hogyan nő népszerűsége a nép körében, s tudta, hogy Isten királlyá kente. Dühében megparancsolta segédeinek és Jonatánnak, hogy öljék meg Dávidot. De Jonatán szerette a barátját, ezért ki volt zárva, hogy becsapja őt.

Nem a szeretet az egyetlen gyümölcse a barátságnak. Az igazi kapcsolat áldozattal is jár.

Jonatán levetette, és Dávidnak adta köpenyét, pajzsát, kardját, íját és övét. Jonatán a trón potenciális örököse volt, mégis azt látjuk, hogy jövőjét feláldozza legjobb barátjáért, és szó szerint átadja neki a királyságot.

Megtanulhatjuk ebből a cselekedetéből, hogy az igaz barát hajlandó feláldozni magát a barátjáért. Képes arra, hogy a másik szükségleteit, vágyait, óhajait a magáé fölé helyezze.

Az igaz barátság harmadik vonása a hűség. Azt olvassuk, hogy Jonatán bement az apjához, hogy védelmébe vegye Dávidot. Ezt mondhatta: „Apa, tévedsz Dáviddal kapcsolatban. Ő nem tett semmi rosszat ellened; mindent, amit cselekedett, azért tette, hogy segítsen neked.” Az igaz barát hűséges védelmező mások bántásaival szemben, nem beszél ki a hátad mögött. Az igaz barátok egymásnak vetve hátukat védik egymást támadás idején.

Végezetül, az igaz barátok teljes szabadságot adnak egymásnak. A barátod előtt az lehetsz, aki vagy. Nem kell soha megmagyaráznod, mit miért teszel. Teheted szabadon.

Mikor Jonatán közölte a hírt Dáviddal, hogy a király meg akarja öletni, a két barátnak el kellett szakadnia egymástól. Együtt sírtak a búcsúzáskor, olvashatjuk a szövegben.

Ha összetörik a szíved, barátod vállán mindig kisírhatod magad. Nem próbálja kicsinyíteni a bajt, nem mondja, hogy szedd össze magad. Az igaz barátok hagyják sírni egymást, inkább együtt sírnak szenvedő társukkal. Ha a barátod el akarja mondani, mi bántja, biztosan meg fogod hallgatni.

Az igaz barát nem futamodik meg, melletted marad. Hagyja, hogy önmagad legyél, bármilyennek tűnsz is az adott pillanatban.

Ha Istentől származó receptet szeretnél a kapcsolataidhoz, ne keress tovább. Keverd össze a hozzávalókat: a szeretetet, áldozatkészséget, hűséget és szabadságot, s életre szóló barátságot tudsz létrehozni belőlük.

Istenem, segíts, hogy olyan barát legyek, mint Jonatán. És áldj meg engem egy ugyanilyen baráttal. Jézus nevében, Ámen.

(Forrás: Encouragement for today, 2011.02.15. Micca Monda Campbell, www.proverbs31.org, fordítás: www.eszmelkedesek.blogspot.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések