Erre lettél teremtve

„De az Úr Józseffel volt, s így minden sikerült neki. Urának, az egyiptominak a házában maradt. Ura meglátta, hogy az Úr vele van, és hogy az Úr sikerre segít mindent, amihez hozzáfog,” Ter 39,2-3

Könnyen eltöprenghetünk azon, nem mulasztunk-e el valami titokzatos, értékes, nemes célt, ami talán felvillan a mindennapi életünkben. Úgy érezzük, egyhelyben járunk. Vagy unatkozunk. Ilyeneket gondolunk. Itt vagyok belül, körbevesz Isten. De hogyan tovább? Mit akar tőlem, mit tegyek?
 
Isten célja az életünkkel, hogy teljesen adjuk át neki magunkat, és csak Tőle függjünk. Úgy alkotott meg, hogy szükségünk legyen Rá. És irgalma mindig, bármi áron, megmutatja nekünk, hogy szükségünk van Rá.

Misszióban élni a világegyetem teremtőjével a legcsodálatosabb, legfontosabb dolog, amit tehetünk rövid földi tartózkodásunk alatt. A célunk: ismerni és ismertté tenni Istent. Az Ő történetét olvasva a Szentírásban, megtudjuk, hogy szeretnünk kell tétovázás nélkül minden embert, aki az utunkba kerül. És szeretnünk kell Istent mindenekfelett.

Keresed az élethivatásod? Ha most ezt az írást olvasod, láthatod hogy lábad előtt hever a szolgálat lehetősége, és nem kell hozzá elköltöznöd vagy változtatnod bármit. Túl rövid az élet ahhoz, hogy azon töprengjünk, a föld melyik sarkán kellene élnünk. Ahogy a nagy misszionárius-mártír, Jim Elliott mondja: „Bárhol vagy is, legyél ott egészen”.

Ne bénítson meg a félelem, hogy talán maradnod kéne, és te tovább mész, vagy menned kéne, és te maradsz. Imádkozz, és add át utadat az Úrnak. Aztán menj, és tegyél valamit!

Isten úgy hív akarata teljesítésére, mint mikor az édesapa a medencében hívja gyermekét, hogy ugorjon be. Akár messzire ugrik a gyermek, akár közel a medence széléhez, az apa úgy mozdul, hogy elkapja. Ne félj hát! Isten akarata mozdul, nekünk csak ugornunk kell, és el fog kapni.

József ezt olyan szépen csinálta! Isten megmutatta neki, hogy bámulatos dolgokat fog véghezvinni, és ahelyett hogy aggodalmaskodott volna fogolyként a börtönben vagy rabszolgaként Potifár házában, József nagy dolgokat vitt véghez Istennel, bárhol volt is. Ott tehetsz nagy dolgokat, ahol éppen vagy. De ugyanígy, ne félj elindulni – és ne félj maradni sem.

A mennyben nem egy adott földrajzi helyért fognak jutalmat kapni a legnagyobb kalandokat átélt misszionáriusok sem. Engedelmességük és hitük jutalmát kapják majd meg. És mellettük állva megkapják koronájukat azok is, akik egy cellában, vagy egy kocsisorban araszolva töltötték életük nagy részét. Nem a küldetésünk helye számít elsősorban, hanem az, hogy mit teszünk ott, ahol vagyunk.

József részéről határozottságra, és önmaga akaratának tudatos alávetésére volt szükség, hogy teljesítse hivatását, és megvalósítsa Isten célját az életére. Mindenét odaadta, hogy jól szolgáljon, rabszolgaként is, igaztalanul megvádolt fogolyként is. A Teremtés könyve 39,2-3-ban ezt olvassuk: „az Úr Józseffel volt, s így minden sikerült neki. Urának, az egyiptominak a házában maradt. Ura meglátta, hogy az Úr vele van és hogy az Úr sikerre segít mindent, amihez hozzáfog”.

Ha tudjuk, hogy nincs az a hely, állás, házasság, gyermek, aki tökéletesen kielégíthet minket, abbahagyhatjuk a harcot a boldogságért, és küzdhetünk helyette Isten dicsőségéért. Elszántság kell ahhoz, hogy bízz Istenben, mikor még mindig egyhelyben vagy, s látszólag csak az élet mindennapi feladataival vagy elfoglalva. Ismerjük fel, hogy amíg lélegzünk, célja van annak, hogy ott vagyunk, ahol. Mindegyikünknek, akik levegőt tudunk venni, van még tennivalónk a földön.



Istenem, köszönöm, hogy részt vehetek a világot megújító művedben. Segíts, hogy meglássam az embereket magam körül, és észrevegyem a cselekvési lehetőségeket, amiket Te előkészítettél nekem. Jézus nevében, Ámen.

Jennie Allen: You Were Made for This; Daily Devotion 2019.03.12.; https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2019/03/12/you-were-made-for-this; kép:pinterest.com; fordítás:eszmelkedesek.blogspot.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések