A nyelv hatalma

Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak gyümölcsét eszi.
Példabeszédek 18.21

Az élet és halál egyaránt a nyelvünk hatalmában van. Vajon elhisszük ezt? Annak ellenére, hogy a nyelv egy aprócska részünk, képes hangzatos szónoklatokat produkálni. Egy kis szikra, mely szintén egy apró dolog, felgyújthat egy egész erdőt. A hajó kormánylapátja is kicsi, mégis képes egy hatalmas hajó útját kormányozni. Testrészeink közül a nyelvünk birtokolja a legnagyobb hatalmat, hiszen képes lángba borítani teljes világodat, vagy életet lehelni egy fáradt lélekbe. Te döntöd el.

Isten Igéje szerint szavaink hathatnak perzselő tűzként, mely elválaszt közeli barátokat, haragot ébreszt és utat enged a bolondok esztelenségeinek. Ezzel szemben, az Ige azt is mondja, hogy a nyelvünk életet adhat a kimondott szavaink által... szavakkal, melyek olyanok, mint aranyalmák ezüst tálcán, vagy mint az életet adó víz, vagy mint méz a léleknek. Szavaink vagy jó, vagy rossz irányba befolyásolnak.

Nyelvünk és azzal megformált beszédünk Isten egyedülálló, hatalmas erővel bíró ajándéka számunkra. Amikor a Példabeszédek könyvét olvassuk, lehetetlen nem észrevennünk, amint egyik igevers a másik után beszél arról, milyen nagy hatalommal bírnak az ember szavai. A Példabeszédek tizenkettedik fejezetének hatodik igeverse szerint szavaink hatalmában áll mind az építés, mind pedig a rombolás. Vajon arra használjuk szavainkat, hogy azokkal másokat bátorítsunk, vagy károkat okozzunk nekik? Ki felel a te nyelvedért? Kit hibáztatunk, amikor bántó szavak ömlenek ki a szánkból? Rendkívül fontos, hogy tudatos döntést hozzunk arra nézve, hogy uralmunk alatt tartsuk saját nyelvünket.

Mivel erőteljes, pozitív és kedves szavaink gyógyulást hozhatnak és felemelhetik a lelket, bánjunk bőkezűen az ilyen szavakkal. Amikor Isten igazsága szerint szólunk, szavaink ereje életeket változtathat meg. Állj meg egy pillanatra és gondold át, miként kommunikálsz! Mi a helyzet a te szavaiddal? Vajon arra ösztönöznek másokat, hogy nagy dolgokat érjenek el? Vajon támogatást nyújtanak másoknak, segítik a szenvedőket? Táplálják, nevelik és inspirálják saját családodat, gyermekeidet?

Sajnos az olyan érzelmek, mint a gyűlölet, a félelem, a harag, a kétség, a frusztráltság és a neheztelés kifejezése illetve táplálása szintén nyelvünk hatalmában van. Akár szóban, akár írásban fogalmazunk, szavaink hatalmában áll lerombolni és elpusztítani egészséges közösségeket vagy jól működő kapcsolatokat.

Évekkel ezelőtt elfogadtam az Efezusiakhoz írt levél negyedik fejezetének huszonkilencedik igeversében leírt kihívást: „Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják." Igen komoly irányelvek ezek! Tökéletes projekt anyag a nyelvem megszelídítésére. Miután régóta a bántó szavak meddő sivatagában bolyongtam már, izgatottan vágtam neki ennek az új, életet adó kalandnak. Életet akartam szólni a körülöttem lévő világba, és ezt a saját nyelvemmel akartam kezdeni..

Mivel nyelvünk kardként forgatja az élet és a halál erőteljes szavait, szem előtt kell tartanunk, hogy mit mondunk ki, és azt miként mondjuk. Fontold meg a szavaidat, mert azok mindent megváltoztathatnak!


Uram, kérlek, segíts mindig tudatában lennem annak, a nyelvem és a kimondott szavaim mekkora hatalommal bírnak. Segíts, hogy a beszédem életet szóljon, ne halált.







(forrás:
https://www.bible.com/reading-plans/22741/day/1?segment=0
Szólj életet-olvasási terv
fotó:pinterest)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések