Találd meg a minden értelmet meghaladó békét...

Őszinte lehetek?


Az elmúlt évek küzdelmei, viszályai és veszteségei nyomot hagytak az életemben. A pozitivitás az egyik erősségem, de mostanában gyakran azon kapom magam, hogy rosszkedvű vagyok.

Íme egy naplóbejegyzés az egyik ilyen rossz napról, amikor úgy éreztem, hogy érzelmileg padlóra kerültem:

Nagyon ki vagyok merülve.
Fáradt vagyok.
Úgy érzem, mintha üresjáratban lennék.
Egyszerűen nem tudok talpra állni.
Ködös a fejem.
A szívem ingerült.
Uram, segíts rajtam!

Talán te is, mint én, mélyebb békére vágysz ebben a kaotikus világban. Mélyebb kapcsolatra Istennel.

Valójában az emberi szív egyik legőszintébb vágya az, amit "shalom"-nak, a neveznek héberül. A zsidó emberek számára a "shalom" egy szokásos üdvözlés, amely az egészség, a gazdagság és a jólét kívánságát fejezi ki. De a szó ennél többet jelent. A shalom azt jelenti, hogy minden dolog helyreáll az eredeti rendeltetésének megfelelően. Az ember bukása előtti Édenkerti állapot. Ez a valóságnak az a dimenziója, amelyet a Biblia mennyországnak nevez.

Hajlamosak vagyunk a békére úgy gondolni, mint egy érzelmi egyensúlyra, és nem akarom kicsinyíteni a fontosságát ennek az érzésnek, de a shalom több ennél, mert olyan békét jelent, amely meghalad minden emberi értelmet.

"és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.." (Filippi 4:7)

Más szóval, ez egy olyan békesség, amely nem a körülményektől függ. Olyan békesség, amely nem függ attól, hogy mi történik a körülöttünk lévő világban, hanem egy viharban megélt nyugalom.

Ez a béke több mint egy érzelem. Mert egy személy, Jézus Krisztus testesíti meg ezt a békét!

Emlékszel arra a pillanatra, amikor Jézus megállította a vihart a Galileai-tengeren? Megdorgálta a szelet, és azt mondta a hullámoknak: "Béke! Csendesedjetek el!" (Márk 4:39, ESV). 
Ki képes ilyet tenni ? Nem más, mint maga a Béke Fejedelme! (Ézsaiás 9:6)



A shalom a lényege a kapcsolati harmónia, amelynek alapja az Istennel való kapcsolat. Ez az egyetlen dolog, ami betölti bennünk az Isten által kialakított űrt. Vagy talán azt kellene mondanom, hogy a shalom annak a gyümölcse, hogy Isten betölti a szívünket - önmagával.

John Piper írja a Desiring God című könyvében: "Isten akkor dicsőül meg bennünk a legjobban, amikor a vele való kapcsolatunk teljes megelégedéssel tölt el bennünket".

Mennyire ad örömöt számodra az Istennel való kapcsolat? A kapcsolat növekedésekor örömöt lelünk az Igében, értékeljük az Isten jelenlétében töltött időt, és fontos számunkra mindaz, ami közelebb von Hozzá.


Lehet, hogy ez az öröm most nem tűnik lehetségesnek számodra, ha csüggedéssel és szorongással küzdesz, ahogy én is küzdök időnként. De az Istennel megélt kapcsolatból fakadó shalom - a béke és a végső jólét érzése – ennek ellenére elérhető és megragadható számunkra. Örülhetünk Istenben, gyönyörködhetünk az Ő Igéjében, és ragaszkodhatunk a Benne gyökerező reménységhez, függetlenül attól, hogy mi történik körülöttünk.

"Béke! Nyugalom!" mondja Jézus a vihar közepén. Bízhatunk benne, mert egyedül Ő kínálja a lelkünk által oly nagyon áhitott shalom-ot.


Uram, szívem nyers és fáradt. Békességre vágyom a lelkemben és az életemben. Vágyom minden dolgok helyreállítására. Köszönöm, hogy megadod nekem ezt a vágyakozást, mert rámutat arra, hogy mennyire szükségem van Rád. Dicsőítelek azért, Aki vagy, köszönöm, hogy életre hívtál és azt szeretnéd, hogy egyedül Benned találjam meg az igazi elégedettséget! Jézus nevében, Ámen.







Forrás: Encouragement for Today. Mark Batterson: Find an Overflowing Peace When You’re Running on Empty, MARCH 22, 2023
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2023/03/22/find-an-overflowing-peace-when-youre-running-on-empty
Fotó: pinterest








Megjegyzések

  1. Körülöttünk minden változik, Uram, csak Te vagy állandó! Hálás a szívem, hogy a Te békédet remélhetem szívembe! Mindegy mi vesz körül, ha Te Uram a szívemben laksz. Ne hagyd, Uram, ezt soha elfelejteni! Ámen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések