A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes...Az igazság gyümölcse békességben vettetik el azoknak, akik békességet teremtenek.

(Jakab 3:17-18)

Legyek jó, tiszta, békeszerető? De hogyan? Saját erőből, fogcsikorgatva, vasakarattal erőltessem magamra? Így csak látszatra leszek jó. Az, hogy milyen vagyok valójában, belülről fakad. Ha nincs belső békességem, akkor a nyugalmamban több lesz a feszültség, mintha kiabálnék.
Kétféle orvos van. Az egyik a betegség okát tárja fel és szünteti meg, a másik a tünetekre koncentrál, és csupán azok enyhítésére törekszik. Ennek hatása jóval hamarabb érzékelhető: a panaszok és a fájdalom csökken. Azt gondoljuk, meggyógyultunk, bár a betegség továbbra is ott bujkál bennünk, várva, hogy újra előretörhessen. A jó orvos azonban nem gyors, hanem tartós győzelmet szeretne, ezért a betegség okát akarja felderíteni, és gyógyítani. Ez lassabb, de hatásosabb.
Fordítsuk meg a sorrendet! Ne a viselkedésünkre, hanem a "felülről jövő bölcsességre", a Jézussal való kapcsolatunkra koncentráljunk. Minden baj gyökere, hogy megromlott az Isten és ember közötti kapcsolat. A cél tehát nem a jó magaviselet, hanem annak megnyilvánulása, hogyan is állok Istennel, mennyire vagyok rendben ott legbelül. Ne a tüneteket enyhítsük! A kapcsolatot igyekezzünk bensőségesebbé tenni! Épp úgy, ahogy azzal tesszük, akit nagyon szeretünk. Ilyen kapcsolat ápolást ajánl fel Isten. S ha élünk vele, idővel békések, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljesek leszünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések