Túlontúl elfoglaltak vagyunk...

"Jöjjetek velem csak ti magatok egy lakatlan helyre, és pihenjetek meg egy kissé."

Márk 6:31

Sokszor úgy tűnik, mintha egy helikopter leszállópálya lenne az otthonunk. Tapasztaltad már, milyen érzés, amikor egy helikopter landol a környezetedben? Minden csupa káosz. A propellerek okozta légörvény minden lehetséges tárgyat elsöpör, a közelben lévő ember stabilitását is megingatja. Mindehhez a hatalmas zaj is hozzáadódik, így olyan érzése van az embernek, mintha egy pánikroham söpörné el. Nem igazán kedvelem ezt az érzést, mégis én magam váltom ki ezt a hangulatot.


A férjem szokta azt mondani, hogy olyan körülöttem élni, mintha egy helikopter leszállópályán lennének. Mindig mozgásban vagyok, és mindig van egy következő tervem. Be kell ismernem, hajlamos vagyok az állandó nyüzsgésem és a hatékonyság közé egyenlőség jelet tenni – de a valóság gyakran mást mutat.


A nyüzsgés a lelkünk ellensége, mely megöli a békénket és megingatja Istenhez fűződő kapcsolatunkat. Ennek ellenére legtöbbünk egy rohanó életet él. Igyekszünk minél több tevékenységet belegyömöszölni a napjainkba – pedig megvan bennünk az őszinte szándék, hogy elcsendesedjünk és Istenünkkel időt töltsünk, de ezen vágyunkat sokszor kiszorítja a tennivalóink sokasága.


A Bibliában találunk egy ellenszert az állandó nyüzsgésünkre. Az egyszerű megoldás nem más, mint naponta időtöltés Istennel – napi elkülönített idő, amit csak Vele töltünk, - naponta csendességben töltött idő – egy időszak, amikor minden más helyett az Ő hangjára figyelünk.


Hogyan lehet mindezt megvalósítani? Egy kihívás teljesítésére invitállak: egy hónapon keresztül naponta tölts időt Isten jelenlétében. Keress egy kedvenc zugot . Három dolgot érdemes ekkor gyakorolnod:


Állj meg: A 46. Zsoltár 10. verse így szól: „Csendesedj el, és ismerd meg, hogy én vagyok Isten.” Szükségünk van arra a néhány percre, hogy megálljunk és csendben legyünk. Te is és én is tisztában vagyunk ezzel. De ha nem határozzuk el, hogy az időbeosztásunkban elkülönítünk időt a csendességre, akkor soha sem fog megvalósulni ezen vágyunk.
Isten nem úgy alkotott meg bennünket, hogy 24 órán keresztül pörögjünk. Ő terve az volt, hogy álljunk meg, legyünk csendben, és ismerjük meg Istent. Mert Őt a nyüzsgésben nem tudjuk valóságosan megismerni. Meg kell állnunk. És csendben kell lennünk

Helyezd középpontba. A 37. Zsoltár 7. verse így szól: "Csillapodjál le az Úrban és türelmesen várjad őt." Az Istennel töltött csendes perceiben a várakozásnak központi helyen kell lennie. Várjuk meg, míg szól hozzánk. Várjuk meg, hogy megtapasztaljuk Jelenlétét. Várjuk meg, hogy elénk tárja terveit.


Régen a Kvékerek gyakorolták a „középpontba helyezés” vagy a „levezetés” gyakorlatát. Azt tapasztalták, hogy amikor csendességben igyekeztek Isten előtt lenni, akkor a gondolataik ide-oda csapódtak a tennivalók és feladatok között. Így aztán megragadták az adott gondolatot, és elhatározták, hogy később visszatérnek rá. (Én személy szerint, egy ceruzát és egy jegyzetfüzetet szoktam magamnál tartani ilyenkor, ahova feljegyzem ezeket a felmerülő gondolatokat.) Miután „levezették” az adott problémát, a gondolataikat visszaterelték a csendességhez és a „középpontba helyezés”-hez.


Légy csendben: Ézsaiás 41. fejezetének az 1. verse így figyelmeztet bennünket: „Légy csendben előttem.” (angol fordítás szerint) Férjem édesapja egy nagy igazságra tanította őt meg gyermekkorában: „Aki a legtöbbet tud az adott témáról, a beszélgetés folyamán neki kell leginkább beszélni, és aki a legkevesebbet ismer, leginkább ő hallgasson." Hűha! Az ima életem nem igazán tükrözi ezt az igazságot. És a tiéd? Az imám alatt gyakran csupán egy tennivalók listáját adok át Istennek – különösen a sürgős ügyekre koncentrálva. Leginkább én beszélek ekkor. Ritkán ülök némán, hallgatva Istenre.


Az Istennel töltött időnek nem csak a Biblia olvasása a célja. Nem igazán nevezhető imádkozásnak a tennivalók listájának átadása sem. Sokkal inkább az Istennel töltött idő a megállásról, a középpontba helyezésről, és szívünk elcsendesítéséről és a Mindenható Isten jelenlétébe való belépésről kellene szólnia.


Isten szólni fog hozzánk – ha minden nap találkozunk vele. Ő mindenképpen meg fog jelenni, ha lelassítunk minden nap. Ő időt szeretne tölteni velünk, és ki szeretné nyilatkoztatni Önmagát nekünk, ami valósággá válhat számunkra, ha naponta találkozunk Vele.


Próbáld ki egy hónapig – és készülj fel a találkozásra!

Atyám! Szükségem van a hangodra. Ma elhatároztam, hogy naponta csendességben leszek. Minden más hangnál fontosabb lesz a Te hangod számomra. Uram, kérlek taníts meg, miként állíthatnálak Téged életem középpontjába, és segíts, hogy engedelmes lehessek a hallottak szerint. Jézus nevében imádkozom, Ámen.




Forrás: May 17, 2017, Way Too Busy, Mary Southerland, Copyrighted by Girlfriends in God, Inc. 2013 Used with permission www.girlfriendsingod.com
fotó:pinterst.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések