Meghívó Isten megismerésére

"Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk."

Róma 5:8

Bedobtam a sütőbe a krumpliszeleteket, miközben a tizenhárom éves fiunk leugrott a lépcsőn. Amikor meglátta az apját a kandalló melletti fotelben, az ölében kinyitott Bibliával, azt mondta: "Ma reggel már olvastam Bibliát."
"Mit olvastál?" Kérdeztem lazán. Asher nyitotta volna ki a száját, hogy válaszoljon, de aztán rájött, hogy valójában nem is emlékszik rá. Ezért fogta magát, sarkon fordult, és visszasuhant a lépcsőn, hogy lehozza a Bibliáját az éjjeliszekrényéről. Néhány perccel később már együtt ültünk a konyhapultnál, a Kivonulás könyvének  22. részét tanulmányoztuk.
"Ó, hát persze - mondta. "Nézd, azt írtam a margóra, hogy Isten az igazságosság Istene."
Megkértem, hogy mondja el, mit ért ez alatt, mire a legkisebb fiam hangosan felolvasott a Bibliából, egyik mondatról a másikra ugorva: "Ha valaki ökröt lop ... öt marhát adjon kártérítésül az ökörért ... Ha valaki mezőt vagy szőlőt legeltet le úgy, hogy ráengedte az állatját, és az a más mezején legelt, az térítse meg a kárt mezeje vagy szőlője legjavából."
Asher így foglalta össze: "Alapvetően szemet szemért, fogat fogért. Isten szigorú a következményekkel kapcsolatban. Neki az igazságosság a legfontosabb."
"Igen - mondtam lassan -, Istennek abszolút az igazság a legfontosabb. De 100%-ban része az irgalom és a kegyelem is." Csendben kértem Istent, hogy használja az Ő Igéjét, hogy inspirálja szavaimat, amikor a Római levélhez fordultam, és hangosan felolvastam: "Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk." (Róma 5:8)
Bár a szakasz, amelyet Asher aznap reggel felolvasott, néhány jószomszédi alapszabályt fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogyan bánjunk egymás tulajdonával. Viszont a Biblia minden szakaszának, minden történetének és minden fejezetének megvan az az ereje, hogy szívünket és elménket Krisztus megváltó munkájára irányítsa.
Az ószövetségi próféciák az újszövetségi Messiásra mutatnak. Az első szövetség megköveteli az új szövetséget, amelyet nem egy állatáldozat vérében, hanem Jézus vérében pecsételtek meg. A lévita papok, akik közbenjártak a nép nevében, csak előképei voltak Jézusnak, a mi örök főpapunknak. A húsvéti bárány egy másik képmása volt Krisztusnak, az örökkévaló "Istennek ama báránya, a ki elveszi a világ bűneit!" (János 1:29). És mivel nem tudjuk tökéletesen megtartani az Ószövetségben számunkra lefektetett törvények hosszú listáját, szükségünk van a Megváltónkra, hogy megfizesse az adósságot a hiányosságaink és bűneink folyamatos listájáért.
A 2 Mózes 22. könyve többről szól, mint elkóborló ökrökről, letaposott szőlőskertekről és kölcsönadott értéktárgyakról; arról az árról szól, amit meg kell fizetnünk azért, ha rosszat teszünk, akár szándékosan, akár tudtunkon kívül. Míg ezek a versek felfedték a fiamnak, hogy Isten igazságos, az a vágyam, hogy mindannyian felfedezzük, hogy Isten kegyelmes is. Ez az evangélium üzenete, a jó hír, és ez van elrejtve az egész Szentírásban.
Természetesen lehetséges úgy olvasni a Bibliát, hogy az evangéliumot kihagyjuk. Hasonlóképpen lehetséges, hogy valaki olvassa a Bibliát, és nem ismeri a Biblia Istenét. James Merritt lelkész egyszer azt írta: "A Biblia olvasásának elsődleges célja nem a Biblia megismerése, hanem Isten megismerése". Minden bibliai történet, minden fejezet és minden vers Krisztusra mutat bennünket. 
Meghívlak arra, hogy: Olvasd a Bibliát, hogy megismerd a Biblia Istenét.


Uram, meg akarlak ismerni Téged! Nyilatkoztasd ki magad nekem, miközben ma olvasom a Te Igédet. Buzgón kérlek erre Téged.
Jézus nevében, Ámen.

Segítő kérdések:
Hogyan foglalkozol mostanában Isten Igéjével? Azért olvasod, hogy a tudásod gyarapodjon, vagy azért, hogy jobban megismerd Istent? Írd le nekünk kommentben, és oszd meg velünk, mit olvasol most a Bibliában.

https://girlfriendsingod.com/an-invitation-to-know-god/
Wendy Speake: An Invitation to Know God
fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kezek-konyv-keresztenyseg-biblia-5199796/

Megjegyzések

  1. En azert olvasom es hallgatom is a bibliai magyarazatokat,mert szeretnek az ige uzenete szerint elni es Urunk tetszesere es dicsosegere!Amen.

    VálaszTörlés
  2. Isten megismerése által, az életem ben előforduló hibák kijavitásán és helyesebbé tételwét szeretném létrehozn

    VálaszTörlés
  3. Szerintem bármenyire is nehezen érthető az Ó szöv. Könyvei még is szerves része az evangéliumoknak

    VálaszTörlés
  4. Azért olvassuk és hallgatjuk is a bibliát, mert el akarjuk nyerni az örök életet, látni akarjuk az Urat, ami Istenünket, aki az életét adta azért, hogy nekünk örök életünk legyen. Nagyon várjuk, hogy újra eljöjjön az Úr.




    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések