Emlékezz Isten hűséges jelenlétére

Az ÚR megjelent Abrámnak, és ezt mondta: A te utódaidnak fogom adni ezt a földet! Ő pedig oltárt épített ott az ÚRnak, aki megjelent neki. 

I. Mózes 12:7



Feledékeny vagyok. Nem emlékszem a nevekre és a hozzájuk tartozó arcokra. Volt, amikor a telefonomat kerestem, miközben épp telefonáltam. A küzdelmem valóságos, és nem csak ha jelentéktelennek tűnő dolgokról van szó, sajnos a fontos dolgokról is gyakran elfelejtkezem. 

Év végén, amikor átnézem a naplómat és lezárom, átgondolom az elmúlt évet, általában a következő szavakkal szoktam zárni december 31.-ét: 

„Ez a kihívások éve volt.” 

„Sok nehézség történt ebben az évben.” 

„Kemény egy év áll mögöttünk.” 

Aztán megérkezett 2020. Volt ehhez fogható évünk? Ha csak úgy összegezzük, hogy egy kemény, a kihívások, nehézségek éve volt, finoman fogalmazunk. Nekem, személy szerint a globális járvány mellett személyes küzdelmeket is meg kellett vívnom ebben az esztendőben. Amikor összegeztem az évet nehezen találtam szavakat a jellemzésére. 

Mindezek ellenére, ha megállok és mélyen elgondolkodom, fantasztikus dolgok is történtek velem 2020-ban. Remélem, ugyanezt te is elmondhatod. 

Nem tudom, hogy vagy vele, de nekem könnyebb a nehézségekre emlékeznem, és nehezebb a szép dolgokat felidéznem. Mivel feledékenységgel küszködöm egyébként is, különösen oda kell figyelnem, hogy ne essek kétségbe és ne legyek aggodalmaskodó, hanem Isten hűséges jelenlétére emlékezzem az életem során.

A feledékenység problémája azóta jelen van ezen a Földön, mióta az emberiség létezik. Hála érte, Isten tudta ezt, és épp ezért segít nekünk, embereknek emlékezni. Egy ilyen emlékeztető az oltár építés volt. 

„Az Úr megjelent Ábrámnak, és ezt mondta neki: A te utódaidnak adom ezt a földet. És Ábrám oltárt épített ott az Úrnak, aki megjelent neki. Onnan aztán a hegyvidék felé ment, Bételtől keletre, és felütötte a sátrát. Bétel volt nyugatra, Aj pedig keletre, és ott oltárt épített az Úrnak, és segítségül hívta az Úr nevét.” 

I. Mózes 12:7-8 

Ábrám, akinek később Ábrahámra változott a neve, életének minden jelentős állomásán oltárt épített. Ugyanezt a gyakorlatot olvassuk a Biblia más szereplői életében is. Isten újra és újra az emlékezésre hívja népét, mert tudja, hogy hajlamosak vagyunk a felejtésre. 

Hogy alkalmazzuk ezt a gyakorlatot a napjainkban? Az biztos, hogy teljesen más formában valósulhat meg, mint Mózes könyvében megörökített oltárok, arról nem is beszélve, hogy építésükkel számtalan mai biztonsági előírást és rendelkezést szegnénk meg.
Az egyik, napjainkban is megvalósítható módja annak, hogy az emlékeinknek oltárt állítsunk, egy egyszerű befőttes üveg is lehet. 

Minden egyes év kezdetekor fogok egy üres üveget, ami nem feltétlenül formatervezett. A célnak egy egyszerű, spagetti szószos üveg is megfelel. Ezután, amikor megtapasztalom Isten hűséges jelenlétének pillanatait az életemben, leírom azokat, és beleteszem az üvegbe. Van, hogy ezt a nap végén, vagy hetente egyszer teszem meg, de van olyan is, hogy azonnal, az adott pillanatban leírom az élményemet. 

Érdemes megörökíteni a hatalmas dolgokat, mint például: „a barátnőm meggyógyult, nem rákos többé!”, vagy „sikerült a nézeteltérésünket rendezni apával.” Érdemes azokat a pillanatokat is leírni, ami sokszor oly természetesnek tűnik: „csontig hatoló hideg van odakinn, de van fűtésem!” vagy egy évforduló pillanatát: „gyermekem egy évvel idősebb lett a mai napon.” 

Amellett, hogy a fenti gyakorlat által pontosabban fogunk tudni az adott év napjain történtekre emlékezni, lehetőségünk adódik minden egyes feljegyzés megírásakor, hogy kifejezzük hálánkat Isten felé. 

Ezen felül az „oltár üveged” lehetőséget ad arra is, hogy elkezdődjön egy beszélgetés azzal, aki látja azt. Isten azt parancsolta Ábrám leszármazottjainak, Izráel népének, hogy beszéljenek az Ő hűségének megtapasztalásáról. „És ha majd megkérdezi egykor a fiad, hogy mit jelent ez, akkor mondd el neki: Erős kézzel hozott ki bennünket az ÚR Egyiptomból, a szolgaság házából. „ II. Mózes 13:14. 

Várakozással és hittel induljunk el a 2021-es évbe. Hiszem, hogy az év végén nem csak az „oltár üveged”, hanem a szíved is túl fog csordulni hálával Isten felé. 

Drága mennyei Atyám! Biztos reménységgel indulhatok neki ennek az évnek, mert Te jó és hűséges Isten vagy. Tudom, hogy az életemre vonatkozó tervedet véghez fogod vinni. Hálás vagyok mindazért, amit már elvégeztél, és előre hálát adok mindazért, amit el fogsz végezni az életemben. Jézus nevében, Ámen. 


Jakab 1:17 minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása. 



Forrás: Proverbs31 Ministries, Daily Devotional, January 15th, 2021. Anitha Abraham: Remember the Faithfulness of God

https://www.proverbs31.org/read/devotions/full-post/2021/01/15/remember-the-faithfulness-of-god

fotó: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések