Szabadulás az aggodalmaskodástól



Az aggodalmaskodás olyan probléma, amely előbb-utóbb mindannyiunk életében felbukkan. A Hegyi Beszédben Jézus azt mondja,


Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, se testetekért, hogy mibe öltözködjetek. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál? (Máté 6:25-26)



Az eredeti szövegben az aggódás kifejezésére használt görög szó jelentése valójában „figyelmünk elvonása”. Ez tulajdonképpen egy bizonytalanságot kifejező szó, és az aggódás pontosan ezt okozza bennünk, bizonytalanságot. Az emberben folyamatosan olyan kérdések pörögnek, mint például Mi lesz most? Hogyan tovább? - amikor talpa alól kirántják a szőnyeget, és nem tudja, hogy hanyatt esik-e, s ha igen, mekkorát, melyik irányba és min koppan majd a feje?



Az aggódás szava esetenkét „idegeskedést” jelent a Bibliában. Manapság egyre több ember életében válik napi foglalatossággá az idegeskedés. Ha ez rád is jellemző, hadd biztassalak, olvasd el újra Jézus szavait! Ne feledd, amit mond, az nem csupán jó tanács, hanem parancs.



Talán most azt gondolod, „Mit tegyek, ha nem tudok nem idegeskedni? Egyszerűen egy aggodalmaskodó ember vagyok.” Rengeteg embertől hallottam már ezt életemben. Az én válaszom erre annyi, „Pedig bizony tudsz nem idegeskedni!”



Nincs a világon olyan körülmény vagy helyzet, amely automatikusan aggodalmaskodást gyárt. Az idegeskedés a mi emberi reakciónk eredménye. A választási lehetőség Isten neked adott „szabad akaratként” ismert ajándéka. Magad döntöd el, miként érzel egy adott helyzet felől. Te döntesz afelől is, milyen gondolatokat engedsz a fejedbe zakatolni, és hogy miként reagálsz és cselekszel az adott helyzetben. Semmiképpen nem Isten akarata az, hogy idegeskedj - a nehézségeket nem azért engedi az életedbe, hogy te jól kiidegeskedd magadat. Mennyei Apukánk azért enged próbákat az életünkbe, hogy növekedhessünk hitünkben, hogy fejlődjünk és megerősödjünk, vagy éppen felhagyjunk egy rossz szokással vagy helytelen gondolkodás mintával. Isten azonban soha nem vezet senkit az idegeskedésbe, s nem is ejt minket annak csapdájába. Ő mindig azon dolgozik, hogy te egyre inkább megtanulj Őbenne bízni, teljesebb szívvel engedelmeskedni, és áldásait egyre nyitottabban fogadni.



Két lehetőséged van. Beleragadhatsz az idegeskedés lefelé húzó örvényébe, vagy mondhatod azt is, „Atyám, Eléd hozom ezt a váratlan, nehéz helyzetet. Nem vagyok a helyzet ura, s nem tudom, mitévő legyek, Te azonban elég hatalmas vagy arra, hogy beavatkozz a helyzetembe. Te tökéletes szeretettel szeretsz engem, ezért Benned bízom, és Rád bízom magamat, hogy Te vedd kezedbe a gondjaim megoldását a Te legjobb belátásod szerint. Tudom, hogy minden esemény az életemben egy Általad betervezett, és a javamat szolgáló dolog. Már alig várom, hogy lássam, miként mutatod meg ismét hatalmadat, bölcsességedet és szeretetedet.”



Bizony, ez a békesség útja, mely egyben az aggódástól és idegeskedéstől való szabadulás útja is.



Forrás:
Charles F. Stanley- Finding Peace -
 Youversion - Bibliaolvasási terv

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések