A szorongás vagy depresszió nem jelenti azt, hogy a hited sérült

 "Örök szeretettel szerettelek téged". Jeremiás 31:3


Új anyaként hirtelen pánikrohamok, legyengítő álmatlanság és szorongás tört rám... és nem tudtam, miért.

Ráadásul nehezemre esett bevallani, hogy érzelmileg küzdök, mert az emberek megkérdőjelezhetik a hitemet. Azzal vádolhattak volna, hogy nem bízom eléggé Istenben, vagy egyszerűen azt mondták volna, hogy az aggódás bűn. Ha elmondtam nekik, hogy zsibbadtnak, magányosnak, szorongónak vagy depressziósnak érzem magam, azt mondhatták, hogy csak nem imádkozom eleget, nem olvasom eleget a Bibliát, vagy nem alkalmazom helyesen a Szentírást.

De mentális egészségügyi problémák mindennapi emberekkel is előfordulnak - még olyan hívőkkel is, akik erős hittel és istenfélő közösséggel rendelkeznek. Tudom, mert velem is megtörtént.

Sajnos, néhány hívő miatt valóban szégyelltem magam az érzelmi küzdelmeim miatt. De ahogy felfedeztem Isten nézetét a gyógyulásról, rájöttem, hogy a nehézségeimet nem a hibás hit okozta. Hanem másoknak a mentális egészséggel és a hittel kapcsolatos nézetei voltak helytelenek.

Mégis, nem akartam, hogy bárki is azt higgye, hogy megtört vagyok, ezért hallgattam és imádkoztam, hogy elmúljon.

De Isten meg akart gyógyítani, nem pedig megszégyeníteni.

A poszttraumatikus stressz-szindrómás terapeutám azt mondta nekem, hogy egy katona nem akkor éli át a traumát, amikor a csatatéren harcol, hanem amikor végre hazaér - biztonságban, hogy szembenézzen azzal, amit akkoriban túl nehéz volt feldolgozni. Ez az emberi idegrendszer egyik funkciója, amelyet Isten arra tervezett, hogy megvédjen minket, amikor a fájdalom, a félelem vagy a veszteség túlságosan nyomasztó.

Soha nem tapasztaltam fizikai bántalmazást. De amit a terapeutám ezután mondott, az mindent megváltoztatott: "Tudta, hogy az érzelmi bántalmazásnak ugyanolyan hatása van, mint a fizikai bántalmazásnak? Az érzelmi sebeknek is gyógyulásra van szükségük".

Az érzelmi törés érzése nem annak a jele, hogy gyenge a hited. Valójában a szíved gyógyulásának keresése lehet a legerőteljesebb hitbeli cselekedet, amire Isten ma hív téged.

Hogy bátorítsalak, íme három tévhit és igazság, amelyeket felfedeztem, amikor a Szentírást kutattam a saját gyógyulási utam során:


Tévhit: Jézus megparancsolta nekünk, hogy ne aggódjunk, tehát ha aggódsz, akkor cserbenhagyod Istent, és csalódást okozol neki.


Igazság: Jézus azt mondja, hogy ne aggódjunk, mert Ő törődik velünk. Szeretettel aggódik amiatt, hogy az aggodalom hogyan befolyásolja a jólétünket.

A Máté 6:25-ben Jézus arra bátorít minket, hogy ne aggódjunk, mert Isten megígéri, hogy gondoskodik rólunk, ahogyan a madarakról és a virágokról is. Isten nem várja el tőlünk, hogy tökéletesek vagy aggódásmentesek legyünk, és megérti, miért aggódunk. Azt mondja nekünk, hogy ne aggódjunk, mert feltétel nélküli szeretetéből fakadóan nem akarja, hogy aggodalom vagy félelem uralta életet éljünk. Ő megvigasztal minket minden gondunkban. (2Korinthus 1:3-4) Minél inkább megtanulunk az Ő karjaiba futni, annál kevésbé birtokol minket az aggodalom.


Tévhit: Ha nincs békességed vagy örömöd, akkor biztosan nem bízol eléggé Istenben.


Igazság: Az érzelmi őszinteség a hit része, ahogyan az is, hogy bensőségesen megbízol Istenben a valódi éneddel ahelyett, hogy elrejtenéd, hogyan érzel, vagy megpróbálnál többet tenni.

Jézus azt suttogja: "Ne rejtőzz el". Meghív minket, hogy jöjjünk és pihenjünk meg, (Máté 11:28) akár fáradtak, akár szorongók, akár dühösek vagy stresszesek vagyunk. Jézus azt mondja, hogy jöjjünk úgy, ahogy vagyunk - tökéletlenül az Övé.


Tévhit: Ha többet olvasod Isten Igéjét, többet imádkozol, többet dicsőítesz és többet adsz hálát, akkor minden értelmet felülmúló békességed lesz.


Igazság: A hit nem érzelmi amnézia. Az Istenbe vetett hit bátorságot ad ahhoz, hogy szembenézzünk az élet töröttségével, és gyógyulást keressünk az elszenvedett veszteségekből.

Maga Jézus tökéletesen engedelmeskedett, imádkozott, dicsért és hálát adott. Mégis érzelmi gyötrelmektől szenvedett, a fenyegető fizikai és érzelmi bántalmazás, elhagyatottság és árulás miatt lesújtotta őt: "Szomorú az én lelkem mindhalálig (Márk 14:34).

Isten számára fontos vagy, és Istennek számít, hogyan érzed magad. A Jeremiás 31:3-ban azt mondja: "Örök szeretettel szerettelek téged". Különösen akkor, amikor megbántottak, Ő erőteljes, gyógyító jelenlétével akar gondoskodni rólad.

A Jézussal való hit általi elmozdulás a jólét felé minden nő számára egyedi. Egyesek számára a Jézussal való gyógyulás azt jelenti, hogy őszintébbek leszünk, amikor imádkozunk, és Isten vigasztalását fogadjuk ahelyett, hogy elrejtenénk érzelmeinket. A gyógyulás azt is jelentheti, hogy arra kérjük Jézust, adjon bátorságot, hogy egészséges határokat húzzunk a mérgező kapcsolatokban, hogy ahelyett, hogy állandó stresszben és félelemben élnénk, virágozhassunk.

A Jézussal való gyógyulás azt is magában foglalja, hogy megtörjük a hallgatás kódját. Amikor megosztjuk a hitben élő nőkkel, hogy támogatást, bátorítást és imát kapjunk, a szívünk meggyógyul. És ha hozzám hasonlóan érzelmi traumát vagy veszteséget szenvedtél el, Isten erőt és bölcsességet adhat neked, hogy egy keresztény terapeuta vagy tanácsadó segítségével kivizsgáld és begyógyítsd a sebeidet.

Isten Igéje erőt ad neked a gyógyuláshoz, az Ő kezét fogva. "Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti. Zsoltárok 34:19)

Engedd, hogy Isten szeressen téged. Szeretve vagy.

Jézus, kérlek, adj bátorságot, hogy ma lépéseket tegyek a gyógyulás érdekében. Köszönöm, hogy szeretsz engem. Jézus nevében, ámen.




Forrás:

Bonnie Gray


Daily Devotion
Having Anxiety or Depression Doesn’t Mean Your Faith Is Flawed

MARCH 3, 2023

www.proverbs31.org

Fotó: canva.com

Megjegyzések

  1. Nem a terapeuta volt poszttraumásstressz-szindrómás, hanem a szerző (“my PTSD therapist”). Egy olyan szakemberről van itt szó, aki ebben a problémában tudott segíteni neki.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések