Bízz és engedelmeskedj

Rájöttem, hogy nincs jobb dolog, mint ha örül az ember, és jót cselekszik egész életében.

Prédikátor könyve 3:12

A Biblia nemcsak Isten személyes levele gyermekeinek, hanem az életünk használati útmutatója is. Isten terve tárul ki benne az életünkre vonatkozóan.

Ez a terv bontakozott ki akkor is, amikor Isten céllal megalkotott téged. Nem egy véletlen folytán vagy jelen ezen a világon. Még akkor is, ha emberi elme nem tervezett vagy akart téged, te Isten szívében és gondolataiban megszülettél. Így hát egy céllal vagy jelen, élsz itt a Földön.

Hogyan fedezheted fel Isten tervét és célját az életedre vonatkozóan? Isten Igéjének tanulmányozása és imádkozás segítségével.

Mert Isten igazsága személyesen megszólít bennünket, és folyásolja be az életünket, és így nagyon gyakorlatiassá válik számunkra.

Fantasztikus dolog megtapasztalni Isten személyesen hozzád szóló hangját, vezetését, és bátorítását. Lenyűgözően erősíti a hitedet. 

De még fantasztikusabb, ha a megértett igazságokat a gyakorlatba átvisszük, hiszen csak ekkor fogjuk megtapasztalni az életünket átformáló erejét is.

Mert meghallani az igazságot csupán a dolog egyik oldala.

A kép úgy válik teljessé, és a harcunk igazán akkor kezdődik, amikor engedelmeskedünk ennek az igazságnak.

Az evangéliumokban Jézus újra és újra személyesen adta át követőinek az Isten akaratát. Sokan hallgatták ezeket a mondatokat, de számosan közülük elfordultak tőle, mielőtt megcselekedték volna a hallottakat.

Jézus erről beszélt a magvető példázatában. Jézus a következőképpen mutatja be azokat, akik hallják az igazságot, de nem viszik át a gyakorlatba, nem követik azt:

A köves talajra esett mag azokat az embereket szemlélteti, akik meghallják Isten igéjét, és örömmel befogadják azt. Mivel nem gyökerezik meg bennük, csak rövid életű nyomot hagy bennük. Amikor nehézségek, és próbák jönnek, és szilárdan az Ige mellett kellene maradniuk, rövid időn belül elhagyják azt, elfordulnak a megértett Igazság követésétől. (Máté evangéliuma 13:19-21)

Nem sokszor így cselekszünk mi magunk is?

Izgalommal és örömmel hallgatjuk Isten szavát. Mivel azonban nem visszük át a hallottakat a gyakorlati életünkbe, az igazság csupán rövid életű marad bennünk. Amikor leterhelődünk, gyorsan visszatérünk eredeti megszokott életritmusunkhoz. Hamarosan azokat a dolgokat tesszük melyeket Isten szavának meghallása, megértése előtt cselekedtünk.

Mert nem az Isten hangja változtat meg bennünket, hanem a gyakorlatban átvitt és megélt igazságok hoznak igazi és maradandó változást az életünkbe.

Amikor új felismeréseket értünk meg, és hallunk meg Istentől, meg kell kérdezni magunkat, hogy mi az a következő lépés, amit meg kell lépnünk a megértettek fényében.

Mit fogok cselekedni azzal az igazsággal amit Isten rám helyezett?

Miként fogom az életemben alkalmazni azt?

Milyen változást kell meghoznom, hogy világítson bennem a felismert igazság?

Hogyan imádkozzam, amikor az igazságban járok?


Egy megszívlelendő felhívással fordul hozzánk Jakab a következő mondatában:

Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.
(Jakab 1:22)

Ha azt gondoljuk, hogy Isten szavának hallgatása, vagy gyönyörködés a leírt csodálatos szavakban elegendő számunkra, akkor önbecsapásban élünk.

Amikor meghalljuk Istent, és engedelmesen a gyakorlatba átvisszük a hallottakat, akkor Isten szerinti engedelmességben reagálunk a megértett Igazságra.

Egyszer egy konferencián vettem részt, ami számtalan módon megváltoztatta az életemet. Az előadók nem pénzről és sikerről beszéltek. A mondanivalójuk fókuszában az állt, hogy Isten minden egyes embert személyes céllal és tervvel hívott életre. A legegyszerűbb és mégis leghatalmasabb mottóval távoztam a konferenciáról: "Cselekedd meg most!"

A legfontosabb feladatod Isten országában az, hogy Istennel összhangban, az Ő akarata szerint cselekedj. És minden más dolog, melyre szükséged van megadatik majd neked. (Máté 6:33)

A megértett igazság mostanra szól. Istent nem nyűgözi le a jó szándékunk és a jóra vonatkozó terveink. A ma megcselekedett engedelmesség készíti elő minden esetben a jövő minden egyes napját. Amikor meghallod Isten hangját, és benne egy új igazságot fedezel fel, alkalmazd a gyakorlatban. Tapasztald meg, hogy a betöltött Ige által mit fog Isten cselekedni az életedben.

Cselekedd hát meg a mai napon azt az igazságot, amit felismertél!

Atyám, kérlek taníts meg imádkozni. Segíts kérlek, hogy a Te hangodat minden más hang közül felismerhessem. Engedelmeskedni akarok Neked, Uram, de a hitem gyakran túl kicsinek bizonyul. Bocsásd meg nekem, amikor engedem, hogy a félelmeim meggátolnak a követésedben. Adj nekem éhséget és szomjúságot Szavad iránt. Minden vágyam az, hogy olyan nővé válhassak, aki meghallja hangodat, és hűséges engedelmességben követ egyedül Téged, Uram. Jézus nevében, Ámen.

Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.


(Jakab 1:22)



(Forrás: Copyrighted by Girlfriends in God, 2013
Daily Devotionals, Trust and obey, Mary Southerland,http://www.girlfriendsingod.com/2014/trust-and-obey/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések