Miként befolyásolja gondolkodásod belső békességedet

 

Ha igazán őszinték vagyunk magunkhoz, tudjuk, hogy valójában nem vagyunk őszinték magunkkal azzal kapcsolatban, hogy kik vagy mik is vagyunk valójában. Gondolkodásunk legjobb esetben is eltorzult, de inkább félresiklott, és minden esetben változtatásra szorul.




Honnan tudom, hogy így van? Azon felül, hogy sok éves pásztori munkám során rengeteg tapasztalatot szereztem e-téren, Isten Beszéde is erre hív bennünket, elménk „megújításával”. Ez abban áll, hogy régi véleményünket, elképzeléseinket, ötleteinket, hiedelmeinket és öntelt hozzáállásunkat lecseréljük egészen új véleményre, elképzelésekre, ötletekre, hit-elemekre és Isten szíve szerinti hozzáállásra. Az ilyen Istenfélelemmel telt reakciók a Szentírás rendszeres olvasása és az üzeneten való elmélkedés nyomán alakulnak ki bennünk. Bennünket, Krisztus követőit, arra int Isten az Ő Beszédében, hogy 

„ne igazodjunk e világhoz, hanem változzunk meg értelmünk megújulásával, hogy megítélhessük, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.” (Róma 12:2)




Az elménk, azaz gondolkodásunk megújulása nyomán megváltozik beszédstílusunk, használt szókincsünk, viselkedésünk; beszéd- és viselkedésstílusunk megújulásával pedig kapcsolataink is megújulnak. A kapcsolataink területén történő megújulás, pozitív változás megújítja a bennünket körülvevő világot is. Minden az elménkből indul ki - az is, hogy miként gondolkodunk, és az is, hogy mi az, amire összpontosítunk és min rágódunk.



Te magad tudod meghatározni és befolyásolni a gondolataidat és véleményedet. Bármikor képes vagy átterelni a gondolataidat egy adott témáról egy másik témára, egy adott feladatról egy másik feladatra. Arra is képes vagy, hogy egy adott problémán való rágódásról és az abból következő negatív gondolatokról, melyek elrabolják békességedet és kísértésbe vagy akár bűnbe is visznek, az adott probléma megoldására tereld gondolataidat és figyelmedet. Minden ember, így te is képes vagy arra, hogy az adott helyzettől vagy gondolataidtól függetlenül kimond, „Én akkor is Istent választom!”



Sőt mi több, minden Krisztus-követő, aki tudatosan ellenáll az egyértelműen káros és romboló gondolkodás mintáknak, Isten támogatásával tud az Isten által elkészített útvonalon „kimenekülni” az adott körülményekből. Isten segít gondolataidat elterelni saját problémáidról vagy helytelen gondolatmenetedről, ha te megteszed az első lépést Isten irányába. 



Amikor az elmédet védelmezed, a békességedet tartod meg. Amikor hittel és hálaadással imádkozol Istenhez - függetlenül attól, éppen milyen problémákkal küzdesz -, Isten biztosít arról, hogy belső békességet ad neked (Filippi 4:6-7). Amikor pedig azokra a dolgokra gondolsz, amelyek igazak, tisztességesek, igazságosak, tiszták, szeretetreméltók, jó hírűek, nemesek és dicséretre méltók, egyre erősödő hittel és bizalommal fogsz bízni Istenben. 



Az életedben soha nem fogsz kifogyni Isten nagyságával és jóságával kapcsolatos gondolatokból. Dönts úgy, hogy az élet próbáira úgy reagálsz, ahogyan Jézus is tette: imádságaid és gondolataid védelmezésével. Jézushoz hasonlóan, keresd te is mennyei Apukádat, és foglalkozz Istenfélő gondolatokkal! Isten Szava azt ígéri, hogy amikor elmédet tisztességes és dicséretre méltó gondolatokkal töltöd meg, „a békesség Istene veled lesz” (Filippi 4:9).






Igék:
„Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” 
‭‭/Filippi‬ ‭4:6-7‬/

„Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene!”
/‭‭Filippi‬ ‭4:9/

Forrás:
Charles F. Stanley - Finding Peace 
Bibliaolvasási terv

Kép: pinterest.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések