A sötétségből a fény felé

"Neked adom a sötétség kincseit, az elrejtett drágaságokat, hogy megtudd: én vagyok az ÚR, aki téged néven szólított, Izráel Istene."

Ésaiás 45:3

A gyerekek csodálatosan különbözőek.
Amikor Jered fiunk kilenc hónapos volt, elkezdte felhúzni magát minden bútordarabra, amit csak talált. Egészen addig manőverezett otthonunkban, amíg meg nem tette az első lépéséit... egyedül. Csak néhány centiméteres lépés volt, de úgy ünnepeltük, mintha maratont futott volna.
Danna lányunknak más terve volt. Tíz hónapos korában Danna felállt, körülnézett, és átgázolt a szobán. Jered és Danna ma már fiatal felnőttként is rendkívül jól haladnak az életben, de mindketten apró lépésekkel kezdték ... és a maguk módján.
Senki sem lesz depressziós egyik napról a másikra, és senki sem győzi le a depressziót egyik napról a másikra. A gödörből kivezető út egy folyamat, amely lépésekből áll, amelyet az Atyánk egyedülálló módon tervezett meg.
Először is várnunk kell. A zsoltáros egyszerűen azt mondja: "vártam". A várakozás nem passzív. A várakozás a felkészülés, a pihenés és a gyógyulás ideje.
"Neked adom a sötétség kincseit, az elrejtett drágaságokat, hogy megtudd: én vagyok az ÚR, aki téged néven szólított, Izráel Istene." Ésaiás 45:3
Ez a vers azt mondja, hogy Atyánk előttünk jár, és minden sötét pillanatban elásott egy kincset vagy elraktározott egy titkot. Vannak dolgok, amelyeket nem lehet a fényben megtudni. A depresszió gödre az életemben egy védelmi háló lett, egy figyelmeztető lámpa, hogy valami nincs rendben vagy nincs egyensúlyban. Várni azt jelenti, hogy elfogadjuk a mélységet, tudva, hogy a javunkat szolgálja.
Másodszor, nyíltnak kell lennünk. Az érzelmi egészség az érzelmi integritással kezdődik. Amikor a klinikai depresszió először megjelent az életemben, a férjem egy nagy, gyorsan növekvő gyülekezet lelkésze volt. Úgy döntöttünk, hogy ahhoz, hogy feddhetetlenek maradjunk, valódinak kell lennünk. Megosztottuk a csatámat a munkatársakkal, a diakónusokkal, majd az egész gyülekezettel. Igen, kockázatot vállaltunk, de fontos leckét tanultunk. A megosztott teher könnyebb terhet jelent, mert arra lettünk teremtve, hogy szükségünk legyen egymásra.
Harmadszor, csendben kell lennünk. Annyira belemerülhetünk a mindennapi életünkbe, hogy nem tudunk Istennel időt tölteni. Minél elfoglaltabbak vagyunk, annál több csendre van szükségünk. A depresszióban töltött két év alatt nemcsak minden vezetői szerepemet feladtam, de időnként még a gyülekezetbe sem tudtam elmenni a pánikrohamok miatt. Viszont az Atya egy fontos igazságra tanított meg. Őt jobban érdekli, hogy ki vagyok, mint az, hogy mit teszek. Szereti, ha a lábainál ülök.
Negyedszer, segítségért kell kiáltanunk. Isten várja, hogy meghallja a hangunkat; és amikor kiáltunk hozzá, Ő rohan - az Igén, az imádságon és az Ő népén keresztül.
Isten orvosokon és lelkigondozókon keresztül is működik. A depresszió gyakran fizikai problémában gyökerezik, amelynek orvoslásához gyógyszeres kezelésre van szükség. A gyógyszer nem szünteti meg a depressziót, de kiegyenlíti a játékteret, így bármi is váltja ki a depressziót, kezelhetővé válik. A keresztény tanácsadók Isten ajándékai. Isten a barátokon és családtagokon keresztül is működik, hogy bátorítson és segítsen minket. Ne félj segítséget kérni, és ne légy túl büszke ahhoz, hogy elfogadd.
Végül türelmesnek kell lennünk. Sok évembe telt, mire eljutottam a mélypontra, és két évembe telt, mire kimásztam abból a gödörből. Még mindig küzdök a depresszióval. Kértem Istent, hogy szabadítson meg, de Ő azt mondta: "Nem". A depresszió összetörve tart engem. Bármi, ami miatt Istenhez kiáltok, áldásnak számíthat. Amikor önmagunk végére érünk, Isten akkor kezd munkálkodni.
Nem tudom, hogy épp egy gödörben vagy-e és segítségre van-e szükséged, vagy egy szeretted is ugyanezt éli-e meg.
Ne ess kétségbe!
Ne add fel!
Isten veled van.


Atyám, a szívem tele van káosszal és zűrzavarral. Úgy érzem, mintha belefulladnék a körülményeimbe. Szükségem van arra az erőre és békére, amit csak Te adhatsz. Most úgy döntök, hogy megpihenek Benned, bízva abban, hogy kivezetsz a sötétségből.
Jézus nevében, Ámen.

Segítő kérdések:
Küzdesz a sötétséggel az életed bármely területén? Át tudod-e adni mindegyiket Istennek, kérve Őt, hogy hozzon világosságot a szívedbe és békét az elmédbe?

https://girlfriendsingod.com/out-of-the-darkness-and-into-the-light/
Mary Southerland: Out of the Darkness and Into the Light
fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/hajnal-termeszet-eg-szemely-573241/

Megjegyzések

  1. Ó, Uram, segíts felemelkedni a sötétségből! Te vagy a fény! Segíts meglátnom fényed erejét! Segíts megmutatni a fényt édesanyámnak is, aki mélységeket él meg! Könyörülj rajtunk Urunk, Istenünk, légy irgalmas nagy kegyelmedből! Ámen

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű igazság és bátorító a megtört lelkeknek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések