A múlt elengedése

„… erre az egy dologra figyelek: elfelejtem azt, ami már mögöttem van, és teljes erővel igyekszem előre.”


Filippi 3:13


Kutyánk, Quimby mestere a felejtésnek. Annak ellenére, hogy súlyosan bántalmazták mielőtt hozzánk került volna, minden reggel boldog farokcsóválással és arcon nyalással köszönt bennünket. Reggelente soha sem emlékszik, ha az előző nap összeszidtuk valamiért. Számára minden egyes új nap egy tiszta lappal indul. Sokszor arra vágyom, hogy Quimby-hez hasonló mentalitással éljek. 


Emberként nem egyszerű elfelejtkezni a múltról. Hajlamosak vagyunk negatívan szemlélni a dolgokat és könnyebb a rosszra emlékezni inkább mint a jóra. Érzelmi és mentális bőröndöket hurcolunk magunkkal, melyeket keserűséggel, fájdalommal, bukásokkal és elutasítottsággal tömünk tele. Ezekkel a terhekkel végezzük a munkánkat, éljük meg a kapcsolatainkat és ábrándozunk az álmainkról, és észre sem vesszük, hogy mindazzal, amelyhez oly görcsösen ragaszkodunk, nem csak magunknak okozunk sebeket, hanem környezetünkben is kárt teszünk. 

Sajnos nem sokáig tudod úgy magaddal hurcolni a múltadat, hogy az ne okozzon kárt benned. Minél több tömött bőröndöd van, annál inkább gúzsba kötnek, összezavarnak, és a félelem és a fájdalom rabságában tartanak. 

Sokszor azért nem engedjük el a múltunkat, mert nem tudjuk, hogyan tehetnénk azt meg. Van aki azért ragaszkodik oly görcsösen a múlthoz, mert a fájdalom és káosz számára az élet természetes velejárója. 

Ha a múltad fájdalmat okoz számodra, örülök, hogy itt vagy és olvasod ezeket a sorokat. Ne feledd, a múltad ellenére Isten egy reményteljes jövőt tartogat számodra. (Jeremiás 29:11) Krisztusban, te új teremtés vagy, akit már nem a múltja határoz meg. (2Korinthus 5:17) 

Pál valamikor gyűlölettől lihegve járt városról városra, hogy felkutassa, megkínozza és megölje a keresztényeket. Aztán Isten radikálisan belenyúlt az életébe és megmentette őt. Gondolj bele, Pál hogyan érezhetett, ha a múltjára gondolt. Ennek ellenére ő el tudta engedni a múltat, és egy példát tár elénk, hogyan tehetjük mi is ezt meg. 

„… erre az egy dologra figyelek: elfelejtem azt, ami már mögöttem van, és teljes erővel igyekszem előre.” Filippi 3:13 

Pál tudta, hogy csak úgy tudja megtörni a múlt hatalmát az életében, ha Isten ígéreteire figyel a jövőjét illetően. Rádöbbent arra az igazságra is, hogy Krisztus érdeméből nem csak a bűnei terhétől szabadult meg, hanem a súlyos múltja ellenére magáénak tudhatja Isten békéjét, reménységét, örömét és vezetését az életében. 

Hogyan kérheted Isten közbenjárását annak érdekében, hogy a múltad ne folyásolja be a jelenedet? Én, személy szerint egy módszert használok, melyet „évente megrendezett temetés”-nek neveztem el. Ennek segítségével sikerül leállítanom, hogy a fájdalmas emlékeket idézzem fel állandóan, majd ezután lehetőségem nyílik Isten ígéreteit előtérbe helyeznem. Fogom a Bibliámat, a jegyzetfüzetemet, és keresek magamnak egy csendes helyet, ahol nyugodtan gondolkodhatom, sírhatok és imádkozhatok. A „temetés” lépései a következők: 

Első lépés: Légy őszinte Istennel 

Idézd fel neki a fájdalmas emlékeidet, a be nem teljesült vágyaidat, a csalódásaidat, nehezteléseidet. Ne aggódj, Isten megérti a könnyeidet és a haragodat. 

Második lépés: Jegyzetelj 

Ha leírod mindazt, amit Isten elé tártál, akkor minden valósággá válik számodra. A jegyzetelés szimbolikusan azt is kifejezi, hogy mindazt, amit magadban tartottál, most kiadtad magadból, Isten elé tártad az érzéseidet. 

Harmadik lépés: Engedd el és emlékezz Isten ígéreteire 

Az utolsó lépés tulajdonképpen az átadás imája, melyben feldolgozod a fájdalmas emlékeidet. Minden egyes sebet ejtő emlékről, melyet leírtál a füzetedbe, mondd el Istennek, hogy mit okozott számodra. Majd olvass el egy ígéretet a Bibliából, mely arra emlékeztet, hogy Isten milyen reményteljes jövőt tartogat számodra. Ezután pedig add át Istennek minden egyes fájdalmadat, nevén nevezve őket, annak érdekében, hogy Ő meg tudjon gyógyítani téged. 

Hordozol valamit vagy valakit a múltadból, melyet el kell engedned? Próbáld meg követni a „temetés” lépéseit, és tapasztald meg Isten munkálkodását az életedben. Ő segíteni fog neked, hogy a mérgező terheidet, melyet magaddal hurcolsz, le tudd tenni, és segíteni fog abban, hogy Isten terve kiteljesedhessen az életedben. 


Drága Istenem! Kérlek, segíts letennem a múltam terhét, amely fogva tart. Próbáltam magamtól elfelejteni és magam mögé tenni, de nem sikerült. Imádkozom hatalmas erődért, kérlek szabadíts meg a fájdalomtól. Tudom, hogy hatalmad van gyógyulást, tökéletes békét és áldást hozni az életemben. Ennek a reményében adom át terhemet a kezedbe. Jézus nevében, Ámen 







Forrás: Girlfriends in God, Daily Devotions, January 07, 2021, Barb Roose: Letting go of the Past
https://girlfriendsingod.com/letting-go-of-the-past/
used with permission
fordítás: csendespercek
fotó: pinterest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések