Egy erőteljes gyakorlati tanács, amely megvédi a szívedet a keserűségtől



"... szeressétek ellenségeiteket! Imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket! Így úgy fogtok cselekedni, mint mennyei Atyátok igazi gyermekei. Mert ő a napfényét adja a gonoszoknak és a jóknak egyaránt, és esőt küld az igazakra és az igazságtalanokra egyaránt." Máté 5:44-45





Éreztem, hogy a keserűség megpróbálja belemélyeszteni a szívembe a karmait. Hívott engem, a hangja selymesen lágy és ó, annyira csábító volt: Minden jogod megvan a haraghoz. A viselkedése bűnös, megbocsáthatatlan - és ő azt állította, hogy a barátod! Gyerünk már! Add meg magad! Tápláld a fájdalmadat gyűlölettel.


A lelkiismeretemet a Szentlélek figyelmeztette: Ha hagyom, hogy a keserűség eluralkodjon rajtam, láthatatlan betegségként terjed bennem. Megrozsdásítja a szívemet. Cinikussá tesz. Még az egészséges barátságaimat is megfertőzné gyanakvással és bizalmatlansággal.

Kétségbeesetten kértem segítséget, hogy ellenálljak ennek a kísértésnek, és kinyitottam a Bibliámat. Isten elvezetett Jézus szavaihoz a hegyi beszédben:



"Hallottátok a törvényt, amely azt mondja: 'Szeresd felebarátodat' és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom: szeressétek ellenségeiteket! Imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket! Így úgy fogtok cselekedni, mint mennyei Atyátok igazi gyermekei. Mert ő a napfényét adja a gonoszoknak és a jóknak egyaránt, és esőt küld az igazakra és az igazságtalanokra egyaránt. Ha csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, milyen jutalom jár ezért?" (Máté 5:43-46a, NLT).



Mindig is úgy gondoltam Jézus parancsára, hogy imádkozzunk az ellenségeinkért, mint egy istenfélő tennivalóra - az engedelmesség, az átadás és az Istenbe vetett bizalom cselekedetére -, de mi van, ha Jézus parancsában több van, mint a megfelelő szavak kimondása? Mi van, ha az imádságnak az is a célja, hogy segítsen a szívünkön? Vajon az, hogy imádkozom a barátomért, aki megbántott, valóban segítene leküzdeni a keserűséget?

Úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Eleinte az imáim merevek és kissé vonakodóak voltak; ki kellett fojtanom a szavakat. De napról napra kitartottam az imádságban: Uram, légy vele. Gyógyíts meg minden fájdalmat, ami arra készteti, hogy így viselkedjen. Mutasd meg neki a másik utat. Kérlek, hozz gyógyulást mindkettőnk szívébe.




Nem tudom, mi történt a volt barátom szívében ezeknek az imáknak köszönhetően, de azt tudom, mi történt az enyémben: A szívem lágy és nyitott maradt. Annak ellenére, hogy a barátom vétkezett ellenem, Isten lehetővé tette számomra, hogy elutasítsam a keserűséget, és a megbocsátást válasszam. Soha nem volt alkalmam megbékéltető beszélgetést folytatni azzal a barátommal, de Isten még így is meggyógyította a sérelmemet és megvédte a szívemet. Jézus útja működött.



Jézus parancsának engedelmeskedve megtanultam több erőteljes igazságot, amit akkor tapasztalunk meg, amikor olyan emberekért imádkozunk, akik megbántottak minket:


1.Az ima megvédi a szívünket a keserűségtől. Szóbeli kiutat ad a fájdalmunknak, egy módot arra, hogy elkezdjük elengedni a haragunkat Isten felé. Megakadályozza, hogy az igaz harag és a valódi sértettség káros keserűséggé váljon.

2.Az ima megaláz minket. Emlékeztet bennünket arra, hogy még akkor is, ha megbántottak minket, tökéletlenek vagyunk, és nekünk is szükségünk van kegyelemre. Még abban is segíthet, hogy a konfliktust a másik szemszögéből is megvizsgáljuk.

3.Az ima segít ellenállni a bosszúállás kísértésének. Emlékeztet bennünket arra, hogy Isten szereti az igazságosságot, és hogy bízhatunk benne, hogy megvéd és megóv minket.

4.Az ima békét ad nekünk, amíg a megoldásra várunk. Az imádság megerősíti az Istennel való kapcsolatunkat a kapcsolati konfliktus során. Bízunk abban, hogy Isten akkor is munkálkodik, amikor nem látjuk vagy nem értjük mindazt, amit tesz.



Ha konfliktusba keveredtél, keserűséggel küzdesz, vagy úgy érzed, hogy egy feszült kapcsolat miatt megbántott vagy összezavarodott vagy, Jézus bátorítása, hogy imádkozz az ellenségedért, talán megadja azt a védelmet, amire a szívednek szüksége van. Minden nap - akár naponta többször is - imádkozhatsz a helyzetedért, és imádkozhatsz azért a személyért, akivel konfliktusban vagy.


Megsebzettnek érzed magad, mert egy barátod nem fogadja el a bocsánatkérésedet? Imádkozhatsz ezért.
Úgy érzed, attól félsz, hogy még több embert megbánt, ha nem változik meg? Imádkozhatsz ezért.
Vágyik arra, hogy megpróbálja a megbékélést, de nem biztos benne, hogy a másik egyáltalán szóba áll önnel? Imádkozhatsz ezért.


Mindezekért imádkozhatunk. Isten örömmel fogadja kéréseinket, és vágyik arra, hogy segítsen gyermekeinek megbocsátást és egységet találni (János 17:20-23).


Időbe telik, de ha elkötelezzük magunkat amellett, hogy kitartóan imádkozunk azokért, akik megbántottak minket, esélyt adunk Istennek, hogy munkálkodjon a szívükön - és a mi szívünkön.


Atyám, köszönöm, hogy törődsz a kapcsolataimmal. Kérlek, adj bölcsességet, és segíts, hogy igazságos megoldásokat találjak a konfliktusokra. Kérlek, védd meg a szívemet a cinizmustól és a keserűségtől, és adj erőt, hogy úgy bocsássak meg, ahogy Te megbocsátasz. Jézus nevében. Ámen




Forrás:
Elizabeth Laing Thompson
The Powerful Practice That Protects Your Heart From Bitterness
OCTOBER 19, 2023
Daily Devotion
Fotó: canva.com

Megjegyzések

  1. Hálás vagyok ezekért a szavakért Uram, éreztem, hogy ez a helyes út. Most megerősitettél engem abban, hogy mit kell tennem. Ámen

    VálaszTörlés
  2. Hálás szívvel köszönöm a tanítást ! Ámen🙏

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések